• Thomas Slijper
  • Thomas Slijper
  • Thomas Slijper

Felle strijd bij schaakvereniging De Cirkel

EDE Ondanks de komende verjaardag van Sinterklaas was er bij schaakvereniging De Cirkel geen ruimte voor presentjes. Op vele borden werd fanatiek gestreden om de punten

Koploper Robert Krouwel maakte geen fout en het ziet er naar uit dat hij als ranglijstaanvoerder de winterstop in zal gaan.

Er waren diverse verrassende uitslagen te noteren.

Anne Postma die Gabriël van Gelder kansloos liet, Dominic van Dijk die runner-up Hans van de Weteringh versloeg en Jan Hartsuiker die de beste schaker van de 50-plus groep Tom Smit verorberde.

BEKER Voor de eerste bekerronde werd nog de uitstelde partij tussen Martijn Bakker en Henry van den Brink gespeeld. Ondanks knap tegenspel moest Van den Brink (links op foto 1) in Bakker zijn meerdere erkennen.

Gezien het enorme ratingverschil (bijna 400 punten) was de uitslag van 1,5 – 0,5 beslist geen schande.

In de tweede bekerronde mag Jan Willem Kinkel proberen om Martijn Bakker een halt toe te roepen in zijn rush op de door hem felbegeerde bekertitel.

INTERNE COMPETITIE Leider Rob Krouwel maakte geen fout tegen naaste belager Marnix Lukasse. Nummer drie Lukasse zat niet goed in de wedstrijd en gebruikte veel te veel tijd. Hij moest lijdzaam toezien dat de Barnevelder met de volle buit huiswaarts kon keren.

Thomas Slijper blijft door een overwinning op Tom Pronk de leider op zijn hielen zitten. Regerend kampioen Pronk speelt dit seizoen, gezien de vijf nederlagen, nog niet op zijn oude niveau.

Verrassend was de winst van Anne Postma op Gabriël van Gelder. De met zwart spelende Postma speelde een puike partij en stijgt door deze winst van de negende naar de vijfde plaats.

Hans van de Weteringh en Dominic van Dijk speelden een boeiende partij met een enorm hoog speeltempo. Een zeer tevreden Van Dijk wist uiteindelijk Van de Weteringh met lege handen achter te laten. Door deze overwinning stijgt Van Dijk naar de vierde plaats en vinden we Hans van de Weteringh even niet meer terug in de top tien.

Alfred Gaasbeek wist de sterke Jasper de Rijk aan zijn zegekar te binden. Door deze winst stijgt Gaasbeek vier plaatsen op de ranglijst en staat nu achttiende.

Tom Smit (rechts op foto 2) moest in zijn ontmoeting met Jan Hartsuiker na een mooie partij de vlag strijken. Wellicht werkte zijn zware partij van dinsdagmiddag in zijn nadeel. Hartsuiker was overigens de verdiende winnaar.

Ook Eip Jansen (links op foto 3) had 's middags een zware en lange pot gespeeld, maar dat weerhield hem er niet van om Anton Ebskamp een felbevochten puntendeling af te pakken. De twee ereleden van de club speelden een tactisch mooi spel, waarin Ebskamp in een iets betere stelling remise aanbood. In de analyse bleek dat winst, zij het na langdurig manoeuvreren een mogelijkheid voor Ebskamp was geweest. Maar de beide voormalige wedstrijdleiders konden met de uitslag wel leven.

Nieuwkomer Marah al Khateeb blijft maar winnen. Ook haar derde partij in deze competitie tegen jongeling Stijn Kappert wist zij in winst om te zetten. De tegenstanders worden met de week zwaarder, dus zijn velen benieuwd hoe lang ze haar zegereeks kan volhouden.

OVERIGE UITSLAGEN Harold Boom – Tim Evendijk 1-0, Jim Pronk – Leo Lukasse 1-0, Albert Bootsman -– Sebo Nienhuis 0-1, Johan de Lange – Anton Spronk 0-1, Herman van den Akker – Ben Zee 1-0, Fedde Kingma – Gijsbert Nagel 1-0, Ben Verduyn – Jan Willem Kinkel 0-1 en Ruben de Vries – Kees van der Dussen 1-0. In remise eindigden: Peter van de Wijngaart – Hans de Groot, Louis van der Vos – Egbert Aalbers en Wim Bomhof – Jelle Bottema.

Na ronde 14 bestaat de top tien uit:

1. Robert Krouwel 736,50

2. Thomas Slijper 716,33

3. Marnix Lukasse 561,83

4. Dominic van Dijk 518,50

5. Anne Postma 504,33

6. Tom Pronk 499,50

7. Frank van Wijngaarden 483,00

8. Gabriël van Gelder 462,00

9. Henry van den Brink 461,17

10. Peter van de Wijngaart 459,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd eveneens ronde 14 gespeeld.

Koploper Tom Smit won zijn partij van Eip Janssen na een marathonpartij, terwijl de achtervolgers de punten lieten liggen.

Met nog twee ronden te spelen kan het kampioenschap Tom Smit bijna niet meer ontgaan.

Anneke Liefkens is door een knappe overwinning slechts één week drager van de rode lantaarn geweest.

UITSLAGEN: Eip Janssen – Tom Smit 0-1, Ben Verduyn – Herman van Scherrenburg 0-1, Hans Pasveer – Kees van Heerikhuize 1- 0, Remy Mouthaan – Anneke Liefkens 0-1, Klaas van de Wal – Jelle Bottema 0-1, Fred Post – Fons de Kort 0-1, Alex de Roovere – Kees van der Dussen 0-1. Rob Broek en Louis van der Vos remise.

Na 14 ronden is de tussenstand van de top vijf:

1. Tom Smit 314,50

2. Kees van de Voort 261,00

3. Herman van Scherrenburg 240,00

4. Ben Verduyn 231,50

5. Louis van der Vos 223,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn