• Ron Bertelink
  • Ron Bertelink
  • Ron Bertelink
  • Ron Bertelink

Elias de Bruijne mag wielerronde van Ede winnen

EDE Elias de Bruijne heeft woensdagavond de wielerronde van Ede gewonnen. Hij kwam hand in hand over de finish met ploegmaat Imo de Pruijssenare de la Woestijne.

Eip Janssen

,,Wij zijn ploegmaats bij UWTC De Volharding, en Imo heeft al meerdere wedstrijden gewonnen dit seizoen. Hij gunde mij de eer de beste van Ede te worden. Met de als derde geëindigde Thomas van Dulmen uit Velp sprongen we al na twee ronden weg. Het peloton heeft ons ondanks verwoede pogingen van Frank Visser (winnaar 2017, red) niet meer terug gezien", glunderde De Bruijne.

Op het zware en selectieve parcours rond het gemeentehuis toonde de 30-jarige Utrechtenaar zich de sterkste wielrenner.

Uiteindelijk eindigden slechts zes wielrenners in dezelfde ronde. Velen waaronder oud Tour de France wielrenner Erik Dekker moesten voortijdig omdat zij gedubbeld waren het parkoers verlaten.

STERK Het werd doordat het winnende trio erg sterk reed op het oog voor de neutrale toeschouwer een eenzijdige vertoning.

Maar met die conclusie zou het trio De Bruijne, De Pruijssenare de la Woestijne en Van Dulmen te kort worden gedaan.

,,Ik vond het best een mooi parkoers met veel publiek. Het hoogte verschil was goed te doen en bij de rotonde (Molenstraat/Arthur van Schendellaan, red) die door velen als technisch lastig werd beoordeeld hebben we het rustig aan gedaan. Slechts een maal zo ongeveer halverwege de wedstrijd kwam het peloton onder aanvoering van Frank Visser van 50 naar 30 seconden terug. Maar nadat ook Thomas van Dulmen ging meewerken, hij wist natuurlijk dat wij ploegmaten waren, zijn we niet meer in gevaar geweest", aldus de winnaar.

De Utrechtse coureur Frank Visser won de sprint om de vierde plaats voor Luuk Schuurmans ((Utrecht) en de uit Oosterhout afkomstige Lars Hohman.

De favoriete Edenaar Remco Bertelink kwam spijtig genoeg voor de vele toeschouwers niet aan de start. ,,Ik heb afgelopen weekeinde mijn arm gebroken. Het seizoen zit er voor mij op. Voor ik weer kan rijden zijn we een maand of twee verder. In de winter rijd ik sowieso niet. Ik richt mij weer op het voorjaar van 2019. De organisatie heeft een mooi parkoers in het centrum uitgezet."

De Harskamper Marcel Alma, goed mee rijdende in het peloton werd twaalfde. Erik Dekker geloofde het na een aantal pogingen het peloton te ontsnappen wel en werd op plek eenendertig genoteerd.

Andere regionale rijders waren op plek 32 Adrie Frijters (Wageningen), gevolgd door de Edenaar Lars Verkleij.  

WINNARES Bij de vrouwen ging de pas 16-jarige inwoonster van Driel Sofie van Rooijen er met de hoofdprijs vandoor. Zij versloeg in de eindsprint Ilse Pluimers (Enter) en Tamara van der Horst (Hasselt).

,,Dit is mijn eenentwintigste zege dit seizoen. Ik ben heel blij hier in Ede op een voor mij zwaar parkoers te hebben gewonnen. Het hoogteverschil van twintig meter begon ik in de slotfase best te voelen. De eindsprint die ik met gering verschil won was best spannend."

Of Van Rooijen later de nieuwe Annemiek van Vleuten of Anna van der Breggen gaat worden volgt een korte stilte.

,,Dat zou ik best willen. Ik wil in de wielrensport graag op een zo'n hoog mogelijk niveau uitkomen. Maar weet ook nog veel te moeten leren en investeren. Misschien is een mooie wielerploeg voor mij weggelegd. Natuurlijk droom ik wel eens van een Olympische carrière. Maar ik blijf ook nuchter, kom pas kijken en moet geduld hebben", sloot Van Rooijen tevreden af.

Bij de vrouwen eindigde de regionale Wageningse wielrenster Benthe van der Lugt (Wielervereniging Ede) in het sterke deelnemersveld op een vierentwintigste plaats.

TEVREDEN De organisatie keek tevreden terug op een vlekkeloos verlopen Wielerronde van Ede.

,,Een mooi geaccidenteerd parkoers in het centrum van Ede. Een wens van ons sponsoren die wij met medewerking van velen konden inwilligen. Ook het deelnemersveld van veertig vrouwen en bijna honderd mannen stemt tot tevredenheid. Er is geen wanklank vernomen en misschien is dat naast de twee mooie winnaars onze grootste winst", aldus Erwin Oosterbeek namens de organiserende Wielervereniging Ede.

Bron video: Ronde van Ede.