• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Eerste clubcross MAC Harskamp succesvol

HARSKAMP De eerste clubcross MAC Harskamp om de MX Cup is afgelopen zondag succesvol verlopen. Op het gloednieuwe circuit 'Motorsportpark Gelderland Midden 'was het even zoeken.

Eip Janssen

Toch vonden ruim 190 crossers de weg naar het nieuwe circuit, gelegen aan de Hooilaan (benaming is Hooiweg) op de Arnhemsche Heide naast het zweefvliegcentrum Terlet nabij de A50.

,,Het was een goede dag voor de club met zoveel deelnemers en een leuke sfeer. Het moet nog even bij iedereen landen dat de locatie is gewijzigd. Gelukkig hebben alle vrijwilligers toegezegd mee te gaan en in ieder geval dit seizoen te ervaren hoe het bevalt. Na een dag crossen is men al enthousiast. Ik ben ervan overtuigd dat dat zich doorzet", opent MAC Harskamp bestuurslid Ruud Kerkhof.

Het circuit ligt er ondanks de vele regen van de afgelopen weken prima bij. Het is een compliment voor de baanploeg.

,,Natuurlijk zijn er hier en daar nog wat kinderziektes die nu aan de oppervlakte komen. Waar mogelijk verhelpen we die gelijk. Maar in andere gevallen kijken we of het van structurele aard is", vult Dik van Wikselaar aan.

De man om veel misschien wel alles draait op dit mooie circuit. ,,De eerste cross dag is inderdaad afgelast wegens de overvloedige regenval. Misschien hadden we wel kunnen crossen maar ik wilde niet dat gelijk een negatief oordeel over de baan zou komen. Waarom een baan verpesten als je genoeg ruimte op de crosskalender hebt."

,,Ik heb al een paar keer op deze baan gecrost. Ook in de bekercross eind oktober. Ik zie dat de baan de laatste vier weken behoorlijk is aangepast. Ik hoorde dat er zo'n veertig wagens zand zijn aangevoerd. Dit met als doel om alles op te hogen en losser te krijgen met geel zand. De baan wordt steeds beter bestand tegen het regenachtig weer. De baan was daardoor wel een stuk muller en zwaarder", aldus de Edese crosser Tristan Evers.Zo heeft elke deelnemer, bezoeker en organisatie wel een oordeel over het voor deze regio, en misschien wel in den lande unieke circuit. 

Want laten we eerlijk zijn. De Harskampse sfeer was volledig aanwezig. De organisatie die de wedstrijden verzorgde liep net als voorheen perfect. Er zijn was, douche en toiletmogelijkheden en een prachtige kantine.

Voor de vrijwilligers is een ruimte waar zij even kunnen verpozen. En wat misschien het allerbelangrijkste is: de veiligheid op en rond de baan is meer dan honderd procent beter dan voorheen.

,,Het was soms een wonder dat er op het vorige circuit geen al te grote ongelukken gebeurden. Nu kun je onder het circuit doorlopen, door tunnels, waarbij je het ronken van de motoren hoort en de benzinelucht ruikt. In alle opzichten een verbetering", werd veelvuldig gehoord.

{AFSTAND] Maar uiteindelijk gaat het de eerste cross dag om de wedstrijden. De Denen en Letten zijn weer in groten getale aanwezig.

,,Zij rijden per wedstrijd ongeveer 1200 kilometer. Ik heb nogal wat contact met ze. Op zaterdag rijden of trainen ze in Duitsland. Dan mogen ze op dit circuit overnachten. Rijden hun wedstrijden en gaan weer naar huis. De sfeer, de baan en de organisatie spreekt ze aan. Of ik dat in Denemarken of Letland ook zou doen? Dat weet ik nog niet zo zeker", aldus Tristan Evers.

VERRASSING De organisatie had zoals gewoonlijk weer wat leuks ingebouwd tijdens deze competitie. Via sponsoren (Rammen MX en Hamstra Vuurwerk) zijn er prijzen voor de kopstart of holeshot te winnen.

,,Dat betekent dringen in de eerste bocht. Dat was leuk om te zien. Zodra je de lijn net na de startbocht als eerste passeert win je een holeshotaward. En ook zijn er video's te zien van je start", glundert winnaar Tristan Evers.

Het grote aantal deelnemers maakte het wel noodzakelijk dat er soms in aparte klassen moest worden gereden. Bij de MX1 Junioren reden de A en B wel samen.

De Veteranen reden wel apart wegens de grote opkomst. Totaal werd er in zeven verschillende groepen gereden. Bij de Senioren een sterke opkomst, veel goede rijders en een hoog niveau.

,,Een aantal toprijders uit Nederland in combinatie met toppers uit Denemarken", juicht Evers toe.

Bij de MX 2 Junioren A wisselen de posities net zo snel als het weer. In de eerste manche ging Joey van Wessel als tweede van start. Maar in de tweede bocht ging hij onderuit en moest als laatste, gelijk Max verstappen in de Formule 1, zich naar voren werken. Uiteindelijk sloot hij de eerste manche af op een zesde plaats.

Maar in de tweede manche liet de Doetinchemmer zijn klasse zien. Hij werd voor Jesper Kristensen (Hinnerup Denemarken) eerste. Dat leverde Van Wessel in het dag klassement de eerste plaats op.

REGIO Hoewel de crossers van heinde en verre komen gaat de belangstelling ook uit naar de regionale rijders. Bij de MX1 Junioren komen de meeste regio rijders uit.

In het deelnemersveld treffen we Arnold Spruijt (Voorthuizen), Bennie Vaarkamp (Lunteren), Peter van Dijk (Stroe), Werner Blankenstijn (Lunteren, Jarno Evers (Ede), Theo Ploeg (Stroe), Johan Beek (Ede), Henk de Ruiter (Lunteren), Martin de Ruiter (Stroe) en Erwin Voskuilen (Harskamp) aan.

In de eerste manche wist Arnold Spruijt (Voorthuizen) na een hevige strijd de zevende plek te pakken. In de tweede manche moet de Voorthuizenaar een plek prijsgeven en wordt achtste.

Edenaar Evers geeft aan lekker te hebben gereden in de klasse Senioren.

,,Op het nieuwe circuit heb ik mijn draai wel gevonden. Het oude circuit kon ik dromen en met de ogen dicht rijden. Hier moet je meer concentreren. Dat is toch leuker. Ik heb geen echt grote fouten gemaakt. Twee mooie manches brachten mij beide keren een zesde plaats. Daar ben ik tevreden mee gezien het feit dat ik de laatste weken even wat gas terug heb genomen. De training schoot er weleens bij in omdat ik een huis heb gekocht. Het waren lange dagen klussen, weinig slaap. Andere prioriteiten gesteld", grapt hij.

De regio collega's in de klasse MX 2 Senioren zijn Henk Pater (Lunteren), Gerard Ruttenberg (Voorthuizen), Patrick Wilgenburg (Kootwijk) en Wiljan van Wikselaar (Harskamp).

Bij de 85cc Grw is de enige regio rijder Wekerommer Indy Morren. Hij kan geen potten breken helaas. 

Bij de MX Junioren B eveneens een grote regionale afvaardiging. In het deelnemersveld ontwaren we Edervener Thijs Brouwer, de Harskampers Dylan Mastenbroek en Christian Hol, de Lunteraan Jarno Blankenstijn en Marcel Frederiksen (Garderen).

In de klasse MX40+ houdt naast MAC Harskamp voorzitter Niek van Bree, ook Edenaar Jan Vliert de regionale eer hoog. De Barnevelder reikt in de eerste manche naar een negende plaats. In de tweede manche wordt hij achtste.

In de [MX 2 Junioren B 4T) komen uit Daan Veen uit Voorthuizen en Erwin Lokhorst uit Terschuur.

Uiteindelijk zien we de volgende regiorijders terug in het eindklassement: MX 1 Junioren eindigt Voorthuizenaar Arnold Spruijt als achtste. Ook een achtste plaats haalt Daan Veen (Voorthuizen) in de klasse MX 2 Junioren A 4T.

Bij de MX 2 Junioren B doet Harskamper Mitchel van den Brink het met een vierde plaats beter. Niek van Bree MX 40+ wordt in het dag klassement negende. Bij de MX 2 Senioren reikt Lunteraan Henk Pater naar een vierde plaats. Deze positie (vierde) behaald Edenaar Tristan Evers in de klasse MX 1 Senioren.

Individuele uitslagen per klasse 1e Clubcross:

65cc Grw:

1. Mirco ten Kate (Nieuwleusen)

2. Damien Knuiman (Wijchen)

3. Storm Hoevers (Eerbeek)

65cc Klw:

1. Noah Ho (Hoofddorp)

2. Joey Daneel (Bodegraven)

3. Demy Brenk (Eck en Wiel)

85cc Grw:

1. Scott Smulders (Alphen)

2. Kay Wolf (Eersel)

3. Rasmus Pedersen (Denemarken)

85cc Klw:

1. Cas Valk (Nijverdal)

2. Jayden Young Schmidt (Middelfart Denemarken)

3. Sjef Platte (Kapel-Avezaath)

MX2 Junioren B:

1. Gerwin Hartlief (Eelde)

2. Boy Koelen (Linne}

3. Yordy Meijer (Tolkamer}

MX1 Junioren B

1. Peter Bolt (Winsum)

2. Danny Polman (Apeldoorn)

3. Henk Harn (Zeewolde)

MX2 Junioren A 4T

1. Joey van Wessel (Doetinchem)

2. Jesper Kristensen (Hinnerup Denemarken)

3. Jonas Overby (Denemarken)

MX 2 Junioren A 2T:

1. Arno Menting (Wehl}

2. Twan Wagenaar (Epe)

3. Jonas Rasmussen (Augustenborg Denemarken)

MX 1 Junioren A:

1. Arjen Froma (Veendam)

2. Jeffrey Buitenhuis (Zutphen)

3. Niels Prinsen (Winterswijk)

MX 1 Senioren:

1. Heiki Laing (Haarle)

2. Nicolaj Damsgaard (Denemarken)

3. Nikolaj Skovgaard (Denemarken)

MX 40+:

1. Danny Bemmelen (Mijdrecht)

2. Jan Vlist (Apeldoorn)

3. Gerwin Tuitert (Gorssel)

MX 2 Senioren:

1. Freek Vlist (Apeldoorn)

2. Rick Elzinga (Zenderen)

3. Mike Bolink (Holten)