• Eip Janssen

DES Lunteren uitgeschakeld in dambekerstrijd

LUNTEREN DES Lunteren heeft in een bekerthriller Gelderse dambond tegen VBI Huissen aan het kortste einde getrokken. In de reguliere wedstrijd werd het 4-4. Ook de barrage eindigde in een 4-4 gelijkspel. Maar de nederlaag van Arjen Timmer in de reguliere wedstrijd gaf de doorslag in Huissens voordeel.

In de kwartfinale om de Jan van der Zwam Gelderse dambeker dus het Lunterse Waterloo. VBI Huissen trad wat verzwakt aan omdat de toppers Jos Stokkel (speelde het NK) en Joost Hendriksen afwezig waren. ,,Wij waren juist in een sterke opstelling en dus licht favoriet", meende DES Lunteren preses Jaap Heij. Maar niet is zoals het vaak lijkt.

De wedstrijd ging gelijk op. De partijen van Harmjan Lammers en Henk Klarenbeek eindigden in remise. Arjen Timmer gebruikte in een onoverzichtelijke partij veel tijd en nam in hevige tijdnood een mooie combinatie met winst van de partij. Echter bij het naspelen van de zetten miste Arjen Timmer twee zetten en dat betekende een klok nederlaag tegen de fortuinlijke speler Willem Hoek. Een dubbel dure nederlaag bleek achteraf.

Door deze onverwachte verliespartij moest Arjan van Galen winnen van Jan van Loenen om er nog 4-4 van te maken. Van Galen speelde een aanvallende partij en kreeg in het eindspel twee schijven voorsprong. Genoeg voor de winst. Bij een 4-4 eindstand volgde een sneldambarrage.

,,De barrage leek in het voordeel van DES Lunteren te eindigen. Arjan van Galen en Harmjan Lammers (met hangen en wurgen) speelden remise. Arjen Timmer maakte zijn nederlaag goed door overtuigende te winnen", had Heij gezien.

Kopman Henk Klarenbeek moest nog een puntje binnenhalen om de overwinning veilig te stellen. De Lunteraan gaf een schijf weg en dacht de remisegrens te bereiken. Joosten had echter nog een verrassend eindspel in petto. Klarenbeek raakte het spoor bijster raakte en verloor. DES bleef met een lichte kater achter na de uitschakeling.

Individuele uitslagen:

DES Lunteren -VBI Huissen 4-4 (4-4)

Henk Klarenbeek - Dirk Joosten 1-1 (0-2)

Arjen Timmer - Willem Hoek 0-2 (2-0)

Harmjan Lammers - Geert Berends 1-1 (1-1)

Arjan van Galen - Jan van Loenen 2-0 (1-1)

Sneldambarrage tussen haakjes