DES Lunteren kampioen en promoveert naar ereklasse

LUNTEREN Spannend werd het niet gemaakt door DES Lunteren. Toen bij het uitwisselen van de opstelling bleek dat CEMA/De Vaste Zet hun drie beste spelers niet bij zich had, zakte de toch wel aanwezige spanning al wat.

 

Het binnenhalen van de titel mocht  geen probleem meer zijn. En dat was het ook niet. Met het spel van een ware kampioen werden de Limburgers met 16-4 opzij gezet en was de titel binnen. Daarmee is de derde terugkeer in vijf jaar naar de Ereklasse dammen, de sterkste damcompetitie ter wereld, weer bereikt.

 

De eindstand in de hoofdklasse werd DES Lunteren (19), Heijmans Excelsior (18) en DC Dordrecht en RDC Rijnsburg met 16 punten.

 

EERSTE Zoals zo vaak werd de toon gezet door Henk Klarenbeek. Met een grappige finesse werd groot positioneel voordeel bereikt, wat na drie uur spelen voldoende bleek voor de overwinning.

 

Al snel volgde Aldert van Eck, die met een kleine doorbraakcombinatie invaller Peters te grazen nam. Erwin van Hierden wilde het topscoorderschap graag blijven delen met Klarenbeek en combineerde na een spannende omsingelingspartij Erwin Heunen van het bord.

 

Met 6-0 begon het feest aan de bar aan langzaam op gang te komen. Ronald van Beek zorgde voor 7-1 door een remise tegen het Limburgse talent Swelsen. 8-2 werd het door een remise van Arjen Timmer en Ingrid de Kok. In een klassiek standje werden door beide niet de beste zetten gespeeld. Resultaat was een lastig eindspel voor Timmer, dat hij echter met vaste hand verdedigde.

 

KNAP De 9-3 tussenstand kwam op naam van Stijn Overeem, die op bord 1 wat onder druk kwam tegen Lacroix. Zijn spel met een actieve randschijf zag er dreigend uit, maar werd door Overeem goed geneutraliseerd.

 

De 10-4 en daarmee de titel werd binnengebracht door Mark Sanders die in een lastig stand remise overeenkwam met Meatzdorf.

 

In de laatste drie partijen werd nog wat glans gegeven aan de titel. Jaap van Hierden etaleerde zijn grootse vorm door de degelijke Martijn van Gortel eerst een stuk te ontfrutselen en daarna de overwinning binnen de halen.

 

René Alderliesten moest veel geduld hebben tegen invaller Goossens, maar uiteindelijk gaf zijn drukspel resultaat en bereikte hij een winnend eindspel.

 

STERK Het slotakkoord kwam op naam van Arwin Lammers, die nogmaals liet zien dit seizoen een grote stap te hebben gemaakt en inmiddels één van de dragende spelers te zijn. In een klassieke stand manoeuvreerde hij veel beter dan de meervoudig Belgisch kampioen Casaril en sloot het seizoen af met een fraaie overwinning.

 

Bij DES Lunteren werden Erwin van Hierden en Henk Klarenbeek clubtopscorers met 17 uit 11. Arwin Lammers met 15 uit 11 wedstrijden werd knap derde.

 

Het was toch een feestdag voor DES Lunteren. Het tweede tiental behaalde een nipte 11-9 zege op Cema/De Vaste Zet 2. Door dit resultaat, eindigde de ploeg als derde in de eerste klasse. Dat leverde een P/D wedstrijd om een plaats in de hoofdklasse. De tegenstander is op 12 maart in het eigen clubhuis De Schuifeldam het Huissense VBI 2. 

 

Individuele uitslagen:

DES Lunteren -  Cema/De Vaste Zet 16-4

1. Stijn Overeem -  Pierre Lacroix  1-1 

2. Aldert van Eck -  Dré Peeters 2-0 

3. Arjen Timmer - Ingrid de Kok 1-1 

4. René Alderliesten - Frans Goossens 2-0 

5. Jaap van Hierden - Martijn van Gortel 2-0 

6. Arwin Lammers - Patrick Casaril 2-0 

7. Henk Klarenbeek - Marcel de Bie 2-0 

8. Mark Sanders - Willy Maertzdorf 1-1 

9. Ronald van de Beek - Tom Swelsen 1-1 

10. Erwin van Hierden - Erwin Heunen 2-0

 

DES Lunteren 2 - CEMA/De Vaste Zet 2 11-9

1. Evert van de Pol - Gennadi Shapiro 0-2 

2. Jan Lammers - Dieter van Gortel 2-0 

3. Henk Timmer -  Bert Verton 0-2 

4. Edwin Loozen -  A.B. van Hove 0-2 

5. Richard Cousijnsen -  André Maertzdorf 2-0 

6. Robbert Westerink -  Raphaël Martens 1-1 

7. Jaap Heij - Martin van der Hout 1-1 

8. Henri van Hierden - Clemens Crucius 2-0 

9. Berrian Lammers - Valere Hermans 1-1 

10. Arno Bos - Djordy Suylen 2-0

 

Damcombinatie Gooi & Eemland 3 - DES Lunteren 3 13-7

1. Bert Roest - Johan Top 1-1 

2. Jaap Langerak - Melanie Voskuil 2-0 

3. Henk de Groot - Tristan van der Velde 2-0 

4. Hans Loots - Evert Evers 0-2 

5. Rindert Huisman - Bram Cysouw 2-0 

6. Huib Poort -  Jan Cysouw 0-2 

7. Lammert Korlaar - Michel Hendriksen 1-1 

8. Ad Vreeswijk - Jeroen van den Brink 1-1 

9. Douwe de Graaf - Erwin Jochemsen 2-0 

10. Lennart Bolks -Jan Heij 2-0