• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

De Cirkel wint massakamp van 'buurman ESV'

(EDE) Het was een drukte van belang tijdens de schaakavond bij De Cirkel. Zestig schakers waren aanwezig bij de massakamp tegen collega vereniging ESV, en de interne Cirkel competitie.

De Cirkel toonde zich een prima gastheer maar hield wel de punten in eigen huis. De 17-9 zege op ESV is de op een na hoogste winstuitslag in de geschiedenis. In 2011 won De Cirkel in eigen huis met 14-4.

Cirkel wedstrijdleider Eip Janssen gaf na een korte openingsspeech het startsein voor de massamatch, waarin geen plaats op de ranglijst, maar wel de eer op het spel stond. In die ongedwongen sfeer was er ook ruimte voor de 'vrienden' die bij beide clubs speelden.

HISTORIE Janssen memoreerde kort dat het alweer de zestiende editie tussen beide schaakclubs was. Ooit namen zestien jaar geleden de nu nog mee spelende Ben Zee en Willem Slagter het mooie initiatief voor deze onderlinge confrontatie tussen de twee Edese schaakclubs.

Goed is het dat anno 2017 dat nog steeds kan. Het geeft maar weer eens aan dat een goede buur beter is als een verre vriend. Bijna 150 schakers hebben inmiddels aan deze tweekamp, waarin

ESV voorafgaande aan deze match met 9,5-5,5 en met 163,5-150,5 bordpunten leidde. Tot slot merkte hij terecht op dat hoewel de rivaliteit achter het bord natuurlijk groot is, de onderlinge sportiviteit daar nooit onder heeft te leiden. 

Maar elke tweekamp zorgt weer voor een nieuw historisch gegeven. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde. ESV nam al binnen no-time een 0-1 voorsprong.

Ben Verduyn werd in slechts zeven zetten door Peter Jonker knock-out getikt. ,,Met twee pionnen achterstand doorgaan is tegen Jonker te veel", bromde Verduyn.

VOORSPRONG Daarna liep De Cirkel door winstpartijen van Henry van den Brink, Louis van der Vos, Mark Bakker, Frank van Wijngaarden en Marnix Lukasse snel weg naar een 5-1 voorsprong.

,,Het is nog niet gedaan", meende routinier Tom Pronk. ,,Zo gaat het vaker. Op de midden en staartborden komt De Cirkel meestal wel goed weg. Maar de topborden zijn altijd cruciaal. Ik ben er nog niet gerust op", glimlachte hij. Uren later zou duidelijk worden dat Pronk een goede schaker is. Maar als voorspeller waarschijnlijk de hoofdprijs niet zal binnen slepen.

Daarna bleef het lang rustig. Een eerste blik op de borden zegt dan ook weinig. Veel belangrijker is het beroemde - of inmiddels beruchte- derde speeluur bij deze massakamp. Wie is vermoeid of laat de teugels vieren.

Wel een mooie gelegenheid wat winstpartijen nader te beschouwen. Louis van der Vos, de man in vorm versloeg Herman Haasjes. De laatste, visueel gehandicapt en daardoor toegestaan alle stukken eerst aan te raken, had pech een toren te verspelen. Daardoor werd het verlies bespoedigd. Maar niet de bewondering waarmee Haasjes jaarlijks, ondanks zijn beperking, het edele schaakspel speelt.

Op diverse borden kenden de Cirkelaars (Jim Pronk, Robert Degenhart en Tim Evendijk) een plusjes met een pion meer. Is dat altijd een garantie voor winst? Roelof van der Meer (ESV) bewees het tegendeel en behaalde een verdiende remise. Pronk en Degenhart wisten het plusje wel te verzilveren.

TACTIEK Wat is de tussenstand? Het resultaat telt toch niet? Je hebt verdiend gewonnen. Het waren veel gehoorde opmerkingen in het laatste speeluur. Bij een 10,5 - 5,5 tussenstand was voor enkelen de vraag hoe het clubbelang te dienen.

De clubtactiek liet zich kenmerken door gewoon te blijven staan en gezonde zetten te spelen. En daarna vielen de punten aan beide zijde als rijpe appels.

Fraai was de winstpartij van Cirkelaar Frank van Wijngaarden aan bord achttien tegen Hans van de Weteringh. Van de Weteringh, kenner in het Siciliaans werd door de jonge Cirkelaar goed bestreden.

Van Wijngaarden probeerde een Koningsaanval te creëren. Van de Weteringh ruilde af waar mogelijk. Uiteindelijk bleek het loperpaar van Van Wijngaarden beslissend. Een mooie slotcombinatie van de witspeler leverde Van de Weteringh een nederlaag op.

Op bord drie speelden Martin Roseboom (ESV) en Cirkelaar Robert Krouwel een juweeltje.

,,In een boeiende partij bleven de stukken lang op het bord", keken beide spelers terug. Waar Roseboom op de Koningsvleugel het initiatief pakte, was de Damevleugel voor Krouwel. ,,Ik kreeg een kleine breek in het centrum en plotseling stonden al mijn stukken goed", aldus Robert Krouwel.

De pluspion in het Dame eindspel werd verzilverd. ,,Maar niet nadat Martin Roseboom de kans op eeuwig schaak voorbij liet gaan", was Krouwel reëel.

CLUBKAMPIOENEN De twee clubkampioenen zaten uiteraard aan het eerste bord. Cor van Ingen (ESV) en Dominic van Dijk( Cirkel) deelden het punt.

Maar een salonremise was het zeker niet. Van Dijk koos voor een gewaagde opening met al op de tweede zet h5. De eerste keer lukte de aanval niet. Maar bij de tweede aanvalspoging kreeg Van Dijk een open lijn met veel voordeel.  

,,Er werd van alles afgeruild en uiteindelijk kon Cor (Van Ingen, EJ) simpel remise houden", besloot Van Dijk.

De uiteindelijke 17-9 werd met een sportief applaus van de nog aanwezige ESV spelers onderstreept. En ook werd nog even gegniffeld over de voorspelling van Tom Pronk.

Zijn zege op John Zandvliet (ESV) was mede de opmaat tot een 7,5-2,5 zege op de eerste tien borden. Ook dat was bijna historisch. En Pronk vond het uiteraard niet erg dat zijn voorspelling van weinig waarde bleek. 

UITSLAGEN De Cirkel -ESV: Dominic van Dijk - Cor van Ingen 1-0, Thomas Slijper -Sjoerd Meijer 1-0, Robert Krouwel - Martin Roseboom 1-0, Bert Duijker - Erik van den Eijkel remise, Tom Pronk - John Zandvliet 1-0, Harold Boom - Ronald Klaassen 1-0, Herman van den Akker -Willem Slagter 0-1, Peter van der Wijngaart - Edwin Groen 0-1, Johan de Lange -Peter Dullaart remise, Anne Postma - Hein Bouwmeester 1-0,  Anton Spronk - Jos van Raan remise, Ben Zee -Alfred Gaasbeek 0-1, Marnix Lukasse - Sebo Nienhuis 1-0, Egbert Aalbers -Jan Hartsuiker 0-1, Jim Pronk -Dick Krijgsman 1-0, Henry van den Brink -Mart Pol 1-0, Cees hoek -Hans Thuijls remise, Frank van der Wijngaarden -Hans van de Weteringh 1-0, Ben Verduyn - Peter Jonker 0-1, Tim Evendijk -Roelof van der Meer remise, Fedde Kingma - Herman van Scherrenburg remise, Leo Lukasse - Arnold van den Berg remise, Louis van der Vos - Herman Haasjes 1-0, Jelle Bottema - Kees van der Voort 1-0, Mark Bakker - Jasper de Rijk 1-0 en Kees van der Dussen - Robert Degenhart 1-0.

INTERNE COMPETITIE:  Ruben de Vries - Stijn Kappert 0-1, Wim Bomhof - Gijsbert Nagel 1-0 en Efe Cem Kocabas - Rigst Wegen 1-0.  

Top tien na de vierde speelronde:

1. (1). Frank v Wijngaarden 231,00

2. (5). Tom Pronk 212,17

3. (2). Anne Postma 207,13

4. (3). Dominic van Dijk 185,27

5. (7). Bert Duijker 182,80

6. (4). Herman v.dn. Akker 177,90

7. (6). Jim Pronk 176,53

8. (9). Harold Boom 168,47

9. (10). Mark Bakker 163,50

10. (8). Peter v.dr Wijngaart 161,10

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Vrijwel volle bak bij de maandagmiddag schakers. Het enthousiasme spat ervan af. \

Klokslag halftwee maakt wedstrijdleider Louis van der Vos de wedstrijden bekend. Men kan, ondanks de soms al gevorderde leeftijd, niet wachten.

En sommigen blijven wachten totdat Van der Vos om een uur of vier de tussenstand opmaakt. Nadat alle gegevens waren ingevoerd bleek Kees van der Dussen nog koploper. Slechts Herman van Scherrenburg blijft in het spoor.

De overige deelnemers staan al op ruime afstand. Maar de weg naar de triomf eind december is nog lang.

,,De valkuilen komen nog wel. Een zwaluw maakt geen zomer, maar een verloren partij geen bedorven herfst", werd opgemerkt.

Koploper Kees van der Dussen versloeg Ton van den Berk. Laatstgenoemde verspeelde in het begin een pion.

Van der Dussen profiteerde hier voor de volle honderd procent van en snoepte daarna nog twee pionnen van het bord. Tijd voor de opgave door Van den Berk.

Herman van Scherrenburg blijft in het spoor van de koploper door een ietwat geflatteerde overwinning op Klaas van der Wal. Van der Wal gaf een stuk weg, sloeg de mogelijkheid tot herstel af.

Eip Janssen en Anneke Liefkens maakten er een leuke wedstrijd van. Liefkens kwam zeker niet slecht uit de opening. Maar zag ergens in het middenstuk een combinatie over het hoofd.

Bij Ben Verduyn - Jelle Bottema kwam een remisestand op het bord. In de analyse bleek dat Bottema in het eindspel winstkansen heeft gehad,

Hein den Hollander blijft de bezitter van de rode lantaarn. Fons de Kort, goed in vorm de laatste weken, liet Hein na een mooie en boeiende partij met lege handen achter.

Remy Mouthaan en Fred Post speelden alsof de trein moest worden gehaald. Beide spelers denken dat lang nadenken zonde van de tijd is. Na de winst van Mouthaan werden nog verschillende vriendschappelijke partijen gespeeld.

Els Creutzberg moest het onderspit delven tegen de geroutineerde Anton Ebskamp. Belangrijker was dat het spel van Creutzberg weinig te wensen overliet.

Erik Wels stelde tot deze ronde ietwat teleur. Maar deze ronde moest Jan van Dalen ervaren dat Wels het schaakspel nog niet is verleerd.

Louis van der Vos en Rob Broek haalden alles uit de kast om niet tegen een nederlaag aan te lopen. In het eindspel leek het er even op dat Van der Vos met de volle buit huiswaarts kon keren. In de analyse bleek dat Broek juist winstkansen had.

De top vijf na vrij speelronden is:

1. Kees van der Dussen 128,00

2. Herman van Scherrenburg 111,00

3. Eip Janssen 79,50

4. Ben Verduyn 78,00

5. Jelle Bottema 77,00

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.