• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

De Cirkel haakt af in titelstrijd OSBO-competitie

EDE Het leek een mooie schaakavond te worden bij schaakvereniging De Cirkel. Het tweede team leverde een goede prestatie af. BSV Bennekom 3 werd met 4,5-1,5 aan de kant gezet.

Daarmee de titelaspiraties in stand houdend in de tweede klasse.

De hoofdmacht kende een 2-0 voorsprong tegen PSV/Dodo, en hoewel een aantal borden nijpende tijdnood kenden leek een 4-4 gelijkspel minimaal mogelijk. Maar niets leek wat het was. Uiteindelijk kaapte de Puttense titelconcurrent een 3-5 zege weg uit denksportcentrum De Open Hof.

Omdat ook het derde team kansloos met 1-5 ten onder ging tegen Veenendaal 3, was er slechts beperkte vreugde.

In de interne competitie werden ook nog tien partijen gespeeld. Het werd de strijd van de 'oudste' boven de twintig tegen de jongste Cirkel jeugd. Het werd een 2,5 -2,5 gelijkspel.

Geen leeftijdscategorie mocht zich op de borst kloppen de 'beste' te zijn. Wel was Bert Duijker spekkoper. Hij versloeg in lange partij de zeker niet te onderschatten Alfred Gaasbeek. Omdat koploper Tom Pronk, wegens ziekte afwezig was, een kleine verschuiving in de top tien.

Regerend clubkampioen Dominic van Dijk pakt met een nipte voorsprong de koppositie terug. De op stoom geraakte Duijker heeft de top vijf in het vizier.

EXTERN Mocht het eerste Cirkel team al kampioensaspiraties hebben gehad, na gisteravond (dinsdag, EJ) is dat een uit het zicht.

Met nog twee ronden te gaan is de achterstand op ASV 6 en aanzienlijk minder bordpunten al vier punten. Ook PSV/Dodo 2 met twee punten meer lijkt niet meer in te halen. Degradatie zorgen kent De Cirkel niet, zodat de laatste twee wedstrijden tegen ASV 6 en De Combinatie probleemloos kunnen worden gespeeld.

In de match die alle kanten op kon, kantelde de strijd in het laatste speeluur volkomen.

De Cirkelaars beleefden een fantastische start. Invaller Marnix Lukasse Foto 4 links, die voor de gelegenheid aan het eerste bord speelde, was als eerste klaar. Zijn tegenstander koos tegen de klassieke Franse verdediging een niet vaak gespeelde hyper agressieve aanvalslijn. Lukasse reageerde met een zet die niet als beste te boek staat, maar wel het initiatief behoudt.

Groot was de hilariteit toen bleek dat een paar borden verderop Herman van den Akker exact dezelfde variant voorgeschoteld kreeg. Iets wat zelden voorkomt. Pas na acht zetten kregen beide partijen hun eigen verloop.

Lukasse won na een aanval op de damevleugel als eerste, een knappe prestatie aan het top bord.

Kort daarop won ook Van den Akker, die vanuit een sterk centrum een mataanval opzette, zijn partij en stond een hoopgevende 2-0 op het scorebord.

Het duurde lang voordat een volgende uitslag genoteerd kon worden. Johan de Lange, die met zwart zijn eigen geliefde opening voorgeschoteld kreeg, kwam na een koningsaanval die niet doorsloeg, niet verder dan remise.

Harold Boom maakte er een voor de omstanders boeiend schouwspel van door, zoals vrijwel altijd, in hevige tijdnood te geraken. Op de club ook wel het 'Boom-syndroom' genoemd. Meestal speelt hij dan op zijn best en drijft hij zijn opponent tot wanhoop, maar deze keer trof Boom een tegenstander die het hoofd koel hield.

Harold Boom verloor een toren tegen een paard, probeerde nog een tegenaanval op te zetten, maar nadat een toren zijn koningsstelling was binnengedrongen, werd het dweilen met de kraan open en was de eerste verliespartij een feit.

THRILLER Met een punt voorsprong en nog vier partijen te gaan, was de spanning inmiddels om te snijden. Helaas kon Jef van Swieten, die al vroeg in het middenspel 2 pionnen achter kwam, dit in het eindspel niet keepen. Nadat alle angels door zijn opponent uit het spel waren gehaald, konden de stukken in de doos en was van de riante voorsprong niets over: 2,5 - 2,5.

Clubkampioen Dominic van Dijk, in een soort van Blackmar-Diemer-gambiet, leek in het eindspel de beste kansen te hebben, maar na herhaling van zetten werd het remise: 3-3.

Albert Bootsman liet in een stelling waarin hij de beste kansen had, zijn paard in een penning staan. Met een stuk achter was zijn enige compensatie dat zijn tegenstander moest oppassen voor een matdreiging. Hij deed dit bekwaam. Vond steeds de beste zet en toen de dreiging definitief was verholpen, hield Bootsman het voor gezien. Met een 3-4 achterstand was alle hoop gevestigd op de thriller van de avond.

De partij die Anne Postma en zijn tegenstander op het bord toverden, was niet voor mensen met zwakke zenuwen. Met een wirwar van stukken en aan beide kanten matdreigingen, ging de partij van vrees naar hoop en omgekeerd.

Toen Postma's tegenstander ook nog eens in hevige tijdnood geraakte, leek er licht te schijnen aan het einde van de tunnel.

Maar ook in deze partij speelde de tegenstander in opperste concentratie goede zetten. Om mat te voorkomen moest Postma een toren offeren om hiermee de zwarte Koning in open veld te krijgen.

Uiteindelijk vond de Puttenaar toch het juiste vluchtveld voor zijn belangrijkste stuk en was mat niet meer te voorkomen. De 3-5 nederlaag was een feit.

KAMPIOENSASPIRATIES De Cirkel 2 heeft na de winst op BSV Bennekom 3 met 4,5-1,5 nog kampioensaspiraties.

De Cirkel is met Veenendaal 2 en Twello in de slag om de titel. Beide laatste ploegen moeten nog spelen, maar de Cirkel reserves legde de druk na de mooie winst bij de concurrentie.

Als eerste (!) was Ben Zee klaar. Hij speelde met zwart tegen de voor Bennekom spelende clubgenoot Hans van de Weteringh. Van de Weteringh speelde het dame gambiet met 4 Lg5, waarop Zee voor de zogenaamde Cambridge Springs variant met 6 ..., Da5 koos.

Hij kreeg een actief stukkenspel. Uiteindelijk resteerde een eindspel, waarin zwart een wat betere pionnenstructuur kreeg. Toch was een eventuele winst nauwelijks te realiseren. Reden waarom tot remise werd besloten.

Vervolgens speelde Tom Smit met wit het loperspel. Hij kwam goed uit de opening, maar zwart verdedigde zich goed. Toen de zware stukken van het bord verdwenen, werd tot remise besloten. Maar in de analyse achteraf had zwart (De Bruin) nog een variant die met zetdwang voor hem tot winst zou hebben geleid, maar beide spelers waren tevreden.

Tobias van der Werff Foto 5 rechts speelde een Spaanse partij. Maar zijn tegenstander verzwakte de koningsvleugel door f5 te spelen. Van der Werff wist al snel een aanval op te bouwen die op de 25e zet in mat resulteerde: 2-1.

Peter van der Wijngaart speelde met wit een soort Franse opening en kwam al snel een pion en een stuk voor te staan. Met nauwkeurig spel werd de winst binnen gehaald: 3-1.

Henry van den Brink kreeg met zwart in een Grünfeld een paard op c3 staan. Dit leverde hem een kwaliteit op. Na het ruilen van de dames leverde een vrijpion nog een volle toren op en na nog wat tegenstribbelen was dat ruim voldoende voor de winst: 4-1.

Egbert Aalbers was als laatste klaar. In het eindspel met voor beide spelers twee lopers en zes pionnen was remise een terechte uitslag. De Cirkel 2 wacht nog twee wedstrijden tegen concurrent Twello en het onderaan staande De Toren Arnhem 8.

MOEIZAAM De Cirkel 3 stelde tegen Veenendaal 3 hevig teleur. De 1-5 nederlaag was duidelijk. Maar degradatiegevaar lijkt dit seizoen niet te ontstaan.

Met drie punten voorsprong op hekkensluiter UVS 7 moet het derde klasserschap veilig gesteld kunnen worden. Bij De Cirkel drie wisten Leo Lukasse Foto 3 rechts en Eip Janssen een halfje uit het vuur te slepen. 

INTERN De topper Alfred Gaasbeek - Bert Duijker Foto 2 kwam traag op gang. Beide spelers ontwikkelden gelijkwaardig. Duijker wist wist met een ruil te bereiken dat het centrum vast stond. Gaasbeek verzuimde het initiatief te pakken. Hij bleef te verdedigend spelen, en nadat een paard werd weg geblunderd was het technisch uit. Dat liet Bert Duijker zich niet meer ontglippen.

Ook Louis van der Vos boekte een winstpartij Ruben de Vries kon in een Engelse opening het juiste antwoord niet vinden. De Vries koos de aanval op de koningsvleugel. Na een afruil lijkt de stand vrij gelijkwaardig.

Van der Vos ging op 'Dame' jacht. Hij jaagt de zwarte koning meedogenloos het bord over. Uiteindelijk weet Louis van der Vos na zet 39 de zwarte dame, en de partij te veroveren. 

 

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Sebo Nienhuis - Stijn Kappert 1-0, Cees Hoek -Tim Evendijk remise, Robert Degenhart -Wim Bomhof 0-1, Gijsbert Nagel -Frank van Wijngaarden 0-1, Paul Numan - Rens Leendertz 0-1, Jasper de Rijk - Jelle Bottema 0-1 en Efe Cem Kocabas - Rigst Wegen 1-0.

De top tien na de eenentwintigste speelronde:

1. (2). Dominic van Dijk 908,50

2. (1). Tom Pronk 904,50

3. (3). Harold Boom 820,83

4. (4). Marnix Lukasse 801,50

5. (5). Herman van den Akker 750,00

6. (6) Bert Duijker741,50

7. (7) Albert Bootsman 718,17

8. (8) Henry van den Brink 703,50

9. (10) Ben Zee 677,33

10. (9). Anne Postma 660,33

 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE De maandagmiddagschakers, spelers van vijftig plus, speelden de zesde wedstrijd in de voorjaarseditie.

En dat werd een gedenkwaardige. Remy Mouthaan trakteerde het gezelschap wegens zijn verjaardag.

Ben Verduyn kondigde wegens een tijdelijk vertrek naar het verre buitenland (België) aan dat hij zijn laatste partij speelde. De koploper Eip Janssen ging in een mooie partij onderuit tegen de vertrekkende organisator Verduyn.

Dat zette de ranglijst nogal op zijn kop. Ben Verduyn verlaat de competitie als koploper op banddikte gevolgd door najaarskampioen Herman van Scherrenburg.

De laatste won in no time van Remy Mouthaan. Hoewel het daar aanvankelijk niet naar uitzag. Maar een kleine onnauwkeurigheid van de jarige job betekende 'mat'.

Ook Fons de Kort beging in het eindspel een kleine onnauwkeurigheid. In plaats van een pion mee te snoepen, wilde hij zijn koning in veiligheid brengen. Dat gaf zowel Fred Post als De Kort de gelegenheid een pion tot dame te promoveren. De heren speelden het spel zoals het gespeeld moest worden. En nadat de kale koningen overbleven was remise de logische uitslag.

Dat maakte Els Creutszberg niet meer mee. Zij zag Jan van Dalen in de beginfase een paard weg kapen.

,,Ik zie het telkens net te laat", verzuchtte Els. ,,Maakt op onze leeftijd niet meer uit. Kan de beste overkomen", suste Jan van Dalen.  Het paard verlies kwam de schakende dame niet te boven. Ook Anneke Liefkens moest capituleren na een lange partij waarin Erik Wels het overwicht behield.

Hans Meijer en Hans Pasveer hielden elkaar goed bezig. Maar 'Hans' won en wel genaamd Pasveer. Meijer liet zich met een kale koning op het bord sportief mat zetten.

Bij het duel Rob Broek tegen Jelle Bottema liet eerstgenoemde zien schaken nog niet verleerd te zijn. De winst op de Veenendaler mag gerust een succes worden genoemd. Broek stoomt op naar de vijfde plaats.

 

De stand in de 55-plus competitie na vijf ronden is:

1. Ben Verduyn 103,83 foto 1 links

2. Herman van Scherrenburg 103,00

3. Louis van der Vos 100.50

4.  Eip Janssen 92.00

5.  Rob Broek 83,33

Wilt u ook aan seniorenschaak deelnemen? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.