• Ook Ced Moulton geniet graag van de koffie aangeboden door Petra Sündermann.

    Theo Beumer

'De bestuurskamer is mijn domein'

WEKEROM Zij is al 25 jaar het vaste gezicht van de bestuurskamer bij SDS'55: Petra Sündermann.

Eip Janssen

Petra zorgt op wedstrijddagen niet alleen voor een 'natje en een droogje' voor de bestuurders van SDS en haar gasten. Ook de scheidsrechter en persvertegenwoordigers worden gastvrij ontvangen.

,,Dat het jubileum gelijk valt met de zaterdag te spelen dorpenderby tegen Advendo'57 is toevallig. Maar wel leuk. Zeker omdat daar onze oude trainer Jan Fluit aan het roer staat", opent de 70-jarige.

Een 25-jarig jubileum bij een sport in een van oorsprong toch erg mannen gerichte wereld.

,,Ik ben geboren in Deventer, leerde Herman kennen en vijftig jaar geleden getrouwd. Via De Valk zijn we in Ede komen wonen. Moeder van een dochter en zoon en oma van drie kleinzoons", zit Petra Sündermann op de praatstoel.

Herman Sündermann is haar echtgenoot die al decennia allerlei functies verricht bij de Wekeromse club. En met Petra het 'gezicht' is in de bestuurskamer.

,,We zijn behalve het verzorgen van de bestuurskamer ook een onderdeel van de SDS-familie. Hoe ik gastvrouw werd? Herman was voorzitter. Ik werkte als vrijwilligster in de kantine. De toenmalige gastheer in de bestuurskamer heeft mij voorgedragen bij het bestuur."

OPRUIMEN GEBLAZEN ,,Zij waren blij dat de bestuurskamer weer werd bemenst. Ik zet ruim van tevoren alles klaar. Langzaam maar zeker druppelen de bestuursleden en leiders van de tegenstanders binnen. Ook de scheidsrechter, mogelijke vertegenwoordigers van de KNVB en/of BEV en pers worden ontvangen. Zoals gezegd vooraf meestal een kopje koffie. Na de wedstrijd limonade of alcoholische drankjes en hapjes. Na een gezellig samenzijn is het opruimen geblazen. Ik wil de bestuurskamer 'spic en span' achterlaten. Meestal helpt Herman een handje.Thuis wordt wel even nagepraat over de wedstrijd en de nieuwtjes. Maar nooit te lang. Daar letten we wel op. Ik heb in die 25 jaar dat ik nu gastvrouw ben, nooit nare reacties gehad. In de loop der jaren ken ik heel veel bestuursleden en scheidsrechters. Ik vind het altijd weer leuk hen te ontmoeten. De gasten zullen nooit iets aan mij merken wat het resultaat is geweest.''

De zaterdag staat in huize Sündermann volledig in het teken van voetbal.

,,Zaterdag is 'SDS-dag'. Familieleden en kennissen weten niet beter. Sinds een aantal jaren voetballen twee kleinzoons (een bij DTS Ede en een bij SDS), dus ook 's morgens bezoeken wij regelmatig met veel plezier een wedstrijdje.''

De jubilaris denkt nog niet aan een afscheid.

,,Ik wil dit blijven doen zolang mijn gezondheid het toelaat. Tenzij de leden daar anders overdenken. Het voelt echt heel vertrouwd aan in de bestuurskamer. ''

Wat zou zonder SDS'55 zonder de familie Sündermann zijn? En gastvrouw Petra in het bijzonder. Misschien wel typerend is haar laatste antwoord op de vraag of 25 jaar gastvrouw zijn een opoffering of een leuk tijdverdrijf is.

,,Voor mij (ons) was en is het een leuk en gezellig tijdverdrijf en fijn ook iets voor deze mooie familie gerichte vereniging te mogen doen", eindigt ze gedecideerd.