• Arnold van Harn

Dammers Veldhuizerschool winnen met overmacht 

EDE De jeugdige dammers van de Edese Veldhuizerschool hebben het schooldamkampioenschap 2017 gewonnen. Op de dammers, getraind door DES speler Arwin Lammers stond geen maat.

Tien jaar geleden was het een soortgelijke middag als woensdagmiddag 15 november 2017.

Een team van de Veldhuizerschool won toen met ruime voorsprong het kampioenschap van Ede en zette daarmee een eerste stap op weg naar het kampioenschap van Nederland.

Uiteindelijk strandde het dam-team van de Veldhuizerschool op een zeventiende plaats in de damfinale van Nederland voor basisscholen.

Woensdagmiddag 15 november 2017, tien jaar na het grote succes van het Veldhuizerschool dam team, was coach Arwin Lammers terug op de plek waar het eerder allemaal begon. Toen nog als aanvoerder van zijn dam team, nu als coach van de drie deelnemende Veldhuizerschoolteams.

Het werd een middag om niet te vergeten. De twee pupillenteams presteerden uitermate goed en ook bij de welpen werd er korte metten gemaakt met de tegenstanders.

Beide teams bij de pupillen wonnen de eerste ronde. Het eerste team won met 8-0 van de Caleidoscoop en het tweede team won nipt (5-3) van het vijfde team van de Calluna-school.

De tweede ronde bleek achteraf direct de beslissende ronde te zijn. Team één moest aantreden tegen team twee van de Veldhuizerschool. Na een spannende ronde werd de eindstand 4-4. Een grootmeesterlijke remise zou er gezegd worden in de damwereld. Niets bleek minder waar. De teams van de Veldhuizerschool bleven goed presteren en het ene na het andere team werd verslagen.

De derde ronde bleek achteraf fataal voor het tweede team. Waar het eerste team won met 6-2 speelde het tweede team 4-4 gelijk. Zo kwam het eerste team een punt los te staan. Een gat wat nooit weer gedicht werd. Het eerste team won al haar andere wedstrijden en ook het tweede team verloor geen enkel punt meer.

De Veldhuizerschool werd eerste bij de pupillen. Het tweede team volgde op één punt. Een mooie derde plaats was er voor het vijfde team van de Calluna-school.

SUCCES Bovendien was er nog een persoonlijk succesje voor Patrick Dekker en Eva Tiemens. Patrick Dekker won al zijn wedstrijden en eindigde daarmee bovenaan in de topscorerlijst.

Eva Tiemens volgde op een punt en eindigde op een mooie gedeelde tweede plaats, want van het tweede team was het John Florijn die goed presteerde en maar één puntje weggaf.

De rest van het eerste team behaalde ook prachtige scores. Abel Stam, Bram van Schaik en Joeke van der Mei scoorden alle drie een mooie plusscore.

Ook in het tweede team werd aardig gepresteerd qua persoonlijke scores. Lieke Hoogenraad en Arjen Florijn behaalde een plusscore en Jon Lamper en Elisa Wijnberger wonnen beide twee belangrijke wedstrijden, waardoor het tweede team tweede werd.

WELPEN Ondertussen vond er ook bij de welpen een gevecht plaats voor de titel: 'Kampioen van Ede'.

Ook hier bleek de Veldhuizerschool het sterkst. Al haar wedstrijden werden gewonnen. Alleen in de vijfde ronde werden er twee bordpunten weggegeven. Voor de rest won het welpenteam van de Veldhuizerschool al haar wedstrijden met 8-0. Niet voor niets ontvingen zij daarom bij de prijsuitreiking de eerste prijs.

Een prachtige prestatie voor de vijf leerlingen uit groep 6. Ook hier was er persoonlijk succes. Vier van de vijf spelers wonnen al hun partijen. Daarmee werden Nathan van Dijk, Joas Borsje, Marthe Brander en Caroline van den Broek niet voor niets topscorer van het toernooi.

De vijfde speler, Kars Lamper, speelde ook een uitstekend toernooi en volgde deze vier topscorers op twee punten.Al met al een prachtige prestatie voor de Veldhuizerschool. Na tien jaar mochten er weer drie teams deelnemen aan het kampioenschap van Ede.

Met twee prachtige eerste plaatsen en een tweede plek voor het tweede pupillenteam was dit een onvergetelijke middag voor alle spelers en coach Arwin Lammers.

Begin januari hopen in ieder geval twee teams deel te nemen aan het regionale kampioenschap. Wie weet worden er oude tijden herbeleefd en staat een team van de Veldhuizerschool eind mei 2018 weer in de finale van Nederland voor basisscholen.

 

Uitslagen en standen:

Kampioenschap van Ede Pupillen: 

1e ronde

Veldhuizerschool 1 - Caleidoscoop  8-0

Veldhuizerschool 2 - Calluna 5 5-3

Calluna 3 - Calluna 4  2-6

2e ronde

Caleidoscoop - Calluna 4   4-4

Calluna 5 - Calluna 3    4-4

Veldhuizerschool 1 - Veldhuizerschool 2 4-4

3e ronde

Veldhuizerschool 2 - Caleidoscoop  4-4

Calluna 3 - Veldhuizerschool 1   2-6

Calluna 4 - Calluna 5    3-5

4e ronde

Caleidoscoop - Calluna 5   3-5

Veldhuizerschool 1 - Calluna 4   7-1

Veldhuizerschool 2 - Calluna 3   7-1

5e ronde

Calluna 3 - Caleidoscoop   3-5

Calluna 4 - Veldhuizerschool 2   2-6

Calluna 5 - Veldhuizerschool 1   1-7

Totaaluitslag

1. Veldhuizerschool 1   5-9

2. Veldhuizerschool 2   5-8

3. Calluna 5    5-5

4. Caleidoscoop    5-4

5. Calluna 4    5-3

6. Calluna 3    5-1

Kampioenschap van Ede welpen (15 november 2017)

1e ronde

Calluna - Caleidoscoop    5-3

Veldhuizerschool vrij

2e ronde

Caleidoscoop - Veldhuizerschool   0-8

Calluna vrij

3e ronde

Veldhuizerschool - Calluna   8-0

Caleidoscoop vrij

4e ronde

Caleidoscoop - Calluna    4-4

Veldhuizerschool vrij

5e ronde

Veldhuizerscool - Calluna   6-2

Caleidoscoop vrij

6e ronde

Calluna - Veldhuizerschool   0-8

Caleidoscoop vrij

Totaaluitslag

1. Veldhuizerschool  4-8

2. Calluna  4-3

3. Caleidoscoop    4-1