• Arwin Lammers

Dammers Veldhuizerschool naar Gelders damkampioenschap

EDE Trots keerden zaterdagmiddag het vijftal welpen van de Veldhuizerschool aan de Kraatsweg naar huis.

Rond 17.00 uur kregen zij te horen dat ze vijfde geworden zijn in de halve finale van Gelderland. De laatste ronde was de spannendste ronde van het hele toernooi, maar een gelijkspel tegen de nummer twee was voldoende.

Marthe Brander, Lieke Hoogenraad, Nathan van Dijk, Kars Lamper en Joas Borsje vertegenwoordigden de Veldhuizerschool.Dit deden ze dermate goed, dat ze vrijwel het hele toernooi rond de vierde plek stonden.

De eerste ronde werd er 4-4 gelijkgespeeld. Hierna volgde er een verdiende 6-2 overwinning en ronde drie werd er nipt met 5-3 verloren.

De volgende ronden moest beslissen of er een vervolg aan de dammiddag zou komen. Ronde vier werd er gelijkgespeeld. Ronde vijf werd met 6-2 gewonnen en ronde zeven werd verloren.

Door de nederlaag in ronde zes viel het team terug naar plaats zeven.

Gehoopt werd op een zwakker team, want een overwinning was voldoende voor recht op plaatsing.

Maar het de Edese dammers troffen een sterke tegenstander. De vijf spelers waren zenuwachtig.  Zou het toernooi hier dan eindigen?

Een gelijkspel was misschien al voldoende en bij winst zou het team zich sowieso plaatsen voor de volgende ronde.

Het begon goed. Joas Borsje won zijn partij en piekte op het juiste moment, want de rest van het toernooi was voor hem nog niet soepel verlopen.

Marthe Brander, die een wisselvallig toernooi gespeeld had, maar telkens de sterkste tegenspeler kreeg, moest haar meerdere erkennen in de tegenstander. Een 2-2 tussenstand dus.

De spanning steeg maar Lieke Hoogenraad won haar partij. Door deze fraaie overwinning, wat ook zorgde voor een ongeslagen toernooi van Lieke, stond het team 4-2 voor. Omdat Nathan van Dijk verloor werd een 4-4 gelijkspel bereikt.

Door de hoge weerstandspunten van het Edese team, wat inhoudt dat er in vergelijking met andere teams tegen goede tegenstanders is gespeeld, werd de Veldhuizerschool vijfde.

Een prachtige dammiddag voor het jonge team uit groep 6. De welpen haalden dus onder het toeziend oog van DES speler Arwin Lammers de volgende ronde.

Tijdens het Gelders kampioenschap kan plaatsing voor de halve finale van Nederland worden afgedwongen?