• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Cirkelaar Koen van Wijngaarden wint basisschoolkampioenschap schaken

EDE Het schoolschaakkampioen basisscholen kan de boeken in als een triomf voor Koen van Wijngaarden foto 1 links.

Woensdagmiddag stond er op de jonge schaker geen maat. Met een honderd procent score wist hij alle concurrenten op enige afstand te zetten.

Schaakvereniging De Cirkel houdt jaarlijks basisschoolkampioenschap schaken voor alle scholen in de gemeente Ede.

De deelname was dit jaar aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. ,,Een echte verklaring heb ik er niet voor. Wellicht moeten wij ons daarover maar eens beraden. Ligt het aan de wijze waarop wij scholen benaderen. Zijn er te veel activiteiten op een woensdagmiddag. Vragen die zeker onze aandacht krijgen", aldus Cirkel jeugdvoorzitter Ben Verduyn.

Hoe het ook zij, de wel aanwezige schaakjeugd genoot met volle teugen. Slaan waar kon, maar dan op het bord. Dolle pret als er een 'matje' in de stelling was gevlochten. Maar ook tranen bij de zoveelste nederlaag. En elke keer was er weer een troostend woord van de Cirkel vrijwilligers.  Zij stelden hun vrije tijd belangeloos beschikbaar. ,,Het gaat mij er echt niet om of een schaker lid wordt van De Cirkel. Voor mij is het belangrijkst dat zij plezier hebben. De hersenen trainen want daarvoor is schaken juist heel goed", aldus een vrijwilliger.

Dat laatste onderschrijft docent Rina Viets (CNS Ede - De Caleidoscoop). Ik denk dat het een goede zaak is dat kinderen aan een denksport meedoen. Ze zijn op alle mogelijke manieren altijd heel beweeglijk. En dan zie je bij schaken of dammen dat ze ook rustig kunnen zijn."

Rina Viets geeft elke maandagmiddag les.

,,Ik beheers het spelletje redelijk. Vanmiddag (woensdag 15 november) was het even improviseren. Onverwacht vielen zowel het schoolschaak- als schooldamkampioenschap op een middag. De groep is gesplitst om aan beide evenementen deel te nemen. Wij zijn hier nu met toen schakers", besluit de enthousiaste Viets.

GROTE DELEGATIE Met een honderd procent score mocht Koen van Wijngaarden uit groep 7 van de Stadhouder Willen III school de welverdiende kampioensbeker mee naar huis nemen.

Totaal werd er door 29 leerlingen om de bekers gestreden. CNS-school Caleidoscoop was met tien leerlingen veruit het beste vertegenwoordigd. Per groep waren drie bekers te verdelen.

In groep 4 ging Jarik Shirokov met de eerste prijs en Aron van Dijk met de tweede prijs naar huis.

Arda Aciyurek werd eerste bij de leerlingen van groep 5. Hij zag Bram van Maren de tweede beker in ontvangst nemen.

Jens Voogd won de derde prijs bij de leerlingen uit groep 6. In deze groep pakte Timon Wierperde tweede prijs en mocht Magi Shirokov de eerste prijs in ontvangst nemen.

In groep 7 werd Mark van Dijk derde achter Alexander Ivanov. Zij probeerden het Koen van Wijngaarden moeilijk te maken. Maar hij was woensdagmiddag voor iedereen een maatje te sterk en dus de terechte kampioen.

In de groep met leerlingen uit groep 8 werden de prijzen verdeeld door 3 jeugdschakers die actief zijn in de jeugdafdeling van De Cirkel.

Korstian Hoogeveen werd derde, Boaz Wierper tweede en Nathan Rienks eerste. De laatste scoorde voortreffelijk met 6 uit 7. Rolf Driessen viel ondanks de mooie score van 4,5 uit 7 net buiten de prijzen.

Aan het einde van de boeiende schaakmiddag ontvingen alle deelnemers een herinneringsvaantje. Niet nadat Ben Verduyn namens De Cirkel had opgemerkt dat geen enkele schaker puntloos naar huis ging. dat was mede te danken aan wedstrijdleider Louis van der Vos foto 2, die de loting zodanig regelde dat spelers van ongeveer gelijke sterkte elkaar ontmoeten. 

Verduyn bedankte ook alle overige vrijwilligers van De Cirkel en beheerder Hans Kaldeway van De Open Hof voor de medewerking aan dit schoolschaakkampioenschap 2017. 

 Het bleef nog enige tijd onrustig in De Open Hof. 

Individuele eindstand met tussen haakjes de school:

1. Koen van Wijngaarden 7 punten (Willem III)

2. Nathan Rienks  6 punten  (M de Rots)

3. Boaz Wierper  5 punten (M De Rots)

4. Megi Shirokova  5 punten (Calluna)

5. Korstian Hoogeveen  5 punten (Willem III)

6. Rolf Driessen 4,5 punt (Vuursteen)

7. Alexander Ivanov 4,5 punt (Calluna)

8. Mark van Dijk 4,5 punt (Prinsenakker)

9. Yaroslav Shirokov 4,5 punt (Calluna)

10. Lars Voogdt  4 punten (Caleidoscoop)

11. Timon Wierper 4 punten (De Rots)

12, Stan Kodde  4 ounten (Triangel)

13. Lucas de Heer  4 punten (Willem III)

14. Aron van Dijk  4 punten (Veldhuizerschool)

15.Jens Voogdt  3,5 punt (Caleidoscoop)

16. Benaiah de Jong 3 punten (De Rots)

17. Lotte Bergsma  3 punten (Triangel)

18. Rutger van der Knijff 3 punten (Vuursteen)

19. Tayyip Kandemir 3 punten (Caleidoscoop)

20. Arda Acikyürek 3 punten (Caleidoscoop)

21. Edward Jansen 3 punten (Willem III)

22. Christian Broeksema  2,5 punt (Triangel )

23. Mer Tokmak 2 punten (Caleidoscoop)

24. Tayyar Kandemir 2 punten (Caleidoscoop)

25. Anna Smalbil 2 punten (Caleidoscoop)

26. Younes Azaouaghi  2 punten (Caleidoscoop)

27. Gohan van Pelt 1,5 punt  (Caleidoscoop)

28. Bram van Maaren 1,5 punt (Caleidoscoop)

29. Maartje Stallinga 1 punt (Triangel)