• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Cirkel teams winnen eerste competitiewedstrijd

EDE Met enige jubelkreten werden de eerste teamresultaten OSBO externe competitie begroet.

Het tweede team won in De Openhof met 4-2 van Wageningen 6. Het derde team boekte een benauwde winst op de collega's van ESV 3. Daar wilde het vierde team niet bij achter blijven. Zij versloegen het Arnhemse ASV met 3-1.

Daarnaast werd een bekerwedstrijd (Anne Postma Foto 6 - Sebo Nienhuis 3-1) gespeeld. Ook voor de interne competitie kwamen zestien schakers achter de borden. De resultaten waren op een uitzondering na conform de verwachting.

De uitzondering op de regel kwam op naam van jeugdspeler Mark Bakker Foto 1 links. Met een speelsterkte van 1449 versloeg hij de veel hoger ingeschaalde Bert Duijker (1782).

Laatstgenoemde vergreep zich in de tijdnoodfase en moest de koning omleggen. Mark Bakker steeg naar de achtste plaats op de ranglijst. En is de snelst gestegen speler deze week op de rating (individuele speelsterkte) lijst.

OSBO Cirkel 2 trof het zeker niet zwakke Wageningen 6 als tegenstander.

Routinier Ben Zee, aan het hoogste bord geposteerd, was het eerst klaar. Er kwam een Franse opening op het bord met 3. Pd2. Na 11 zetten zette wit niet goed voort, waardoor Zee in het voordeel kwam. Zijn tegenstander Inge Oostvogels plaatste een wanhoopsaanval die eenvoudig werd gepareerd.

Vervolgens won Peter van der Wijngaart Foto 3 rechts en bracht de stand op 2-0. In de geweigerde Dame gambiet kwam de Cirkelaar gedrongen te staan. Ook hij plaatste net als op het eerste bord wanhoopsaanval. Van der Wijngaart zag dat deze succesvol was en won de dame en de partij.

Met remise voor Egbert Aalbers en Tom Smit stond het 3-1 voor Cirkel 2.  Na verlies van Henry van den Brink maakte Tobias van der Werff, spelend Sämisch variant van het Konings-Indisch, de wedstrijd af. Hij kreeg ruimtevoordeel en actief spel op de koningsvleugel.

Wageninger Wouter Bus probeerde met een pionoffer tegenspel te krijgen, maar de stukken van Van der Werff coördineerden zo goed dat zijn aanval niet viel te weerleggen. De 4-2 zege was een feit. 

DERBY Bij de plaatselijke derby tussen Cirkel 3  en ESV 3 was het lang spannend. Daar leek het aanvankelijk niet op.

Fedde Kingma wist al snel zijn partij te beslissen tegen ESV-speler Arnold van den Berg. Dick Wenning plaatste een verwoestend, goed doordachte aanval op de witte stelling van ESV-speler Klaas Kos. De Cirkelaar maakte het eindspel mooi af: 2-0. 

Cirkelaar Ben Verduyn leek lang in zwaar weer te verkeren tegen Roelof van der Meer. Maar in de overgang van midden- naar eindspel trok de thuisspeler de touwtjes aan. In een scherp gespeelde eindfase werd het volle winstpunt binnen gehaal: 3-0.

Met deze stand en nog drie partijen te gaan leek er voor de Cirkel weinig meer aan de hand.

Maar dat was gezichtsbedrog. De eveneens bij de Cirkel spelende Jan Hartsuiker hield voor buurman ESV uitzicht op een gelijkspel. Marnix Lukasse bij de Cirkel lijstaanvoerder werd naar een nederlaag gespeeld: 3-1.

Kees van der Dussen Foto 2 rechts en Kees van der Voort waren op het zesde bord nog niet zover. De Kees van de Cirkel (Van der Dussen) leek wel op weg naar de winst.

Zeker op het moment dat de Dames van het bord vlogen. Van der Voort (ESV) keek na het ruilen van diverse stukken tegen een achterstand in kwaliteit aan. Maar in het schaken kun je vijfentachtig minuten op winst staan. Een seconde van onoplettendheid kan dan fataal zijn. Dat ondervond de Cirkelaar die pardoes zijn toren weggaf, en de partij.

Tot aller opluchting had zijn 'buurman' Eip Janssen bij een 3-1 stand een remiseaanbod van Herman van Scherrenburg aanvaard. Daardoor was de teamwinst  (3.5-2.5) al binnen.

Beide spelers speelde heel scherp en in de beginfase overheerste de ESV-speler met zijn loperpaar. In het vervolg waarin Janssen veel moeite moest doen zich te ontwikkelen leken zijn paarden kansrijk.

,,Mijn tegenstander had nog een minuut of twee. Ik nog een half uur. Wellicht had er winst ingezeten, maar het teambelang gaat voor eigen belang. Over het remiseaanbod hoefde en mocht ik niet te lang nadenken", verzuchtte Janssen.

Ook het vierde team team pakte de openingswinst deze OSBO-competitie. Teamleider Louis van der Vos gaf het goede voorbeeld door zijn team op 1-0 te zetten.

,,In de opening deed ik iets verkeerd. Kwalitatief verkeerde ik in zwaar weer maar wel met een hyperactief paard. Dat leverde via een paardvork uiteindelijk een toren en de partij op.

Nadat Marcel Oosterhek de koning had omgelegd, zorgden Jim Pronk Foto 4 links en Jelle Bottema voor de derde Cirkel zege tegen het Arnhemse ASV 12: 3-1. 

BEKER De partij tussen Anne Postma en Sebo Nienhuis kan de geschiedenisboeken in. ,,In de eerste partij waarin ik wit had had ik moeten winnen. De tweede partij was het precies omgekeerd en had Postma moeten winnen", keek Sebo Nienhuis terug.

,,Ik kwam in de eerste partij goed weg. In de tweede partij met twee pionnen voorsprong moet je eigenlijk rustig blijven. Sebo (Nienhuis, EJ) weet te compliceren en wint drie pionnen terug. Dat betekende een 1-1 eindstand", somberde Postma.

Maar na de twee snelschaakpartijen keerde de gulle lach terug. Met een 3-1 eindstand plaatst Anne Postma zich voor de volgende bekerronde.

INTERN Albert Bootsman liet zien dat routine versus jeugdig avontuur soms een hele mooie partij kan opleveren.

,,Ruben koos vol voor de aanval. Ik moest heel nauwkeurig verdedigen. In de analyse konden we niet ontdekken waar het voor hem misging. Ik kwam in het eindspel wat beter te staan. De winst van twee pionnen gaf de doorslag", glunderde Bootsman.

Overige competitie uitslagen zesde ronde: Dominic van Dijk - Tom Pronk remise; Johan de Lange - Harold Boom 0-1; Hans van de Weteringh - Tim Evendijk remise; Hans de Groot - Alfred Gaasbeek 0-1; Rens Leendertz - Stijn Kappert 0-1; Paul Numan - Jasper de Rijk 0-1.

De top tien na de zesde speelronde:

1. (1). Marnix Lukasse 294,33

2. (5). Harold Boom 282,50

3. (2). Herman van den Akker 281,00

4. (4). Dominic van Dijk 243,17

5. (7). Ben Zee 242,17

6. (6). Tom Pronk 233,83

7. (3). Johan de Lange 220,33

8. (9). Mark Bakker 204,00

9. (8).Jan Hartsuiker 202,00

10. (13). Alfred Gaasbeek 187,83 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE In de zevende ronde seniorencompetitie voor 50-plussers een aantal mooie partijen.

De koplopers Jelle Bottema foto 5 links - Eip Janssen deelden de punten. Hoewel dan de een dan de ander de wat meer aanvallende lijnen veroverde, werd nergens de remisemarge echt doorbroken.

Hans Pasveer en Remy Mouthaan lieten eveneens een leuke aanvalspartij zien. Lang leek Mouthaan de addertjes onder het gras te kunnen weerstaan. Maar in de slotfase liet Hans Pasveer zich het kaas niet van het brood eten en won.

De enige dame in het gezelschap, Anneke Liefkens leek lang stand te houden tegen Herman van Scherrenburg. Maar in de eindspelfase bleek de routine van Van Scherrenburg doorslaggevend.

Koploper blijft Jelle Bottema (122,00), gevolgd door Ben Verduyn (116,33),  Eip Janssen 110,00 en Erik Wels (105,83). De overige spelers volgen op wat grotere afstand.

Wilt u ook aan seniorenschaak deelnemen? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

Op maandagmiddag vanaf 13.30 uur is er een seniorencompetitie voor 50-plussers. Inlichtingen bij Ben Verduyn (0318)617912 of maandag in de speelzaal.