• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Cirkel schakers delen geen cadeaus uit

EDE Elders in de Open Hof deelde Sint-Nicolaas en zijn hulp pieten cadeaus uit. Die werden in grote dank aangenomen.

De Cirkel schakers zouden ook wel een cadeau, lees in dit geval een punt hebben willen ontvangen. Maar de zesentwintig aanwezige schakers waren wel in een goede bui maar niet goedgeefs.

,,En zo hoort het ook. Je mag de ranglijst nooit beïnvloeden door zomaar een zege cadeau te geven. Maar dat betekent ook niet dat je met het mes op tafel moet spelen", liet menig schaker weten.

PEPERNOTEN En zo was het op 5 december waar in menig huiskamer Sint-Nicolaas werd gevierd, toch bij De Cirkel in de speelzaal De Open Hof een groot schaakfeest. En de pepernoten op enkele tafels gretig aftrek vonden.

Met een oude koploper op de eerste plaats. De zege die Frank van Wijngaarden boekte op de zeker niet te onderschatten Marnix Lukasse betaalde zich uit.

Zeker nadat Tom Pronk en Robert Krouwel (op papier qua de tweede en derde schaker) de punten deelden. 

Verrassingen waren er ook hoewel de winnaars daarover wellicht anders oordelen. Zo won Fedde Kingma van de maandagavond in de OSBO-wedstrijd nog excellerende Louis van der Vos.

En ook Stijn Kappert liet Robert Degenhart na een goed gespeeld eindspel met lege handen achter.

MOOI Een mooi slot, hoewel zijn tegenstander Hans van de Weteringh dat waarschijnlijk anders zag, gaf de zege van Albert Bootsman glans.

Hij zag op zet 32 dat Ph3 schaak gaf. Van de Weteringh ging in een beweging uit de schaak, maar moest toezien dat na een afruil van de torens mat in een onontkoombaar was. Zover liet hij het niet komen.

Ook Anton Ebskamp moest de kracht van de interne competitie dinsdagavond bij de Cirkel ervaren.

Nadat vorige week Tim Evendijk hem remise aftroggelde was nu Henry van de Brink te sterk. Het ongeslagen record terug bij De Cirkel is na een aantal partijen gestopt.

Maar zeker is dat de nestor en erelid van De Cirkel er geen minuut minder om slaapt. Schaken is inmiddels na jaren van afwezigheid met het mooi jeu de boules spel weer helemaal terug. En dat is ook een win-win situatie voor zowel Ebskamp als De Cirkel.

Frank van Wijngaarden en Marnix Lukasse vochten zoals gezegd een topduel uit. Het eindspel waarin de jongeling al beter stond was mooi om te volgen.

Frank van Wijngaarden wist te promoveren. Zelfs het feit dat niet direct een dame voorhanden was bracht hem niet uit zijn evenwicht. Lukasse, opgescheept met een dubbelpion, legde na tevergeefse pogingen de koning om.

Dat deed ook Alfred Gaasbeek in het Slavischtegen Herman van den Akker.

,,Ik kreeg het initiatief in een koningsaanval. Dat zadelde mijn tegenstander op met een slechte afruil om mat te voorkomen", aldus de winnaar. De pionnen koersten richting promotie en de zwarte stelling was niet meer te houden.

BESTUUR Dat lukte voorzitter Tom Smit ook niet tegen collega jeugdvoorzitter Ben Verduyn. In het eveneens aangenomen Slavisch kwam Verduyn een kwaliteit voor. Hoewel Smit het centrum beheerste bleek daar geen voordeel te liggen. De koningsaanval werd door de jeugdvoorzitter secuur afgemaakt.

Met enige spanning werd uitgezien naar de partij Louis van der Vos - Fedde Kingma. Beide spelers kennen dit seizoen een wat matige start.

Gelukkig houden zij niet van zwarte pieten op indeling, tegenstander of wat dan ook.

Fries en fruitig werd in een gelijkwaardige stelling een boeiend middenspel bereikt.

,,Kingma plaatste een sterke pion zet waardoor mijn witte stelling werd opengebroken", keek Van der Vos terug. 

,,Zeven zetten (29e zet) later speelde ik mijn dame naar het verkeerde veld. Dat betekende dat Fedde een vrijpion overhield. Die was beslissend", sipte Van der Vos nog.

EXTERN De Cirkel 2 won onverdiend na een enerverend slot met 3,5 - 2,5 van BSV Bennekom 3.

,,Maar dat telt in de sport niet. Volgende week staan er gewoon twee punten op ons conto", aldus het team.

Als eerste won Egbert Aalbers met zwart van de eveneens bij De Cirkel schakende Hans van de Weteringh. In een konings Indische partij kwam de Sämisch variant op het bord.

Aalbers offerde de b-pion waardoor hij een open lijn voor de toren en dame kreeg. In combinatie met de zwarte loper op de diagonaal kon hij de damevleugel aanvallen. Na een paardoffer kon wit kiezen uit mat of dame verlies. Hij koos beiden niet en gaf op.

Peter van der Wijngaart speelde de Franse opening en won in het middenspel een pion. Torens werden geruild waarna wit met een randpion overbleef. Tegenstander Van Dijk gaf op waar volgens Van de Wijngaart vechten voor remisekansen hadden geboden.

Nadat Tom Smit (remise) en Ben Verduyn en Anton Spronk (verlies) klaar waren, waren alle ogen gericht op Louis van der Vos.

Een bizar schouwspel voltrok zich voor de ogen van de schaakliefhebber.

Bennekommer Gerhard Bakker leek op een zege af te stevenen. Maar niets was wat het leek. Met een pion op promoveren raakte de Bennekommer de draad kwijt.

Van der Vos wist zijn problemen met enige regelmaat via een schaakje op te lossen. Op het moment dat Bakker de koning op het verkeerde veld plaatste was het over en uit.

,,Een lelijke zege die het loonde om niet op te geven", was Van der Vos eerlijk.

Met zijn teamgenoten werd een kostbare overwinning in de race naar lijsbehoud geboekt tegen een directe concurrent.

OVERIGE UITSLAGEN: Harold Boom - Jim Pronk 1-0, Hans de Groot - Johan de Lange remise, Eip Janssen - Ben Zee 0-1, Jasper de Rijk - Ruben de Vries 0-1.      

Top tien na de dertiende speelronde:

1. (2). Frank van Wijngaarden 720,67

2. (1). Tom Pronk 681,50

3. (3). Anne Postma 616,83

4. (5). Harold Boom 611,00

5. (4). Marnix Lukasse 572,50

6. (6). Dominic van Dijk 552,83

7. (7). Jim Pronk 520,00

8. (8). Robert Krouwel 493,17

9. (11). Ben Zee 475,50

10. (13). Herman van den Akker 466,17

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de vijftiende speelronde.

Wat een verrassing!  Anneke Liefkens en Els Creutzberg waren aan het bakken geweest en lieten eenieder hiervan ruimschoots mee proeven. Daarnaast hadden ze ook nog een gedicht voor de seniorenschakers gemaakt.

,,Zo begon ons schaakmiddagje wel heel erg goed", aldus Ben Verduyn.

Die zag dat er enkele verrassende uitslagen te noteren vielen.

Allereerst de mooie overwinning van Remy Mouthaan op de anders zo betrouwbare Louis van der Vos.

Hij schonk maandagavond het tweede team van De Cirkel een schitterende overwinning. Waarschijnlijk had hij daarbij al zijn kruit verschoten of liep hij nog met zijn in de wolken. Remy Mouthaan was onverbiddelijk.

Eip Janssen, maakte een beginnersfoutje tegen Erik Wels door een lange rokade aan te gaan. Dat maakte voor Erik Wels de weg vrij naar kwaliteitsvoordeel. Het bleek achteraf geen dure vergissing te zijn. Hij kreeg in plaats daarvan open lijnen. In de eindstelling besloten beide spelers tot remise.

Kees van der Dussen moest winnen van Herman van Scherrenburg wilde hij nog titelaspiraties houden. De wil is vaak anders dan de werkelijkheid. Van der Dussen blunderde een paard weg. De koploper was er als de kippen bij en liet dit buitenkansje en de partij niet meer glippen.

De dames troffen elkaar in een onderonsje. Els Creutzberg moest ervaren dat Anneke Liefkens te sterk was.

Heel verrassend was de overwinning van Fred Post op Hans Pasveer. Hans is de laatste weken een klein beetje uit vorm en de gedreven Post profiteerde optimaal.

Jelle Bottema won redelijk eenvoudig van Ton van den Berk. Laatstgenoemde die soms hele sterke partijen speelt had niet zijn vertrouwde vorm.

OVERIGE UITSLAGEN: Klaas van der Wal - Oeds Slichtenbree ½-½, Jan van Dalen - Fons de Kort 1-0 en Ben Verduyn - Rob Broek 1-0. ,

De top vijf:

1. (2). Herman van Scherrenburg 314,33

2. (1). Anton Ebskamp 296,67

3. (4). Ben Verduyn 257,67

4. (3) Kees van der Dussen 244,50

5. (6) Jelle Bottema 213,00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.