• Hotze Tette Hofstra en Rembrandt Bruil (rechts) waren weer een klasse apart.

    Kees van Dijk
  • Martin Markering kon het niet redden.

    Kees van Dijk
  • Bij de start kon er nog door de staart bij BSV Bennekom worden gelachen.

    Kees van Dijk

BSV Bennekom verzuimt koppositie te pakken

BENNEKOM Het team van schaakclub BSV Bennekom dat in de landelijke competitie uitkomt, heeft verzuimd de koppositie in 3G te pakken. Terwijl concurrent HMC Den Bosch 2 een onverwachte nederlaag leed tegen Koningswaal Tornado Combinatie, profiteerden de volgelingen van teamcaptain Rini Kreeft niet. Het team kreeg met 5-3 onnodig klop van Stukkenjagers 3 in Tilburg.

Stukkenjagers 3 staat door hun winst op kop met 9 matchpunten en 29,5 bordpunten. HMC Den Bosch 2 heeft evenveel matchpunten, maar 2,5 bordpunten minder. BSV Bennekom staat derde met 8-29 en Paul Keres 3 (Utrecht) is de derde kanshebber met een score tot nu toe van 8-25. Er is dus ook voor BSV Bennekom nog niets verloren.

KANSHEBBERS Alle ingrediënten bij elkaar brengt de jongste ontwikkeling in ieder geval veel extra spanning en dat met nog drie ronden te gaan. Daarin ontmoeten sommige kanshebbers elkaar. Zo moet BSV Bennekom in de achtste ronde naar Den Bosch en staat in de zevende ronde Stukkenjagers 3 contra HMC Den Bosch 2 op het programma. In de slotronde moet Stukkenjagers 3 naar Paul Keres 3. De Bennekommers reizen dan naar SMB in Nijmegen.

Het ging voor BSV Bennekom met name onderin fout. Teamcaptain Kreeft had wat tactische ingrepen doorgevoerd. En wel mede omdat Martijn Pauw en Ed de Beule minder in vorm leken te zijn. Zij bezetten de borden 6 en 7. Benno van der Veen verhuisde van 6 naar bord 4.  Echter faalde de opzet om enkele punten aan deze ingreep over te houden. Ondanks de sterke prestatie van Hotze Tette Hofstra en Rembrandt Bruil op de topborden bleef het positieve effect uit.

TEGENVALLER De ellende voor Bennekom begon met de lichte tegenvaller dat Martijn Bakker al na een uur spelen op remise uitkwam. Er kwam een Bird-opening met een variant op het bord, waarbij snel stukken werden geruild. Niets meer mee te doen. Na 2,5 uur verloor op bord 8 Noël Bovens. Hij kwam wel goed uit de opening (Siciliaans, waarbij wit d3 speelde). Een ver opgerukte b-pion, een half open g-lijn, een paard op h5 en een loper op h4. Het zag er veelbelovend uit. Wel een scherpe stelling. Uiteindelijk werd een batterij van wit met de loper en dame op de diagonaal h1/a8 Bovens fataal.

En het werd nog erger voor BSV Bennekom. Na een kleine drie uur spelen gingen Martijn Pauw en Ed de Beule er af. De laatste kreeg een opening voor zijn kiezen die niet veel wordt gespeeld:. Na een vroege dameruil leek De Beule er niet slecht voor te staan. Niets was minder waar. De Beule stond niet goed en verloor al veel tijd. Geen houden aan. Martijn Pauw speelde een Ruy Lopez, maar zwart speelde een variant die Pauw niet goed kende. Hij kon zijn stelling niet naar behoren ontwikkelen en dat brak hem op.

KOPBORDEN Even kwam er weer hoop bij Bennekom. Tussendoor won Hotze Tette Hofstra van Roland Daamen. Hij speelde een hele degelijke partij (Catalaans). Zijn tegenstander kreeg geen tegenspel. Toen zijn toren en even later zijn dame op de zevende rij kwamen, was het snel afgelopen. Ook Rembrandt Bruil deed het sterk. De jeugdige speler zorgde voor het tweede punt en kwam met een mooie, degelijke partij: Positioneel sterk gespeeld. Bruil rondde het af met een mooie combinatie.

Alle hoop was gevestigd op Martin Markering en Benno van der Veen. Markering speelde een prachtige partij. In het middenspel en zeker naar het eindspel werd de stelling bloedscherp. Hij had een pluspion, maar dat was een dubbelpion. Mede daar door werd het echter remise. Van der Veen moest veel ruimte aan Fré Hoogendoorn laten en stond lang onder druk. Uiteindelijk kwam een eindspel op het bord (koning/ toren/pion wit en koning/toren zwart), dat remise was. Het ging mis om dat hij de verkeerde eindspeltechniek toepaste.

Voor resultaten zie deze link:  https://knsb.netstand.nl/rounds/view/604

Bron: BSV Bennekom