• Karen Stork

Bennekom bol van paardensport

BENNEKOM Bennekom staat donderdag 25 mei weer bol van de paardensport. Het oudste Concours Hippique van Nederland, op Landgoed Hoekelum aan de Edeseweg 124 in Bennekom, is volgens de organisatie, een belevenis voor jong en oud. ,,In Bennekom gaan folklore en competitie hand in hand", zegt Karen Stork van de organisatie.

Voor de kinderen, die gratis toegang hebben, zijn er diverse activiteiten, waaronder gratis ponyrijden. 's Middags staan er shownummers op het programma. Er komen tientallen jachtpaarden met hun ruiters in de felrode jasjes. Ook de hondenmeute is erbij. Een spreker legt uit hoe de jacht in zijn werk gaat. Na afloop van de demonstratie mogen de kinderen de honden komen aaien. Daarna is er een Shetlanderrace.

RUBRIEKEN Op het terrein van kasteel Hoekelum volgen de vele rubrieken in de hoofdring elkaar in hoog tempo op. ,,De statige tuigpaarden voor de koetsen en de springpaarden wisselen elkaar af. Zo komen er stoere Tuigpaarden, Friese paarden, de zwarte parels en Hackney's aan de start. In het gezellige kinderdorp staan onder andere een zweefmolen, een draaimolen en een springkussen. De waaghalzen kunnen op een rodeostier rijden. "

Op het naastgelegen terrein wordt de marathon door menners gereden. ,,De mencombinaties moeten zo snel mogelijk diverse hindernissen en obstakels trotseren. Last but not least is er een Ride and Run, een wedstrijd waarbij een ruiter, een paard en een hardloper als team zo snel mogelijk een traject aflegt. Deze wedstrijd is ook opengesteld voor para-ruiters. Het publiek kan alles van heel dichtbij bekijken.

STICHTING GELDERSCH LANDSCHAP Al sinds 1898 vindt het grote Nationale Concours Hippique plaats. Sinds 1946 kan de organisatie gebruikmaken van de terreinen rondom het kasteel Hoekelum; een oude buitenplaats met een 18-eeuwse huis. Het wordt omringd door een vijverpartij en bijzondere gebouwen, waaronder boerderij Hoekelum. Ook dit jaar heeft de Stichting Het Geldersch Landschap het landgoed weer beschikbaar gesteld voor het evenement. De Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds maakt dit mogelijk en steunt kinderen in ontwikkelingslanden.

KAARTEN Bij Novita in Bennekom en bij Zoo en Zo in Ede zijn toegangskaarten met korting in de voorverkoop. Meer informatie op chbennekom.nl.