• De hoogbejaarde Klaus Bodlaender (rechts) tijdens een schaakduel bij BSV Bennekom.

    BSV Bennekom

Bekende Bennekommer Klaus Bodlaender overleden

BENNEKOM Oud-voorzitter Klaus Bodlaender van BSV Bennekom is zondag op 91-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat meldt wedstrijdleider Rini Kreeft in een in memoriam op de website van de schaakvereniging. Bodlaender is bijna zestig jaar lid geweest van BSV en was ook jaren actief lid van de Dorpsraad Bennekom.  

Hij werd in 1926 geboren in Berlijn en leerde volgens Kreeft in 1938 schaken van zijn vader en een overbuurman, nadat het gezin zich drie jaar eerder in Naarden had gevestigd. Bodlaender studeerde biologie aan de universiteit van Utrecht en schaakte bij het studententeam van Unitas. Na zijn studie ging hij in 1954 werken bij het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek in Wageningen, waar hij tot 1988 actief was.

BESTUUR Bodlaender woonde sinds 1959 in Bennekom, waar hij na een schaakloze periode van zes jaar bij BSV binnenstapte. ,,Vanaf dat moment is BSV zijn club, waarin hij zestien jaar een bestuursfunctie heeft bekleed´´, schrijft Kreeft. ,,Hij was in 1972-1973 secretaris en van 1973 tot 1982 wedstrijdleider. In die periode werden veel activiteiten voor de jeugd geïnitieerd: schaakinstructie, afleggen schaakexamens, jeugdcompetitie en een toernooi voor schoolteams. Het jeugdschaak had bij Klaus een warm plekje. Van 1992 tot 1998 leidde Bodlaender BSV als voorzitter. Hij schreef het jubileumboek ´Avonturen in Zwart en Wit´ ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van BSV in 1996.´´

ERESPELD Klaus Bodlaender kreeg op 31 augustus 2009 op 82-jarige leeftijd vanwege zijn vele verdiensten op schaakgebied de gouden erespeld van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Hij was een dag later vijftig jaar lid van de Bennekomse schaakclub.

Bron: BSV Bennekom