• Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer

Australisch trio beheerst Ronde van Ede

EDE De Ronde van Ede 2019 zag een internationaal gezelschap vrouwen de Ronde van Ede winnen.

Bij de vrouwen een Australische aangelegenheid. Winnares wordt Kristina Clonan voor haar ploeggenoten Ashlee Ankudinoff en Libby Arbuckle. De bij WV Ede rijdende Wageningse Benthe van der Lugt eindigde op plaats 34.

Eip Janssen

Bij de mannen greep Edenaar Remco Bertelink (archieffoto) naast de winst. Het verschil met winnaar Pieter Broeren was goed zichtbaar.

Waar Broeren een tijd van 1:27:44.9 klokte was Remco Bertelink (1.27.47.149) een fractie langzamer of liever gezegd minder snel. Derde werd Ossip van de Vegte (Utrecht) met een tijd van 1:27:47.246.

EINDSPRINT Remco Bertelink (WV Ede) kon het in de eindsprint net niet bolwerken. Met miniem verschil werd de Edenaar geklopt door Utrechtse renner Pieter Broeren.

,,Ik heb genoten van deze Edese wielerronde. Natuurlijk wil ik als Edenaar graag winnen. Maar mijn voorbereiding was de afgelopen weken niet echt goed. Ik ben verhuisd, getrouwd en dat ging voor", grapt hij.

Toch mag er best een plusje achter zijn prestatie worden gezet. Lang leek het dat wielrennen er wegens een blessure even niet in zat.

,,Ja, dat heb ik inderdaad tegen je gezegd. Maar het herstel ging best vlot."

Op de vraag of winnaar Pieter Broeren misschien de wat betere sprinter was moest Bertelink het antwoord schuldig blijven.

,,Ik weet niet wat zijn specialiteit is. Op een gegeven moment werd ik iet wat verrast door zijn demarrage. Dan moet je in de achtervolging. Misschien kwam ik daarom op het einde net iets tekort. Maar anderzijds respect voor Broeren die in de hele koers voorin te vinden was", kijkt Bertelink terug.

Pieter Broeren heeft het aangehoord en is zelf ook verbaasd dat hij dit kon.

,,Ik ben doorlopend in de slag geweest. Op een gegeven moment in een groep van drie met de Arnhemmers Noud Roelen en Gaby van Caulil. We werden teruggepakt en daarna ben ik met Remco (Bertelink, red) op avontuur gegaan. Je hebt de eindsprint gezien het was een dubbeltje op zijn kant in mijn voordeel", grapt de gelukkige Utrechter.

VROUWEN De vrouwenkoers geeft al snel een beeld van een uiteen gevallen peloton. 

Overal vormen zich groepjes, maar niemand komt echt weg. Met vijftien renners wordt in de laatste ronde aan de voet van De Paasberg plek gezocht voor de spannende eindsprint. 

Met een overmacht aan Australische rensters die de podiumplekken bezetten. De enige rensters van WV Ede maakt dat niet meer mee. Zij ziet vanaf de kant haar collega's over de meet vliegen.

UITVALLEN De Wageningse Benthe van der Lugt (WV Ede) vertegenwoordigd bij de vrouwen het regionale karakter.

,,Ik rijd voor het eerste jaar bij de amateurs mee. Ben ook ene jaar lid van WV Ede. Dat kan ik iedereen aanraden. Of je nu koersen gaat rijden of recreatief bij deze vereniging is voor elke wielrenner iets van zijn of haar gading", opent Van der Lugt.

Zij rijdt een zeer wisselende koers. ,,Het was warm en best zwaar. De Paasberg is een helling, weliswaar kort van zes procent. De speaker sprak van vals plat, maar na talloze rondjes voelt dat echt anders aan", lacht zij.

De Wageningse wipt van groepje naar groepje, maar wordt uiteindelijk door een peloton gedubbeld.

,,Ik kon vrij gemakkelijk dat tempo bijhouden en reed naar mijn gevoel goed. Zeven ronden voor tijd moest ik eruit van de jury. Jammer, want ik had graag doorgereden. Maar ik snap ook dat gedubbelde rijders niet in de eindsprint thuishoren", sluit Benthe van der Lugt begripvol af.

Het Australische trio geniet met volle teugen op het winnaarspodium. Wethouder Peter de Pater heeft de eer hen te huldigen. ,,Ik zal het in mijn beste Engels doen."

Al repeterende gaat de wethouder naar het trio. Met enige welgekozen woorden gaat het, eigenlijk net als altijd, de sportwethouder goed af.

,,Wij maken een Nederlandse toer om via deze wedstrijden als ploeg aan onze conditie te werken", laat Kristina Clonan weten.

In de Dorpsronde van Rijsenhout is zij negende geworden. ,,Mijn vorm stijgt maar het was hard werken. Veel tegenstand, vooral uit mijn eigen ploeg maar leuk om te doen op een mooi parkoers", sluit zij af.

ORGANISATIE De Ronde van Ede wordt normaliter in de Heideweek verreden.

,,Nu konden we mooi meeliften met het in Ede te houden NK Wielrennen. In samenwerking met de KNWU en Nationale Loterij is snel geschakeld naar deze datum. En laten we ook de gemeente Ede niet vergeten. Zij (Burgemeester René Verhulst en wethouder Peter de Pater. Red.) hebben deze week de gemeente Ede als liefhebbers voor het wielrennen op de kaart gezet", aldus Erwin Oosterbeek namens de WV Ede.

Het blijkt eveneens uit het deelnemersveld dat bijna twintig hoger is dan de editie 2018.

Wie langs het parkoers informeert hoort vrijwel altijd dat het verzetten goed is gevallen.

,,Ik kan het mooi combineren met het volgen van het NK."

Een andere veelgehoorde opmerking is: Een keer overlast, niet zeuren maar koesteren dat onze straten maximaal in beeld komen. Zowel op televisie, kranten, radio of internet. Zo'n relatief goedkope reclame is anders helaas onmogelijk.

Bij de vrouwen is het peloton nog te overzien met ruim vijftig deelnemers. Bij de mannen met bijna 135 deelnemers is dat wat lastiger.

,,Dat betekent dat gedubbelde rijders op enig moment de koers moeten verlaten. De jury zal dat duidelijk aangeven en iedere coureur moet dat opvolgen", vertelt Oosterbeek.

WV EDE De Edese Wielervereniging is nadat de koers is afgelopen de echte winnaar. Met vele vrijwilligers zorgen zij voor een goed koersverloop. De veiligheid is op alle plekken gewaarborgd en van incidenten wordt niet gerept.

,,Dat is de kracht van onze club. Op het moment dat het erom gaat staan de vrijwilligers hand in hand. Of het nu om sponsoring binnen halen gaat of als verkeersregelaar. Mooi toch dat de burgemeester niet alleen de winnaarstrui bij de mannen uitreikt, maar eerder ook als verkeersregelaar optrad."

Ging er dan helemaal niets verkeerd? Voor zover waar te nemen viel niet. Zeker als de huldiging van de vrouwen wordt gezien als een ultiem hilarisch moment.

De Australische winnares Kristina Clonan mocht de champagnefles open maken. Het lukte haar maar later ook de organisatie van geen kant. Vijf minuten Jiskefet - achtige toestanden werden afgesloten met een lachende toeschouwersschare. De champagnefles bleef dicht. Geleerd werd er wel. Bij de mannen ging later probleemloos.

,,Als dit het enige is wat misging zijn wij als WV Ede echt tevreden", lacht Erwin Oosterbeek besluitend.