• Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Finale Goude Luctra

    Theo Beumer
  • Theo Beumer

Afscheid in stijl voor Manon Kamminga

OTTERLO Manon Kamminga werd afgelopen week tot verrassing van iedereen, en vooral van zichzelf, in Lagos (Portugal) Europees kampioen bij het inline skaten op de marathon. Maakte een paar dagen later bekend (voorlopig) te stoppen met topsport. Om haar laatste wedstrijd, die om de Gouden Luctra Skeeler, winnend af te sluiten. Een afscheid in stijl dus.

 

Wim van Kessel

 

De laatste jaren werd Kamminga gekweld door tegenslagen. In 2016 bleek zij 'overtraind' te zijn. Sindsdien zijn er nog steeds niet de goede bloedwaardes. ,,Daardoor ben ik niet helemaal fit. In plaats van twaalf keer per week te trainen, heb ik dat vier keer gedaan. Dat is veel te weinig. Ik moet langzaam opbouwen. Dat is heel moeilijk. Zeker ook omdat ik het verleden altijd gewend was te winnen. Dat is geen vanzelfsprekendheid meer '', liet Kamminga aan de vooravond van de skeelerronde van Otterlo weten.

 

Deze week was er het besluit te stoppen. ,,Ik ben er klaar mee. De EK was voor mijzelf ook een complete verrassing. Ik ga nu andere dingen doen. Alles voor mijzelf eerst op een rijtje zetten. De druk gaat er van af. Ik blijf wel skeeleren en schaatsen. Alleen op een ontspannen manier zonder wedstrijden.''

 

Hoewel het besluit te stoppen per direct is, wilde Kamminga voor Otterlo nog een uitzondering maken. ,,Ik had Rob Hummelen al toegezegd te komen. En wie zegt nu nee tegen Otterlo? Het is de mooiste wedstrijd van het jaar. Ik wilde hier van genieten. Dat is gelukt.''

 

OPVOLGER Kamminga was bij de marathon bij de vrouwen continu voorin te vinden. Maakte samen met Irene Schouten de wedstrijd. Maar moest toch toestaan dat Noraly Berber Vonk in haar rood-wit-blauwe' kampioenstrui als eerste over de meet ging. ,,Zij moet maar mijn opvolger worden'', aldus Kamminga, die op skeelergebied alles won wat er te winnen viel.

 

Bij de wedstrijden om de Gouden Luctra skeeler, wat nog steeds een succes is, begon Kamminga tegen Lotte van Beek. De vervangster van Brittany Bowe, juist de levenspartner van Kamminga, had geen kans tegen de geroutineerde Kamminga.

 

n een van de andere twee heats ging de debuterende Anice Das er als een haas van door. Dat brak de debutante later op. De door de wol geverfde Irene Schouten liet zich niet gek maken en kwam uiteindelijk als eerste over de meet. In de laatste heat liet Jorien ter Mors blijken geen enkel risico op de skeelers te willen nemen. Voor Bianca Roosenboom was het een koud kunstje de Olympische kampioen op schaatsen voor te blijven.

 

In de halve finale was het verschil tussen Kamminga en Schouten minimaal. Maar Kamminga was een fractie eerder over de meet. In de andere halve finale ging Das wat voorzichtiger van start. Het was niet voldoende de geroutineerde Roosenboom voor te blijven.

 

WINNEN Manon Kamminga hield in de eindstrijd Roosenboom achter zich. ,,Ik moest en zou mijn laatste koers winnen. Daar ben ik blij om. Bianca rijdt volgende week de World Games. Ik hoop dat zij het goed doet voor Nederland. Ik mocht hard gaan. Hoefde nergens meer rekening mee te houden. ''

 

,,Ja, het klopt dat dit mijn vijfde gouden Luctra skeeler is. Ik kan ze niet allemaal tegelijk omdoen. Maar bewaar ze wel zorgvuldig'', aldus Kamminga, die uitgeroepen werd tot ambassadrice van de skeelerronde. ,,Hoewel ik dan wel gestopt ben, kom ik zeker terug in Otterlo. Niet alleen voor deze mooie ronde, maar ook het feit dat bij tijdens de marathon nog een dinercheque heb gewonnen. Die wil ik dan verzilveren.  En misschien dat ik dan ook wel weer rij. Maar ik ben nu klaar. Met inderdaad een heel mooi afscheid'', besluit Manon Kamminga.

 

Verslag 100 meter sprint 

Verslag Rob Hummelen lid verdienste 

verslag marathon mannen

verslag marahon vrouwen