• Ronald ter Hoeven: ,,We krijgen één van de mooiste glijbanen van Gelderland. -

    Danny van Zeggelaar

Zwembad Ede krijgt 'mooiste glijbaan' van Gelderland

EDE In Zwembad De Peppel wordt al twee weken druk gebouwd en verbouwd. Er komen nieuwe glijbanen, de techniek gaat op de schop, het hele interieur verandert én er komt een speciaal systeem om drenkelingen te detecteren. Directeur Ronald ter Hoeven legt uit.

Danny van Zeggelaar

Bij binnenkomst lijkt De Peppel één grote bouwput. Overal waar je kijkt, van receptie tot aan de kleedkamers, zijn bouwvakkers te vinden. De een is druk aan het timmeren, de ander is de vloer aan het betegelen. En weer ergens anders wordt gewerkt aan de nieuwe glijbaan, die het zwembad krijgt. Over een kleine twee weken moet het al af zijn en gaat het zwembad weer open. Tot die tijd werken meer dan honderd mensen hier aan de verbouwing.

TOEKOMST ,,Deze verbouwing moet ervoor zorgen dat het zwembad nog zo'n vijftien jaar meegaat", zegt directeur Ronald ter Hoeven. ,,Het zwembad zou in 2020 afgeschreven zijn. Met deze verbouwing proberen we er voor te zorgen dat we die termijn kunnen verlengen. En die verbouwing is op een aantal punten behoorlijk ingrijpend geworden."

MILJOENEN Het is een miljoeneninvestering: de raad trok 3,6 miljoen euro uit voor de hele verbouwing. Voor dat bedrag gaat er van alles op de schop, zegt Ter Hoeven. ,,De waterbehandeling is twintig jaar oud, die hebben we aangepakt. De luchtbehandeling vernieuwen we, we verduurzamen."

TWEE GLIJBANEN Een grote verandering is ook het recreatieve element. ,,We hebben samen met Malkander gekeken naar wat kinderen leuk vinden. Daar komt altijd één woord uit: glijbanen." En dus komen er niet één maar twee nieuwe glijbanen. De ronde, blauwe glijbaan wordt vervangen door een interactieve, hypermoderne glijbaan van 95 meter lang met licht- en geluidseffecten. ,,Een van de mooiste van Gelderland", zegt Ter Hoeven. En er komt een kleine familieglijbaan bij, die de 'Lazy River' vervangt.

ALARM Nieuw is ook het 'drenkelingendetectiesysteem', dat in beide baden wordt geïnstalleerd. Een handvol camera's onder water en tientallen boven het zwembadwater registreren continu of er veranderingen zijn ten opzichte van een zogenoemde standaardsituatie. ,,Als er tien seconden een groter element stilligt, dan komt er een alarm en kan de toezichthouder zien waar de situatie zich plaatsvindt", zegt Ter Hoeven. Hij benadrukt dat het geen vervanging is voor de toezichthouder, maar alleen een hulpmiddel.

HORECA Naast alles ín het zwembad, wordt ook de horeca en de entree helemaal aangepakt. ,,De horeca was een beetje weggestopt, niet aantrekkelijk", vindt de directeur. ,,Dat veranderen we nu. De horeca wordt meer dan twee keer zo groot en krijgt een open verbinding met de receptie."

VELUWE Dat allemaal in het thema dat in het hele zwembad wordt doorgevoerd: de Veluwe. Zo is de ijsbeer bij het kleinere bad opgeleukt en ziet er nu uit als een bever. ,,We willen aansluiten bij wat er in Ede leeft. De pinguïns vielen bijna om, de ijsbeer was versleten. Het zwembad was ooit gebouwd als poollandschap, dat proberen we te veranderen in Veluwe."