• ANP

'Zorgen over vliegroutes boven Ede blijven'

EDE De gemeente Ede en actiegroep 'Nee tegen laagvliegroutes over Ede' zijn voorzichtig optimistisch dat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) het besluit over de openingsdatum van Lelystad Airport met een jaar heeft verschoven, maar er blijven ook zorgen voor de toekomst. De bebouwde kom van Bennekom en Ede lijkt te worden ontzien, al moet die route nog wel getest worden.

Danny van Zeggelaar

Tegen de komst van Lelystad Airport was, ook vanuit de gemeente Ede, veel verzet. Het Edese gemeentebestuur wil dat de vliegroutes boven Nederland eerst opnieuw worden ingedeeld, maar dat gebeurt pas in 2023. Ook de Edese gemeenteraad nam stelling tegen Lelystad.

Volgens het ministerie is er bij Ede "een oplossing" mogelijk in de vorm van een nieuwe route, die tussen Renkum en Wageningen gaat lopen. Dat betekent niet dat de gemeente Ede wordt ontzien: de route loopt nog wel langs Hoenderloo en Otterlo, en maakt ter hoogte van de Ginkelse Heide een afbuiging richting Renkum. Nader onderzoek moet uitwijzen of de route ook daadwerkelijk mogelijk is.

ANDERE ROUTES De gemeente Ede is blij dat Lelystad Airport met minstens een jaar wordt uitgesteld. ,,Dat geeft de kans om te zorgen dat de vliegtuigen hoger gaan vliegen", zegt woordvoerder Pepijn Boekhorst. ,,En we willen we ook andere routes onder de aandacht brengen, via het IJsselmeer en de Noordzee." Die route is al eerder door wethouder Leon Meijer geopperd. ,,We blijven er hard aan werken om ervoor te zorgen dat dat alternatief goed wordt bekeken."

Boekhorst zegt dat het goed nieuws voor Ede is dat de vliegroutes, volgens de huidige schetsen, niet meer over de bebouwde kom van Ede en Bennekom komen. ,,Eigenlijk is het ook heel logisch. Want de minister zei zelf dat ze de routes niet over woonkernen wil laten. Heel goed en logisch dat dat nu is aangepast." Toch is de gemeente ook bezorgd, omdat het luchtruim pas in 2023 wordt aangepast. ,,Dat betekent dat vliegtuigen nog drie jaar lang laag over komen vliegen."

NIET LAAGVLIEGEN Julie van Rooij van de actiegroep 'Nee tegen laagvliegroutes over Ede' noemt het uitstel ,,an sich mooi meegenomen", maar zegt ook dat dit uitstel nog niet de oplossing is. ,,De oplossing voor deze problemen is herindeling van het luchtruim. We willen niet dat er op 1 april 2019 en ook niet op 1 april 2020 laag wordt gevolgen over de Veluwe. We blijven bij het standpunt dat wij al die tijd hebben verkondigd: doe het nou gewoon in één keer goed en ga dat luchtruim indelen."

Het streven van de Luchtverkeersleiding Nederland is om het luchtruim in 2023 in te delen. ,,Je moet gewoon helemaal niet aan de laagvliegroutes beginnen", vindt Van Rooij. ,,Dit uitstel is een halve oplossing, en we zien het liefste dat het in één keer goed wordt opgelost. Ga dat luchtruim opnieuw indelen." Acties kondigt Van Rooij nog niet aan. Ze wacht eerst de verdere ontwikkelingen van het ministerie af.