• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Zonovergoten Vlegeldag in Bennekom

BENNEKOM Arend Verhoef legt na zeven jaar zijn voorzittershamer neer bij het bestuur van de jaarlijkse Vlegeldag. ,,Ik ben over mijn houdbaarheidsdatum heen", zegt de Bennekommer met een brede lach.

Hij geniet zichtbaar van de feestdag tijdens de Heideweek die in zijn dorp ook nog geweldig zonovergoten is. Verhoef begeeft zich woensdag op het pleintje waar de shantyzangers veel publiek trekken en maakt even later gebruik van de pipiwagen, een bont, vrolijk en alternatief toilet. ,,In Peter Wijngaard hadden we ineens een hele goede opvolger, want hij was ook jarenlang voorzitter van het Kinderdorp. Dat vond ik wel belangrijk. Want als je zeven jaar iets opgebouwd hebt, is het leuk als de continuïteit gewaarborgd is."

Verhoef vindt alles leuk aan de Vlegeldag. ,,Als je nu vanmorgen die optocht zag. Dan zie je al die oudere mensen bij Walraven daarvan genieten. En dan kom je langs de scholen en kijken al die kinderen ook naar die prachtig versierde tractoren. Verschillende generaties vinden het leuk en daar doe je het voor." De voorzitter weet dat er in Bennekom ook reünies gehouden worden tijdens Vlegeldag. En het zomerweer is volgens hem elk jaar nog uitstekend geweest.

In de straten van Bennekom staan veel kraampjes en worden allerlei oude ambachten getoond. Willem Meester uit Spakenburg is met een keur aan beiteltjes aan het houtsnijden. ,,Vandaar dat ik veel motieven uit de visserij heb", zegt de ambachtsman, terwijl hij een fraai werk toont met een zeilschap. ,,Mijn vader deed het ook al en dan rol je er automatisch in. Ik ben ook leraar timmeren." Hij laat zien dat zijn zuinige vader van oude veilen zelf beitels maakte.

Hanneke Berkhout (22) werd dit jaar verkozen tot Bennekomse vlegelvrouw. ,,Een vriendin van mijn moeder had me hiervoor opgegeven, dus ik werd verrast. Maar het is hartstikke leuk. Ik mocht voor op een tractor mee in de optocht en dat is het mooiste wat er is. Ze zien er spik en span uit. De Vlegeldag staat vooral bekend om de gezelligheid", aldus Berkhout.

Jaap Veldhuizen verzorgt samen met koetsier Gert Hanzing het vervoer van de heidehoogheden in de optocht. Hij staat bij Lutse, zijn Friese stamboekpaard dat het rijtuig trekt. ,,Ik kocht hem toe hij drie was en ik heb hem afgericht. Ik moet hem vertrouwen en hij moet mij vertrouwen. Je moet een eenheid zijn." De geboren en getogen Bennekommer wijst erop dat het paard, het rijtuig en hij zelf tesamen 200 jaar oud zijn. Want het paard is 14, het rijtuig is 109 en zelf is Jaap 77. ,,Het is een paardenvirus waar ik van jongsafaan mee besmet ben. Samen met Gert doen we dit met Vlegeldag al ruim 25 jaar."

Hennie Schaap uit Ede verzorgt het ecologisch verantwoorde toilet in de Pipiwagen ('pipi machen' is Duits voor plasje doen). Ze is ook organisator van het festival Pure Passie op landgoed Kernhem. ,,De wagen is gebouwd uit gerecycled materiaal. Met deze Scandinavische oplossing spoel je dus niet door met water, maar strooi je met zaagsel. Er zitten zonnepanelen op het dak. Mensen komen hier sanitair ontspannen. Het is een feestje." Ze toont de vier toiletten, elk in een andere stijl: een boudoir (chique met parfums), een Delfts blauwe, een W-Zee (met gejutterde spulletjes als schelpen) en een boeren toilet (met koeien-versiering en klompjes).

Reinier Hoving (28) uit Doorwerth heeft pikzwarte handen en werkt zich in het zweet, want hij is smid. ,,Bij het gilde zijn nog 52 smederijen aangesloten, meestal eenmanszaken. Bij mij begon het met de liefde voor vuurtje stoken. Ze zeggen weleens dat smeden de koning van de ambachten is, want gereedschap komt bij ons vandaan. Zo maak ik veel hamers voor hoefsmeden. Als je er eentje in een winkel koopt, heb je daar een jaar of vijf á zeven schik van, maar als ik hem maak is hij precies op maat en kun je daar de rest van je leven mee doen."

Joop ten Ham van de flokloregroep Felue zit achter een spinnewiel. ,,Het klopt dat mannen dit niet zoveel doen, maar onderduikers deden dat veel tijdens de oorlog, om de tijd te doden. Het is ontspannend. Met de wol worden sokken en sjaals gebreid, maar dat doe ik niet zelf."

Bekijk alle foto´s van Vlegeldag ook in ons Heideweek-foto-album.