• Ted Walker

Zes vuurwerkgewonden behandeld in ziekenhuis Ede

EDE Op de afdeling spoedeisende hulp van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zijn afgelopen nacht in totaal zes vuurwerkslachtoffers binnengebracht, onder wie één gewonde door carbid schieten. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Er was sprake van gezicht- en oogletsel, handletsel en brandwonden. ,,Alle vuurwerkgewonden konden na behandeling weer naar huis.´´ Drie personen werden binnengebracht met alcoholvergiftiging.

De woordvoerder spreekt van een drukke nieuwjaarsnacht. ,,Door vele spoedsituaties en letsels, waren de artsen en verpleegkundigen voortdurend in touw.´´

EERSTE BABY De eerste baby van 2018 werd om 04.49 uur geboren. Het is een jongetje, Luuk van Donselaar uit Woudenberg. ,,Luuk en zijn ouders maken het goed.´´

RELATIEF RUSTIG De gemeente Ede vierde een relatief rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. In de Edese wijk Veldhuizen werd een noodbevel afgekondigd door burgemeester René Verhulst. In de wijk zorgde een groep van 15 tot 20 personen voor overlast door onder meer vuurwerk te richten op huizen. Nadat het bevel was ingesteld mocht de groep niet meer in de wijk komen. Vervolgens werd het rustig.

BRANDMELDINGEN De hulpdiensten in de hele regio Gelderland-Midden, waaronder ook de gemeente Ede valt, hadden het op oudjaarsdag zeer weinig te doen. ,,In totaal waren er veertien buitenbranden in alle vijftien gemeenten", weet brandweerwoordvoerder Allard Schimmel. ,,Na middernacht hadden we een vergelijkbaar aantal buitenbranden als vorig jaar, tussen de 35 en de 40. Het is dus erg rustig geweest. We hebben ook geen meldingen gehad dat er geweld is gebruikt tegen hulpverleners."