• De zelfrijdende Wepod.

    Freek Wolff

Zelfrijdende Wepod binnenkort door Ede

EDE Binnen nu en een aantal weken rijdt de Wepod een tijd lang tussen station Ede-Wageningen en het ROC als onderdeel van het project Interregional Automated Transport waarin 22 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen samenwerken aan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Dat meldt de provincie Gelderland.

Ter voorbereiding van het inzetten van de voertuigen is onder meer een route in Ede voorbereid. Een andere Wepod rijdt op airport Weeze en tussen Aken en Vaals gaat een zelfrijdende bus (de Mission) voor zestien personen rijden. ,,De software voor de voertuigen is verbeterd, een nieuwe zelfrijdende shuttlebus is gebouwd en de twee bestaande zelfrijdende voertuigen (WEpods) zijn mechanisch en elektrisch verbeterd." Een paar jaar gelden klonk de provincie nog een stuk pessimistischer over het project. 

,,Uit een evaluerend onderzoek van het voorafgaande WEpods project (2014-2016) blijkt dat er bereidheid is zelfrijdende voertuigen op straat te ontvangen, dat de te nemen maatregelen goed uitgelegd worden en dat de actieve betrokkenheid van de provincie Gelderland met het openbaar vervoer van de toekomst zinvol wordt geacht. Bij dit onderzoek zijn ook bewoners van Ede betrokken waar de Wepods hun eerste rondjes reden, voor het overgrote deel op de campus van de Wageningen Universiteit."

Interreg Automated Transport ontwikkelt innovaties op het gebied van zelfrijdend vervoer en transport met en voor bedrijven uit het grensgebied van Oost Nederland en Nordhrein Westfalen. Provincie Gelderland is hoofdpartner in het project dat met eigen bijdrages van de deelnemers en steun van het Europese ontwikkelingsfonds Interreg Va wordt gefinancierd.