• Klarien Klingen en Maria van Maanen poten sla in hun zelfpluktuin De Wilde Peen.

    Mathilde van Ravensberg

Zelfpluktuin opent in Ede-Noord

EDE Tuinder Maria van Maanen kan eindelijk biologische groente verbouwen. Nadat ze in november haar verhaal deed in EdeStad.nl over haar zoektocht naar een lap grond om te bewerken, kreeg ze diverse aanbiedingen. Samen met collega-tuinder Klarien Klingen koos ze voor een perceel aan de Krommesteeg in Ede. Binnenkort openen de twee hun zelfpluktuin De Wilde Peen.

Mathilde van Ravensberg

,,Ik kan geen genoeg krijgen van werken op het land", glimt Van Maanen. Samen met Klingen strijkt ze voor dit interview even neer op een kleed, maar eigenlijk willen de twee sla poten en pastinaak zaaien. Van Maanen had eerder tuinderijen in Scherpenzeel en Lunteren. Op beide plekken kon ze geen permanent bedrijf opbouwen door de kortlopende pachtcontracten.

KOUDE GROND Ze komt niet uit een boerenfamilie waardoor het lastig is om aan grond te komen. Net als Klingen studeerde ze aan de Wageningen Universiteit (WUR) maar ontdekte dat ze haar kennis vooral in de koude grond, als landbouwer, wilde toepassen en niet achter een bureau of in een onderzoekslaboratorium. Klingen werkte eerder al in de tuinderijen van Van Maanen.

DUURZAAM De twee voelen zich verbonden met het 'nieuwe boeren'; duurzame landbouw met aandacht voor biodiversiteit en lokale afzet. De lap grond van 0,8 hectare die ze mogen pachten van een boer aan de Krommesteeg ligt dichtbij de bebouwde kom van Ede. De zelfpluktuin ligt op steenworp afstand van Kernhem. De twee vrouwen hebben de afgelopen weken keihard gewerkt. Bieten, tuinbonen, bleekselderij, allerlei slasoorten, peentjes, ze gingen allemaal in samenspraak de grond in.

AANVULLING Waar Van Maanen heel veel plantenkennis heeft, is Klingen weer goed in het creatief vormgeven van de tuinderij. ,,We vullen elkaar perfect aan", lachen ze. Tussen de groentebedden komen graspaden die ze net hebben ingezaaid. Stukje bij beetje krijgt de pluktuin vorm.

Gedurende het interview brainstormen de twee vrolijk verder. Er komt een mooie zitplek voor de bezoekers. ,,Zullen we dan koffie aanbieden als wij zelf in de tuin zijn. Misschien wel extra leuk voor bezoekers om dan te komen", oppert Klingen. De gewassen worden biologisch geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen.

RONDLEIDINGEN De tuinders verwachten met de opbrengst ongeveer veertig gezinnen het hele seizoen door dagelijks te kunnen voeden met gevarieerde verse groenten. Gezonde groenteliefhebbers zijn welkom om op ieder moment van de dag te komen oogsten. Daarvoor betalen ze 180 euro per persoon per jaar. De twee tuinders zijn maandagavond 13 mei in het Kernhuis om te vertellen over de tuin.

Daarnaast geven ze twee rondleidingen in De Wilde Peen voor wie serieus interesse heeft in het afnemen van groente: zaterdag 11 mei om 10.00 uur en zaterdag 18 mei om 15.30 uur. Voor de rondleiding graag even aanmelden via 06-33626990 of info@wildepeen.nl.

Kijk voor meer informatie op wildepeen.nl of www.facebook.com/wildepeen