• Ted Walker

Zeep was oorzaak schuim waterzuivering Ede

EDE Het schuim dat eind september op grote delen van het oppervlaktewater rond de waterzuivering in Ede te zien was, werd veroorzaakt door een grote hoeveelheid zeep. Dat meldt een woordvoerder maandagmiddag aan EdeStad.

 

Ted Walker

 

Door een bedrijf in Ede werd een grote hoeveelheid 'vuilzeep' geloosd. ,,Die hoeveelheid is vergelijkbaar met 200.000 wasmachinebeurten'', zegt de woordvoerder. ,,Het bedrijf kwam in zicht toen we monsters van diverse bedrijven die 'in aanmerking kwamen', vergeleken met monsters van het oppervlaktewater. Tegelijkertijd zag het betreffende bedrijf in de media wat er gaande was, en meldde zich zelf, in de veronderstelling dat zij wellicht de veroorzaker waren'', vervolgt hij.

 

SCHADE Hoe hoog de schade precies is, kan het Waterschap nog niet vertellen. ,,Dat moet allemaal nog geïnventariseerd worden'', antwoordt de woordvoerder. ,,Naast inzet van materiaal en personeel is er ook sprake van defecten aan meetapparatuur in de zuivering bijvoorbeeld.''

 

DODE VISSEN Op 27 september, toen het Waterschap nog volop bezig was met het onderzoek naar de veroorzaker en een oplossing, werden er ook zo'n zeven dode vissen aangetroffen. ,,Daar is het helaas niet bij gebleven. Uiteindelijk is dit opgelopen tot ruim 400 kilo aan dode vissen'', aldus de woordvoerder.