• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Zangeres Tineke Roseboom wint Cultuurprijs Ede

EDE ,,Loepzuiver, ontroerend, meeslepend en vol drama". Zo wordt de zang van Tineke Roseboom omschreven. De Bennekomse is de winnaar van de Edese Cultuurprijs 2017. Ze ontving de prijs vrijdag uit handen van wethouder Johan Weijland. De Juryprijs gaat dit jaar naar Poppodium Ede.

De Cultuurprijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro een oorkonde en een kunstwerk van Anneke Schat uit Lunteren (maker van de Televizierring). ,,Tineke Roseboom is een breed onderlegde zangeres die de cultuurprijs verdient omdat ze als beroepszangeres al veel heeft bereikt en grote stappen maakt in haar carrière", schrijft de jury in haar juryrapport. Tineke zong de muziek van de Amerikaans/Chinese film 'The jade Pendant' en zong mee met Alarion, een metalproject van Nederlandse bodem. Ze heeft twee cd's op haar naam staan en wordt op dit moment in Londen gecoacht door de wereldberoemde sopraan Emma Kirkby en een lerares in Rhenen.Bij alles wat ze doet, blijft ze haar Edese wortels trouw. De presentatie van haar eerste solo-cd was in de Oude Kerk van Bennekom en als privédocent geeft ze zangles aan leerlingen in Ede, waar ze inmiddels zelf ook sinds een paar jaar woont. De eindconclusie van de jury: ,,Tineke Roseboom is een veelzijdig muzikaal talent dat we moeten koesteren in Ede."

Tineke was verrast met de prijs, omdat er maar liefst 32 genomineerden waren. ,,Dit is zo leuk. Het is voor mij weer een duw vooruit. Want zingen is heerlijk. Het zijn emoties bij mezelf, maar ook bij anderen. Want je kunt de mensen echt raken met wat je doet. Als iemand een rotdag heeft en naar een concert gaat, kan hij of zij tot rust komen."

De zangeres studeert een paar uur per dag op haar techniek. ,,De prijs komt heel goed van pas, want volgend jaar stopt mijn internationale studiebeurs. Want nu kan ik nog wat langer naar Londen gaan voor zangles. Dat is heel fijn, want zij kan mij goed sturen."

Aan scholengemeenschap Het Streek in Ede werd haar zangtalent onderkend en gestimuleerd door de leerkrachten Staal en Berendsen. Daarna volgde ze het ArtEZ conservatorium in Arnhem, waar ze zes jaar geleden afstudeerde. ,,Het podium is nu ook mijn leerschool geworden." Tineke zingt veel filmmuziek en klassieke muziek. ,,Het kan me niet genoeg zijn. Ik wil graag overal kunnen staan en zingen. Bijna alle muziek kan ik waarderen, als het maar goed geschreven is. Er moet emotie in zitten, die je krijgt met goede harmonieën en melodieën", aldus de winnares.

Burgemeester René Verhulst wees op de ambities en vele culturele gezichten die er in zijn gemeente bestaan. ,,We kunnen samen creëren, vernieuwen en vindingrijk zijn. Niet volgens vaste routes, want dan blijft een stad in beweging." Wethouder Weijland wees op de verbindende kracht van cultuur: ,,Want hiermee laten we ons gevoel spreken. Dat is waardevol en dat moeten we koesteren. Vandaar dat we eens per drie jaar deze prijs uitreiken."

De jury bestond dit jaar uit Rogier Pelgrim (singer-songwriter), Theo Verburg (architect en winnaar Cultuurprijs 2014), Ine Boeijen (kunstenares) en Arno van der Valk (historicus). Pelgrim zorgde zelf voor een intermezzo met het zingen van de cover 'My generation' van The Who.

De Juryprijs is bedoeld als aanmoediging en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een kunstwerk. Deze werd gewonnen door Poppodium Ede. ,,Met hun activiteiten levert het Poppodium een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in Ede," oordeelt de jury. ,,Evenementen als Muziek Bij De Buren, Rock'in Parkweg, huiskamerconcerten bij de Jonge Dame en het creatieve festival voor kinderen bij de Oude Kerk. Hun street-art is op verschillende plekken in Ede te bewonderen. Met hun activiteiten bereikt Poppodium Ede een breed publiek.''

Vrijdag was er ook een presentatie van het opgerichte CultuurFonds Ede (CFE). ,,We willen aansluiten bij de wereld waarin we leven met de vele schakeringen. Dat alle partijen aan kunnen sluiten uit de brede laag van de bevolking", aldus voorzitter Ton van Loenhout. Matchmaker van de organisatie is Corine van Ruisen. Ze lichtte tipjes van de sluier op van komende activiteiten die het CFE zal organiseren: 'The art of Ede' waarbij acht kunstenaars hun werk pitchen, een heuse Dorpentocht en een Reizend Festival.