Zahya Muloud wint V-rede met speech over geloof

EDE Het Pallas Athene College in Ede deed vrijdag 1 februari mee aan de landelijke debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis. In het Provinciehuis Arnhem werden de voorrondes gehouden van de provincie Gelderland. Het Pallas Athene College ging er niet met de winst vandoor, maar vwo 4 leerling Zahya Muloud won wel de V-rede met haar speech over haar hoofddoek en haar geloof.

Tijdens de voorrondes van Op weg naar het Lagerhuis wordt gedebatteerd over prikkelende stellingen als het verbod op lachgas aan minderjarigen, vaccinatieplicht en meer waardering voor de Gelderse boeren. Een apart wedstrijdonderdeel is de de V-rede, een korte speech van maximaal 150 seconden, waarin een deelnemer van het debatteam zich uitspreekt over een maatschappelijke kwestie. Namens het Pallas Athene College hield Zahya Muloud een speech over haar geloof en haar hoofddoek. Ze won daarmee de V-rede en daarom mag ze op 15 maart door naar de volgende rondes in Hilversum. 

FINALE Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland, waar jaarlijks zo'n 200 scholen aan meedoen. Na vijftien voorrondes wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum. Zo wordt toegewerkt naar de televisiefinale op NPO 2 in het voorjaar.