• Ted Walker

'Zaak Willianne': mogelijk doodslag in plaats van moord

EDE (APA) De 21-jarige Edenaar die is opgepakt na de dood van de 19-jarige Willianne van Stempvoort uit Ede, wordt mogelijk niet verdacht van moord maar van doodslag. Dat liet het openbaar ministerie (OM) doorschemeren tijdens de eerste zitting van het proces tegen de Edenaar. Op 17 mei wordt zijn zaak inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Arnhem.

De 21-jarige wordt er van verdacht dat hij Van Stempvoort op 8 november opzettelijk om het leven heeft gebracht, in haar woning aan de Agnietendaal in Ede. Volgens officier van justitie mr. Aidan van Veen zou hij haar met een touwtje hebben gewurgd en op het hoofd hebben geslagen met een takkenschaar. Het 19-jarige meisje werd dood gevonden door haar moeder.

GROOT ONDERZOEK De politie heeft een grootschalig onderzoek ingezet, waarbij de Edenaar al snel in beeld kwam. Er is nog geen informatie vrijgegeven over wat de relatie tussen het slachtoffer en de verdachte is. Ook over het motief is nog niks bekend. Het huis van de 21-jarige aan de Veenderweg in Ede is op 9 november onderzocht op explosieven. Op last van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn zes huizen geëvacueerd. De verdachte bleek een enorme hoeveelheid wapens in bezit te hebben. Op Instagram toonde hij foto's van dolken en jachtmessen, knuppels met spijkers, een bijl en een geweer.

SCHOKGOLF De dood van het meisje bracht een schokgolf teweeg in Ede en Arnhem, waar Willianne de opleiding Zorg en Welzijn volgde. Er was veel belangstelling voor de zitting op woensdagochtend. De beide ouders van Willianne, haar zus en oom waren aanwezig. Zij hebben al aangekondigd dat zij op 17 mei een slachtofferverklaring willen uitspreken. De nabestaanden zijn met het OM in overleg over een mogelijke schadevergoeding, zo liet Van Veen weten.

NIET VRIJ Het feitenonderzoek is vorige week afgerond. Er loopt nog wel een psychologisch onderzoek. Dat moet onder andere een antwoord geven op de vraag of de verdachte volgens het jeugdrecht of volgens het volwassenenrecht moet worden veroordeeld. Gezien zijn jonge leeftijd is allebei mogelijk. Mr. Bart Molenaar, de advocaat van de verdachte, heeft niet gevraagd om zijn cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen. De Edenaar zit vast in Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg in Nijmegen.