• Lex van Lieshout

Woonstede worstelt: te weinig bouwgrond in Ede

EDE Woonstede merkt dat er in Ede te weinig bouwgrond beschikbaar is voor nieuwe sociale huurwoningen. De woningcorporatie wil binnen nu en vijf jaar in totaal duizend extra sociale huurwoningen bouwen in zowel Ede als Scherpenzeel, waar de woningcorporatie ook actief is. Maar dat valt door het tekort aan grond niet mee, zegt projectmanager Hans Peter van Leeuwen.

Danny van Zeggelaar

Het is bij veel woningcorporaties inmiddels een bekend probleem: de woningcorporaties willen wel bouwen, maar kunnen niet door een tekort aan bouwgrond. Ook in Ede is dat voelbaar, zegt Woonstede. De woningcorporatie wil de komende jaren fors bijbouwen, maar wordt door het tekort aan bouwgrond afgeremd.

GRONDBELEID ,,De ambitie is hoger dan de beschikbaarheid van locaties", zegt Van Leeuwen. ,,Dat maakt het voor ons heel lastig om die ambities waar te maken. Dat zie je ook terug in het grondbeleid: de gemeente voert geen actief grondbeleid meer, alleen op de Kazerneterreinen nog iets. Maar dat maakt het lastig, want ook wij hebben niet veel grond meer beschikbaar. Wat we hebben, daar staan huizen op."

De beperkte ruimte vraagt om creativiteit van de woningcorporatie. Samen met de gemeente wordt gekeken naar allerlei oplossingen. Van Leeuwen: ,,In de Kolkakkerbuurt gaan we aan de slag, je kunt denken aan verdichten (een paar woningen op kleine vrije percelen, red.). En ook zijn we aan het kijken naar 'optoppen', bij gebouwen er een extra verdieping bovenop zetten. Wellicht gaan we ook kleinere woningen bouwen, daar is zeker behoefte aan. En op die manieren proberen we toch aan de woningvraag te voldoen."

OMBOUWEN Op het kazerneterrein wordt nu gewerkt aan het ombouwen van bestaande panden tot woningen. Twee gebouwen op de Simon Stevinkazerne worden omgetoverd tot veertig sociale huurwoningen. En dat gebeurt meer in Ede, vertelt Van Leeuwen. ,,We kijken samen met de gemeente ook nog naar een ander pand op het kazerneterrein. En op het Zuidplein, bij station Ede-Wageningen, wordt een bestaand kantoorpand getransformeerd naar een gebouw met 25 appartementen."

Een ander probleem is de stijging van de bouwkosten. ,,Dat zie je in Amsterdam, maar ook in Ede gebeuren. De markt trekt aan, en dus is bouwen duurder geworden. Voor ons is het nu de kunst om, ondanks de stijging van de grondprijs en de stijging van de bouwkosten, dat dat niet ten koste gaat van een huurverhoging."

KOSTEN Een voorbeeld om die kosten te drukken is 'prefab-bouwen'. Daarbij wordt een huis deels in de fabriek gemaakt. ,,En we kijken ook naar de kosten in de toekomst. Misschien moeten we nu wel iets duurder bouwen, maar is het wel onderhoudsvriendelijker en is het op termijn goedkoper."

Woonstede wil de komende vijf jaar in het hele werkgebied, Ede en Scherpenzeel, duizend huizen toevoegen. Voor dit jaar staan er al 300 op het programma. Onder meer in Lunteren, bij de Reehorst en bij de Ganzeweide worden volop woningen gebouwd.