• Emile Nijs

Wolvarkens op 14 mei naar Ede

EDE Stichting Stadsvarkens ontvangt zaterdag 14 mei vier wolvarkens in het Veldhuizerbos. De dieren wachten nu in Barneveld totdat hun nieuwe onderkomen in het Veldhuizerbos gereed is.

Het perceel is gelegen tussen het tuinenpark De Koekelt en de landbouwakker. Na grondige voorbereiden is het Stadsvarkens project nu al uitgegroeid tot een project voor alle Edenaren. De varkens brengen een nieuw aspect in het Veldhuizerbos, ze lopen niet in een afgezonderde weide maar gewoon samen met de mensen in een bosperceel waar het pad door dieren en bezoekers wordt gedeeld. Na het passeren van een poortje kan iedereen, eventueel met hun trouwe hond, het perceel in.

,,Dat zal wel even wennen zijn", zegt René van Geneijgen van stichting Stadsvarkens. ,,De varkens, mensen en de honden zullen de nieuwe situatie even moeten aftasten en dat kost natuurlijk tijd. Uiteindelijk is iedereen welkom. Helaas mogen bezoekers de varkens niet voeren in verband met het risico van het overbrengen van dierziekten en gezondheidsrisico's voor de varkens.''

Het project wordt gedragen door een grote schare van vrijwilligers die als hulpboeren de varkens voeren en controleren. Samen met de hulpboer mag het voeren wel, kom dan 's ochtends rond negen uur of 's avonds rond vijf uur, als het voertijd is.

Stichting Stadsvarkens wil graag dat mens en varken elkaar ontmoeten. Van Geneijgen: ,,De doelstelling van het project is voedselbewustzijn bevorderen. Straks worden deze varkens geslacht en is het inderdaad vlees voor op ons bord. Door de varkens, waar mogelijk, eetbaar afval te voeren voorkomen we voedselverspilling. Maar eerst is er groot feest want het project gaat nu werkelijk van start met de komst van de eerste varkens.''

Stichting Stadsvarkens zorgt samen met de scouting voor het feestelijke ontvangst. Zaterdag 14 mei worden de varkens opgehaald bij de sponsor van de varkens, Groenhorst Barneveld en omstreeks 11.00 uur zullen de varkens arriveren aan de Langekampweg (langs het treinspoor Utrecht-Arnhem) net voorbij de boom over de weg. Bij ontvangst krijgen de varkens hun naam. De naamgeving is door scouts van Scouting Jan Hilgers voorbereid.

De dag van ontvangst zal het varkensbos niet toegankelijk zijn om de varkens aan hun nieuwe omgeving te laten wennen. Aanwezigen bij de ontvangst zijn welkom op de Langekampweg net buiten het terrein, hier wordt ook informatie over het project gegeven.

,,Een project zoals de Stadsvarkens in Ede is uniek. Stichting Stadsvarkens zoekt de verbinding met mensen en organisaties", zegt René van Geneijgen. ,,Het werken met hulpboeren brengt mensen bij elkaar. Door samen met andere organisaties activiteiten te organiseren wordt de doelstelling breder uitgedragen en aan de partners tevens een mooie entourage geboden. Scouting Jan Hilgers geeft hierin de aftrap met de ontvangst en 25 juni de modderdag bij de varkens.''

Meer info op www.stadsvarkens.nl.