• Soraja Prins met 'haar kinderen' van kinderopvang Prins Vleermuis

  Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Miranda Oostra ontvangt het adoptiecertificaat en een kus van Wollie

  Ted Walker
 • Ted Walker
 • Schaapsherder Aart van den Brandhof met Wollie

  Ted Walker
 • Ted Walker

Wollie het schaap nieuwe Edese Stadsmascotte

EDE 'De schaapskudde is het DNA van Ede.' Dat zegt Wollie, de kersverse nieuwe Edese Stadsmascotte tijdens de adoptiemiddag voor verenigingen en bedrijven. De mascotte werd daar woensdagmiddag gepresenteerd aan de buitenwereld. De bedoeling is dat Wollie ingehuurd gaat worden door bedrijven en verenigingen. Met een sjerp om maakt hij dan reclame door bijvoorbeeld door het centrum van Ede te lopen of een feestelijke opening te verrichten. Het geld dat verdiend wordt door de mascotte te verhuren, komt weer ten gunste van de stichting Edese Schaapskudde.

 

Ted Walker

 

,,Uiteindelijk is ons belang dat de Edese schaapskudde nog meer voor het voetlicht wordt gebracht,'' zegt Herman Prangsma, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Edese Schaapskudde. ,,Zoals Wollie al zei, de schaapskudde is ons DNA. En zoals 'Flipje' de stad Tiel vertegenwoordigt, zo hebben wij nu Wollie''. De voorzitter hoopt dat meer mensen zich verbonden gaan voelen met de schapen en alles wat daar omheen gebeurt. ,,Daarom hebben we er onder andere voor gekozen om meer aan promotie te gaan doen. Daarbij zijn we in de gelukkige omstandigheden dat we dit niet alleen hoeven te doen. Wollie is namelijk ook van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE). Samen vormen we een collectief om meer mensen geïnteresseerd te laten raken in de schaapskudde. Om geld te genereren maar vooral ook om mensen te laten genieten. Zo is er bijvoorbeeld in het weekend van 4 en 5 maart de mogelijkheid om lammetjes te aaien en beschuit met muisjes te eten.''

 

BIJ EDE HOREN In totaal 45 bedrijven en verenigingen adopteerde tot nu toe één of meerdere lammeren. Miranda Oostra is van camping de Zuid Ginkel in Ede. Zij adopteerden twee lammeren. ,,Wij zijn nauw betrokken bij de schaapskudde. We zitten per slot van rekening aan de overkant. Onze gasten zijn ook erg blij met de schapen. Het is voor veel mensen toch echt wel een attractie om naar toe te gaan. Vooral het moment dat de herder terug komt naar de schuur vinden mensen erg interessant.'' Soraja Prins, van Kinderopvang Prins Vleermuis uit Ede, adopteerde ook een lam. ,,Waarom? Omdat we in Ede gevestigd zijn, bij Ede willen horen en daar horen lammetjes en schapen bij. En onze kinderen beleven er ook veel plezier aan. We hebben een opvang op het oude kazerne terrein en gaan heel vaak naar de heide. We hebben nu een lammetje geadopteerd, en als we een nieuwe vestiging openen dan adopteren we er nog een.'' Volgens insiders is ook al bekend dat Wollie tegen die tijd de opening van de nieuwe vestiging zal verrichten.