• Mathilde van Ravensberg

'Wildbeheer verantwoordelijkheid van de mens'

EDE Heeft Leendert Houweling een edelhert geschoten, dan pakt hij zijn jachthoorn en blaast. Geen triomftoon maar een eresignaal; een last post voor het dier. Eerbied, respect voor de natuur, dat is wat de jacht oproept bij deze Edenaar, die jaagt omdat hij wildbeheer ziet als verantwoordelijkheid van de mens.

Mathilde van Ravensberg

Houweling is preparateur, jager en jachthoornblazer. In die volgorde, want van prepareren heeft hij zijn werk gemaakt, de rest is hobby. Nieuwsgierig naar deze bijzondere Edenaar? Je kunt hem vanaf deze week ontmoeten in zijn splinternieuwe atelier/winkel aan de Grotestraat, bij de achteringang van de Albert Heijn in de Bospoort.

GEPRIKKELD ,,Ik was altijd al gek van dieren", begint hij. ,,Als kind speelde ik met speelgoeddieren in plaats van auto's. Ik trok vaak de natuur in. De rust, de schoonheid, ik vond dat heel bijzonder." Als dertienjarige vond hij een dode kokmeeuw en wilde het beest laten opzetten. De preparateur liet hem meekijken en de jonge Houweling vond het eigenlijk heel intrigerend om de binnenkant van het beest te zien. Via de preparateur leerde hij een echtpaar kennen dat beide jaagde. ,,Voor die tijd vond ik de jacht zielig. Maar na hun verhalen, werd ik geprikkeld. Ze spraken met zoveel eerbied en kennis over de natuur." De man schotelde de jongen op een dag een paar geschoten fazanten en eenden voor met de mededeling: 'ga deze maar schoonmaken'.

Houweling weet het nog als de dag van gisteren. ,,Ik was gebiologeerd door die transformatie van dier naar vlees. Nog steeds besef ik bij het eten van vlees: hier is dus een dier voor doodgegaan. Ik zal niet zomaar vlees weggooien."

ERESALUUT Houweling is een van de tien jagers, eigenlijk noemt hij het liever wildbeheerder, die werkt in opdracht van de gemeente Ede. ,,Wildbeheer hoort tot de verantwoordelijkheden van de mens", vindt hij. Wat hem betreft is het bijna een 'heilige' opdracht: ,,De mens heeft de taak goed voor de wereld te zorgen. Een natuurlijk evenwicht, dat is in Nederland, zonder predatoren, onmogelijk. Daarvoor is de natuur niet 'wild' genoeg meer. Zou je niet actief beheren door middel van jacht, dan verpietert het wild. Kijk maar weer naar het voorbeeld van de Oostvaardersplassen."

Een wederkerig recht van zorgen voor de natuur is volgens Houweling dat mensen mogen 'oogsten' uit de natuur. ,,Wild is toch het mooiste vlees dat er is." Maar respect voor de dieren zal bij hem voorop blijven staan. Hij vertelt altijd even 'stil' te staan bij een geschoten dier. Gewoon om hem te danken voor zijn leven. Soms komt daar de jachthoorn aan te pas en blaast hij in het veld een soort van eresaluut. ,,Ieder dier heeft zo zijn eigen eresignaal." Het schieten van een dier gaat bij hem zeker gepaard met emoties. ,,Het is een mengeling van adrenaline en melancholie." 

 

OPZETTEN Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een jager niet zomaar gaat schieten, maar dat daar een langdurige inventarisatie aan vooraf gaat. ,,Voor het schieten van een zwijn heb ik soms wel veertig uur nodig", vertelt Houweling. ,,Het wachten op de kudde, in schemerlicht bepalen aan de hand van een silhouet of het een mannetje is of een vrouwtje. Dan kijken we naar het gedrag in de kudde, want een leidende zeug moet je bijvoorbeeld nooit wegschieten."

Naast het werk in het bos zit er nog wat administratie bij, alle dieren moeten volgens de wet uitvoerig worden geregistreerd. De 38-jarige Edenaar is sinds 2015 zelfstandig preparateur. Een verklaarbare afgeleide, maar krijgt hij niet de neiging mooie trofeeën te scoren in de natuur? Hij ontkent stellig. ,,Mooie huiden, imposante geweien, dat doet me niks. De beesten die ik voor mezelf wil opzetten, daar zit altijd een verhaal achter. Daar heb ik heel veel moeite voor gedaan, of heb er een andere herinnering aan. Zo gaat het trouwens ook met de meeste dieren die ik opzet voor anderen. Mensen willen het dier bewaren omdat ze er een verhaal bij hebben."

Houweling wisselt zijn werkzaamheden in het atelier af met zijn andere activiteiten in de Edese bossen. Hij organiseert ook boswandelingen, wildspeurtochten en kookworkshops. Kijk op www.leenderthouweling.nl voor de actuele openingstijden.

Van schot tot bord. Niets ligt meer onder vuur dan de jacht. Van half oktober tot ongeveer half februari is het meeste wild vogelvrij. In Ede wordt op zeer uitgebreide schaal gejaagd en ieder jaar wakkert de discussie weer aan. Sentiment of noodzaak? Ede Stad publiceert de komende weken een aantal verhalen over de jacht. Voor- en tegenstanders komen aan het woord.