• H. Sibbel

Weihnachtsoratorium is uitdaging voor koorschool Midden-Gelderland

EDE De leden van koorschool Midden-Gelderland hielden in het voorbije weekend de generale repetitie voor de uitvoering van de Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Zaterdag 16 december om 20.15 uur worden de Kerstcantates 1, 2 en 3 uitgevoerd in Cultura door leerlingen en solisten van de koorschool onder begeleiding door het professionele Muidens Ensemble. Het geheel staat onder leiding van Albert Wissink. ,,De generale repetitie ging goed," weten de tenoren Hannes Sibbel en Stephan Nijenhuis van de koorschool.

Jan de Boer

Voor veel muziekkenners is het Weihnachtsoratorium de kerstmuziek bij uitstek met een stralende boodschap van de geboorte, van vrede en nieuw licht en met hartverwarmende muziek. Bach schreef in het totaal zes cantates voor de periode van eerste kerstdag tot en met de eerste maand van het nieuwe jaar, gebundeld onder de noemer Weihnachtsoratorium. Deze eerste drie cantates vertellen het verhaal voor 1e, 2e en 3e kerstdag: de aankondiging en geboorte, de jubelzangen van de engelen en de komst van de herders. Dreunende pauken en spetterende trompetten, snelle loopjes in de violen, grootse ritmische koorwerken, lyrische aria's en sfeervolle koralen illustreren het geheel.

OVERAL VANDAAN De cantates worden gezongen door de leerlingen van de koorschool in de leeftijd van acht tot achtentwintig jaar en door eigen (oud-)leerlingen als solisten. Koorschool Midden-Gelderland heeft tachtig leden. ,,Bijna iedereen doet mee aan het Weihnachtsoratorium. Alleen niet de allerjongsten," zegt het tweetal. Het koor komt uit Ede, maar de leden van het kamerkoor komen overal vandaan. Een keer in de twee weken oefent de koorschool in het gebouw van de Vrijeschool aan de Nachtegaallaan. ,,Het is leuk dat ook kleine kinderen, wij zijn zelf ook jong begonnen, mee kunnen doen aan zo'n bekend stuk van Bach."

TWEEDE KEER Al een aantal jaren wordt de koorschool gevraagd grootse koorwerken als The Messiah van G.F. Handel en het Weihnachtsoratorium uit te voeren in de landelijke serie Proefkamermuziek De jongste klassen van de koorschool zijn na de zomer gestart met het oefenen voor het Weihnachtsoratorium. ,,Wij zijn daarmee half november begonnen. Wij zijn meer geoefend, we hebben het oratorium al eerder uitgevoerd. Het is de tweede keer, dat wij het Weihnachtsoratorium doen. Een aantal jaren zijn we al bezig met het opvoeren van grote klassieke werken," stelt Hannes Sibbel.

IN OPKOMST De Mattheuspassion van Bach is de tegenhanger van het Weihnachtsoratorium, weet Sibbel. ,,Het Weihnachtsoratorium is een beetje in opkomst, je ziet steeds meer uitvoeringen. Het vreugdelijke van de kerst, merk je in de hele muziek." Beiden hebben ook al meerdere keren de Mattheuspassion gezongen. ,,Dat doen we een keer in de drie jaar, dat is de paastraditie. Dat is ook geweldig om uit te voeren. Om dezelfde reden is het ook mooi om het Weihnachtsoratorium te doen. Het is echt muziek van een geweldige componist met een uitdaging voor een koor," besluit Stephan Nijenhuis.