• Dochter Louise en vader Jan Post. ,,We vullen elkaar aan en daar ontstaat synergie."

    Mathilde van Ravensberg

'We zijn beide doorzetters'

EDE Doorzetters, geduldig en nuchter. Vader Jan Post en dochter Louise hebben dezelfde ondernemerstrekjes en daarom matchen ze zo goed. De twee runnen sinds 2014 samen De Reparatiewinkel en PartsNL in Ede centrum.

Mathilde van Ravensberg

Jan Post is niet iemand die het van de daken zal schreeuwen. Maar diep van binnen was hij in 2014 zielsgelukkig toen dochter Louise bij hem in de zaak kwam. ,,Je bouwt iets op en hoe mooi is het als je dat met je kind kunt doen", zegt hij met verholen trots. De 56-jarige Edenaar is dan al jaren zelfstandig ondernemer. In 1983 begon hij direct vanaf de MTS zijn eigen bedrijf Post Electronics, een reparatiedienst gespecialiseerd in audioapparatuur en tv. ,,Ondernemen zit in de genen. Mijn opa's, mijn ouders, het waren allemaal zelfstandige ondernemers. In andere disciplines, maar toch. Die wil om mijn eigen ding te doen, dat zit diep in me."

BALANS Haar vader was vroeger weliswaar druk, maar was zeker ook aanwezig in het gezin, vertelt Louise (26). Jan vult aan dat hij altijd heeft geprobeerd er te zijn voor zijn vier kinderen. Even tussen-de-middag thuis eten en de kinderen naar school brengen. Die balans tussen ondernemen en privé is voor een kleine zelfstandige soms moeilijk te vinden maar zo belangrijk, vindt hij. Tot op de dag van vandaag houdt hij het vol om thuis te lunchen en uiterlijk om 18:00 uur de deur achter zich dicht te trekken en dan 's avonds niet meer met zijn werk bezig te zijn. Dan draagt hij ook over op zijn personeel; ze hoeven niet over te werken. ,,Iedereen heeft zijn rust nodig. Neem je die niet, dan gaat ook je productiviteit omlaag."

Jan houdt van zijn vak, geniet van het minutieuze repareerwerk van 'alles waar een stekker aan zit', maar heeft nooit zijn kinderen willen claimen in het bedrijf. ,,Mijn vrouw en ik hebben onze kinderen de kans gegeven zelf te ontdekken waar hun talenten liggen. We wilden dat ze een goede opleiding volgden, school stond bij ons op nummer één om daarna het beroep te kiezen waar ze gelukkig van worden." Dat het niet in de reparatiebusiness zou zijn, 'so be it'.

VERDUURZAMING Inmiddels had Jan in 2003 zijn reparatiebedrijf in een winkelformule gegoten: De Reparatiewinkel. Toen nog aan de Verlengde Blokkenweg. Jongste dochter Louise deed de HBO Commerciële economie. ,,Met in het achterhoofd wel de wens 'iets voor mezelf te willen beginnen", vertelt ze: ,,De vrijheid trok me maar ook de verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf. Ik wist alleen nog niet in welke discipline. Had allerlei hobby's, van bakken tot ijs maken. Maar dat was het allemaal niet."

Tot ze in 2012 een stageplek zocht en haar vader voorzichtig opperde: 'Die stage kun je wel bij mij in het bedrijf doen." Louise kreeg een flinke stageopdracht mee van haar vader: onderzoek hoe je de formule Reparatiewinkel kunt vermarkten. Louise spitste haar onderzoek toe op het moderne thema 'verduurzaming'. Ondertussen leerde ze ook het reparatievak. Priegelen en werken op de vierkante centimeter, door een microscoop piepkleine onderdeeltjes vervangen van een mobiele telefoon. Ze vond het allemaal even leuk. Haar jeugdige kijk op de dingen brengt hen beide op nieuwe ideeën: 'Als een mobieltje voor iemand zo belangrijk is, dan moet deze ook snel gerepareerd kunnen worden'.

NIEUWSGIERIG Ze kijken elkaar nu nog eens glimlachend aan, want de rest is geschiedenis. Precies om die reden zijn ze De Reparatiewinkel midden in het centrum van Ede begonnen, om dichtbij de klant te zijn. In 2014 was de samenwerking tussen vader en dochter officieel: ze stapten in een VOF. Jan: ,,Achteraf gezien ontdekte ik bij Louise al eerder de eigenschap van een doorzetter te zijn. En ik zag dat ze plezier had in dingetjes repareren. Maar het moest haar eigen keuze zijn."

Hun samenwerking brengt de winkel veel goeds en zelfs een uitbreiding: ze worden ook compagnon van onderdelencentrum PartsNL. Vader Jan vertelt dat het ook zo fijn is om met zijn dochter ervaringen te kunnen delen. ,,Je staat als ondernemer vaak alleen. Sommigen halen dan een compagnon erbij maar dat is dan vaak een vreemde. Dit is zoveel beter." En hij ziet de meerwaarde van haar jeugdige input. ,,Louise heeft ervaring met de nieuwe markt. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Ik wil echt oppassen dat ik daar als oudere negatief op zou reageren en dingen af zou wijzen."

De duurzaamheid die Louise als onderwerp van haar stageonderzoek had, omarmen ze enthousiast. Jan: ,,Repareren is sowieso duurzaam; je geeft een apparaat een tweede leven. Hiermee help je direct mee de afvalberg te verkleinen." ,,En het mooie van ons werk is dat we klanten met een glimlach de deur uit zien gaan", zeggen ze beide. De persoonlijke foto's van een kapot mobieltje kunnen worden gered of de favoriete laptop krijgt toch een tweede kans.

GEMEENTERAAD Louise vindt het knap van haar vader dat hij haar zoveel ruimte geeft. ,,Hij heeft natuurlijk jarenlang alles op zijn manier gedaan en nu kom ik er opeens bij. Maar hij geeft me alle vertrouwen. We zijn helemaal gelijkwaardig." Jan denkt dat ze zo goed samen kunnen werken doordat ze allebei doorzettingsvermogen hebben, nuchter zijn en graag het positieve zien. ,,We vullen elkaar aan en daar ontstaat synergie."

Hij is trots op zijn dochter: ,,Ze kan zich goed inleven in de ander. Is er een probleem dan zal ze snel zeggen: kom zand erover. Ze kijkt naar oplossingen en gaat weer verder." De twee willen zich in de toekomst nog meer profileren als de dienstverlenende winkel van Ede. Daarnaast heeft Jan op 21 maart een persoonlijk doel: met voorkeursstemmen in de Edese gemeenteraad komen voor het CDA. Of hij een oproepje mag doen; 350 stemmen heeft hij nodig. Zijn speerpunten: de toekomst van Ede-Centrum, duurzaamheid en ondernemen en het veiligheidsgevoel van de burger. CDA kandidaat nummer 10, 'voor een ondernemer in de raad', staat er op het mooie groene flyertje dat hij meegeeft.

Meer informatie op reparatiewinkel.nl en partsnl.nl.

Label:

Familiezaken