• André Engelen in de dug-out van zijn geliefde Blauw Geel '55

    Ted Walker

'We mogen wel wat positiever zijn'

EDE André Engelen doet vrijwilligerswerk. Veel vrijwilligerswerk. Engelen weigert zich neer te leggen bij lichamelijke ongemakken die hij heeft en blijft zich inzetten voor de (lokale) maatschappij. Eén van zijn lijfspreuken komt hierbij goed van pas. 'Als ik er niet aan denk, gaat het goed.'

Ted Walker

Leeftijd: 62

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Beroep: Ik heb altijd in een drukkerij gewerkt. Helaas ben ik in de WAO terechtgekomen. Ik heb chronisch last van mijn rug. Toen het bedrijf waarvoor ik werkte naar het buitenland verhuisde, kreeg ik ontslag. Daarna ben ik nooit meer aan de bak gekomen. Ik heb vanaf mijn 13e gewerkt, en dan kom je ineens thuis te zitten. Dat was een harde klap. Ik wilde nog zoveel. Inmiddels heb ik me er bij neergelegd.

Vrijwilligerswerk: Blauw Geel '55: kantinewerkzaamheden, jeugdtrainer en scout. Wijkcentrum de Velder: koken en actief tijdens evenementen. Friends on Ice: opbouwen van de schaatsbaan, zo lang het gaat met mijn rug en barwerkzaamheden. Heideweek: bar werkzaamheden in de VIP tent. Het Openlucht Theater: bar werkzaamheden. Lid van de bewonerscommissie van 'de Burgen' buurt.

Hobby´s: Koken, walking voetbal bij Blauw Geel '55 en vrijwilligerswerk.

Drie belangrijkste apps op telefoon? WhatsApp is de enige.

Prettigste moment van de dag? Wakker worden en gaan genieten van een mooie dag.

Versterkt uw geschiedenis het genieten? Jazeker. Vanaf het moment dat ik me er bij neergelegd heb. Recent heb ik nog wat medische problemen gehad. Maar ook dat laat mijn positiviteit niet inperken. Het ziet er allemaal naar omstandigheden positief uit, dus we gaan ervoor. Kijk eens naar buiten; wat een mooie dag. Ik zit 's morgens al heel vroeg op mijn balkonnetje met een ontbijtje. Wat wil je nog meer?

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? In een straaljager meevliegen of rijden in een Formule 1-auto.

Gaat u nog een keer mee in een Formule 1-auto? Ja, nee, pff, nee, daar heb ik helemaal geen tijd voor. En ik wil eerst een keer op vakantie.

Hoe lang bent u niet op vakantie geweest? Vijftien jaar niet.

Waar zou u heen willen? Griekenland, Frankrijk. En eigenlijk is mijn droombestemming Indonesië.

Waarom Indonesië? Ik heb twee Indonesische zwagers en ben veel met mensen uit die cultuur omgegaan. Dat heeft me echt gepakt. Het eten, de mensen. Prachtig.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met Louis van Gaal vanwege zijn kijk op voetbal en hoe hij zijn spelers motiveert en daarmee continu aan verbetering werkt.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Geen idee… Een deugniet? Ik had het altijd gedaan, soms terecht, soms niet. Ik heb vaak in de hoek moeten staan.

Lijfspreuk: Heb ik niet, maar volgens mijn dochter; het kan altijd beter en als ik er niet aan denk gaat het goed.

Wat is uw slechtste gewoonte? Geen nee kunnen zeggen.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Voorheen sigaretten, maar daar ben ik mee gestopt. Lekker eten als extraatje.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Studio Sport, zondagavond om 19.00 uur. Verder kijk ik graag Discovery Channel voor natuurdocumentaires en programma's over vliegtuigen.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Met Mark Rutte. Ik zou een hoop anders doen en me aan mijn beloftes houden.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Met mijn twee kinderen naar Corfu, Griekenland ongeveer vijftien jaar geleden. Wij waren nog nooit eerder met z'n drieën op vakantie geweest en voor mijn kinderen was het de eerste keer in een vliegtuig.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Ongeveer twintig jaar geleden op vakantie in België. Het begon al bij de voordeur; toen vielen de fietsen van het imperiaal. En na de Kennedytunnel in Antwerpen vloog het imperiaal met fietsen en al van het dak, de weg op.

Wat was als kind uw droomberoep? Militiar worden en dan vooral bij de mariniers of bij de commando's. Helaas werd ik afgekeurd vanwege mijn gezondheid. Maar gelukkig was ik niet de enige uit mij klas. Destijds had ik graag naar het buitenland gewild als militair.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Mijn allereerste vakantie. Ik was tien jaar oud en mocht met mijn neef, oom en tante mee naar Niederadenau in Duitsland. Hier kampeerde we in een weiland en wasten we ons 's ochtends in de beek.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn ouders. Met de middelen die ze hadden, probeerden ze er wat van te maken. Op zaterdagavond kregen wij bijvoorbeeld Exota -dit is een felkleurige frisdrank uit de jaren vijftig-, dat was al heel bijzonder. Tegenwoordig moet je alles hebben, dankzij mijn ouders ben ik tevreden met wat ik heb.

Wat is uw favoriete muziek? Blues en jaren 60 muziek, maar luister van alles. Van Nederlandstalig tot het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker.

Favoriet eten? Ik hou enorm van Indisch eten en de Franse keuken. Als ik geld had, was ik Bourgondiër.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik zou ervoor zorgen dat de mensen in Ede vrolijker zijn, de inwoners motiveren om het museumplein en het openluchttheater te bezoeken, zodat ze kunnen genieten van muziek en cultuur en dat is wat mensen bindt. Soms vind ik Edenaren wat nukkig, we mogen wel wat positiever zijn.

Wat zou u doen met een miljoen? Verdelen onder kinderen en familie. Op vakantie gaan naar Indonesië, de bruiloft van mijn nichtje bijwonen in Australië en zorgeloos oud worden.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn kinderen en iets zodat ik muziek kan luisteren.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Aan Linda Jansen van IJssalon Puro Gelato & Café. Ik vind het knap dat elke zaak die zij en haar man starten het zo goed doet.