• Hendrik Jan Karenbeld

'We kunnen het als coaches echt niet alleen'

EDE Ede kent vier zogenoemde 'schone buurtcoaches'. Het zijn mensen die worden ingezet om mensen te helpen en te coachen om de buurt schoon te houden. Maar eigenlijk zijn ze inmiddels veel meer, zegt teamcoördinator Hendrik Jan Karenbeld.

Danny van Zeggelaar

Wie in Ede woont móet ze wel eens gezien hebben. De opvallende rode auto's van de schone buurtcoaches. Sinds een jaar of drie zijn ze actief om alles wat met afval te maken heeft in de gaten te houden. ,,In de basis helpen we mensen op de hoogte te brengen van de afvalregels en ondersteunen we ze bij het afval scheiden", zegt Karenbeld. ,,En als mensen de regels niet naleven, dan gaan we op onderzoek uit. Eigenlijk alles wat met afval te maken heeft, daar hebben wij aandacht voor."

NIET SLECHTER De schone buurtcoaches hebben allemaal een eigen gedeelte van Ede als aandachtsgebied. ,,De ene wijk gaat iets makkelijker om met het afval dan de andere", zegt Karenbeld. ,,Maar het gaat zeker niet slechter, sinds de invoering van het gescheiden afval inzamelen en het betalen per keer. Eerder beter."

Toch blijft er nog wel eens wat slingeren, bijvoorbeeld restafvalzakken bij de ondergrondse containers. ,,Als er veel zakken naast de container staan, dan houdt dat vaak in dat de container een storing heeft. Maar een storing is geen reden om niet van je afvalzak af te komen", zo legt Karenbeld uit. ,,Alle restafvalcontainers in Ede zijn namelijk open voor iedereen."

CONTROLEREN De schone buurtcoaches controleren ook. Ze wijzen mensen er bijvoorbeeld op dat de pmd-zakken woensdagavond na 20.00 uur pas aan de weg gezet mogen worden. Of ze informeren mensen als ze iets verkeerd aanleveren. ,,We gaan heel vaak het gesprek aan", zegt Karenbeld. Bekeuren mogen de coaches niet: dat mag alleen de afdeling Toezicht van de gemeente, waar de coaches overigens mee samenwerken. ,,In Ede-Zuid zien we nog wel eens eierdozen of medicijndoosjes bij het pmd-afval. Terwijl dat weer bij het papier moet. En hard plastic mag er ook niet in."

Hij heeft een treffend voorbeeld. ,,Laatst kwamen we iets van acht zakken tegen, een tuinset in stukken gezaagd. Daar is iemand het hele weekend mee bezig geweest waarschijnlijk. Als hij of zij het in de auto had gelegd en naar het afvalbrengstation had gebracht, was het in een half uur voorbij geweest."

BANKSTELLEN Wat de coaches nog wel aantreffen, is grofvuil. ,,In sommige wijken komen ze er echt mee naar buiten", zegt Karenbeld. ,,Het wordt steeds minder, maar dat komt ook omdat we met de bewoners hebben gepraat. In Ede heb je op je afvalpas acht punten. Je kunt je oude bankstel gewoon op laten halen. En her en der is het een soort 'levende Restore'. Dan zetten mensen hun oude badkamermeubel buiten en dan is het meubel even later weer weg."

Karenbeld denkt dat de schone buurtcoaches er zeker toe hebben geleid dat buurten ook echt schoner zijn. ,,We zitten bovenop het voorkomen van vuil en het informeren van mensen. En tegenwoordig zijn er ook 'schone helden', mensen die hun buurt schoon houden. Vanuit burgerparticipatie, met elkaar. We kunnen het als coaches echt niet alleen."