• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Waterschap doet onderzoek naar schuim in Ede

EDE Op diverse plekken in Ede ligt een flinke hoeveelheid schuim op het water. Onder meer bij de waterzuivering aan de Dwarsweg in Ede en in enkele sloten in het buitengebied is het schuim te zien.

 

Het Waterschap Vallei en Veluwe is op de hoogte, alleen is nog niet bekend waardoor het probleem wordt veroorzaakt. Er worden testen uitgevoerd om te achterhalen wat het is en of het schuim schadelijk is voor het milieu.

 

,,Op de zuivering Ede is sinds maandagavond veel schuimvorming en dat is ook te zien bij de stuwen bij het Valleikanaal'', meldde waterschapwoordvoerder Yvonne Vlek woensdag aan het begin van de middag in een eerste reactie. In de namiddag meldde woordvoerder Eric Keizer van het Waterschap dat het schuim het gevolg is van een stof die via het riool in de waterzuivering terecht is gekomen. ,,Die stof heeft de bacteriën gedood die normaal gesproken zorgen voor de reiniging van het water. Welke stof dit precies is weten wij nog niet'', vertelt de waterschapwoordvoerder.

MINDER SCHUIM Hij vervolgt: ,,De vorming van schuim wordt inmiddels wel minder. Dit komt doordat wij minder beluchting van het water toepassen. Inmiddels zijn er wel een rond de zeven dode vissen aangetroffen. Deze bevonden zich tussen de uitlaat van de waterzuivering aan de Dwarsweg in Ede en de eerste stuw in de buurt van de Doktor Holboomweg in De Klomp. Aan het water in de zuivering is inmiddels nieuw slib toegevoegd. Dit slib is afkomstig van een andere zuivering en zit vol met de bacterie die het water moet zuiveren en die in Ede door de onbekende stof gedood werd. Overigens is het goed te melden dat het gaat om de zuivering van oppervlaktewater, niet om drinkwater'', besluit de woordvoerder.