• Ondanks lichamelijke ongemakken gaat Jessica Laumen nog iedere dag met plezier naar haar werk.

    Ted Walker

'Wars van aannames en bedenksels'

EDE Jessica Laumen is rekenkundige en arbeidsdeskundige op het gebied van letselschade binnen haar eigen bedrijf, maar ook echtgenote van Emile en moeder. Ze is wars van aannames en bedenksels, vindt sociale media nep en gaat ondanks lichamelijke ongemakken iedere dag met plezier naar haar werk.

Ted Walker

Leeftijd: 64 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Al 42 jaar gehuwd met Emile en nog iedere dag gelukkig. Alhoewel, een keer ruzie maken hoort erbij hoor.

Beroep: Rekenkundige en arbeidsdeskundige letselschade.

Wat houdt dat in? Rekenkundige betekent dat ik uitreken wat je financieel misloopt als je lichamelijk of geestelijk beschadigd raakt en daardoor niet of niet volledig meer kunt werken. Iemand anders is daarvoor aansprakelijk. Vanuit mijn arbeidsdeskundigheid kijk ik naar wat iemand nog wel kan.

Vrijwilligerswerk: Vroeger heel veel bij de sportclubs van de kinderen, nu heb ik er geen tijd meer voor.

Hobby´s: Filmen, golfen, Japanse puzzels en orchideeën.

Hoeveel uur besteedt je per dag aan sociale media? Eén uur. Sociale media zijn mijns inziens nep. Daar moet je gewoon wat 'flauwekul' opzetten. Dat je wat gezelligs aan het doen bent ofzo. Maar voor echte dingen moet je elkaar gewoon blijven opzoeken.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Contacten, een golfapp en WhatsApp.

Prettigste moment van de dag? Wakker worden.

Waarom wakker worden? Omdat iedere dag een cadeautje is. Weer een dag om mensen te helpen, mooie dingen te doen en om aan mijn mooie leven toe te voegen.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Op The Old Course van St. Andrews in Schotland golfen. Men zegt dat daar het golfen ooit is ontstaan. En het schijnt er prachtig te zijn.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Erik Scherder.

Wie is dat? Hij is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschapper. Mensen kunnen hem kennen van De Wereld Draait Door of DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen van het brein centraal stonden. Hij kan zo prachtig in gewoon Nederlands uitleggen wat er op bepaalde momenten of in processen met en in onze hersenen gebeurt. Dat is waanzinnig.
Dit past in uw analytische wijze van denken? Dat klopt. Ik ben wars van aannames en bedenksels. Iets aantoonbaar maken voorkomt ook veel discussies.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Je bent een echte Zeeuw, je worstelt en komt steeds weer boven.

Lijfspreuk: Waar een wil is, is een weg.

Hoe ziet u dat? Ik zie het zo dat je altijd wel een kant op kunt gaan. Kun je niet vooruit, dan ga je even een stapje naar achteren en kun je niet naar links dan ga je naar rechts. Of je doet even een pas op de plaats. Uiteindelijk kom je er wel, daarin moet je flexibel zijn.

Wat is uw definitie van geluk? Kunnen genieten van alle kleine dingen om je heen.

Wat is uw slechtste gewoonte? Mijn grens overschrijden.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Golfen.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Geen specifiek programma.

Favoriete Netflix/HBO-serie? 24, verder heb ik het geduld niet voor tv-kijken.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Joost Luiten, de beste golfer van Nederland.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Met de kinderen naar Florida, toen we 25 jaar getrouwd waren.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Mijn enkelbanden scheuren op de eerste dag van onze huwelijksreis in Luxemburg. Daardoor moesten we na twee dagen alweer terug naar Nederland.

Wat was als kind uw droomberoep? Sportlerares.

Waarom bent u het niet geworden? Uiteindelijk vonden mijn ouders dit niet het goede beroep voor mij. Toen ik een tussenjaar deed overleed mijn vader, ik was toen zeventien. Het gevolg was dat mijn beroepskeuze naar de achtergrond verdween en het leven een totaal andere wending kreeg. Uiteindelijk kwam ik bij de marine terecht, net als mijn vader. Daar ontmoette ik mijn man. Grappig hoe dat dan gaat. Als ik wel de sportkant op was gegaan, hoe zou het leven dan zijn gelopen?

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Het moment, dat ik mijn HBS-diploma in ontvangst mocht nemen en mijn vader mijn vulpen in zijn binnenzak had. Omdat ik dacht dat ik het niet zou halen, had ik de vulpen niet meegenomen.

Wie is uw grote voorbeeld? Ik probeer van iedereen te leren.

Wat is uw favoriete muziek? New London Choral en ik houd van steelbands, muziek met slaginstrumenten.

Steelbands, dat hoor je niet vaak. Ik hou daarvan omdat ik geboren ben op Curaçao. Tja, dat kan maar zo met een vader die bij de marine zit.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Geen idee.

Bent u (bij)gelovig? Geen van beiden, ik ben daar te analytisch voor ingesteld.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een rondje golf.

Favoriet eten? Indisch eten.

Curaçao, Indisch…? Emile komt uit Indonesië. Bij ons thuis is het echt 'oost-west'. En bij de marine heb ik ook de lekkerste Indische gerechten gegeten. Iedere woensdag was het 'blauwe hap'.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? De panden in het centrum opkopen en zorgen dat winkeliers door lagere huren het centrum weer bevolken Ik weet dat dit niet kan als gemeente, maar wat zou het mooi zijn als dit wel zou kunnen.

Wat zou u doen met een miljoen? Mijn hypotheek aflossen en rentenieren. Zorgen dat mijn man ook kan stoppen met werken; geestelijke arbeid is net zo zwaar als lichamelijke arbeid.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Drinken en een puzzelboekje.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Aan André van Engelen. Een man die heel veel vrijwilligerswerk doet bij onder meer voetbalclub Blauw Geel '55, het Openluchttheater, de ijsbaan en voor de Heideweek. Ik kijk uit naar zijn antwoorden.