• Mathilde van Ravensberg

'Vrouwtjes' houden stand in kruidenmelange

EDE De kruidentuin op landgoed Kernhem in Ede bestaat dit jaar 25 jaar. Dat het kruidenparadijsje er nog steeds zo keurig bij ligt, is te danken aan een vaste groep vrijwilligers van tuinvereniging Groei en Bloei. Ter gelegenheid van het jubileum is er zaterdag 17 juni een 'afternoon tea' met kruidige hapjes.

Mathilde van Ravensberg

,,Ik ben benieuwd hoe lang die vrouwtjes het volhouden", schijnt een ambtenaar van de gemeente Ede te hebben opgemerkt bij de opening van de tuin in 1992. Het enthousiasme van de vrijwilligers gelogenstraft deze opmerking. Een kwart eeuw later onderhouden 'de vrouwtjes', een drietal zelfs van het eerste uur, samen met een paar mannen nog steeds de kruidenbedden.

BEETJE WANORDE Om dat ook de volgende 25 jaar vol te houden zou de groep best wat jongere mensen kunnen gebruiken. Van maart tot en met september wordt er iedere maandagochtend gewerkt in de tuin bij Huis Kernhem. 'Jonkie' Annemarie Wolferink (53) is inmiddels 15 jaar betrokken bij de tuin en vertelt dat het onderhoud heel wat meer inhoudt dan simpel wieden. ,,Je moet tegen een beetje wanorde kunnen. Een kruidentuin bestaat in principe uit wilde planten die niet zijn veredeld. Het staat niet allemaal zo strak als thuis. Soms laten we bewust zaailingen uitgroeien om zo bepaalde kruiden niet kwijt te raken."

Dat is juist wat vrijwilliger Anneke Florijn zo aantrekt in het werk. ,,Er zit hier een bepaalde gedachte achter het groen en de beplanting. Ik leer steeds weer."

MONNIKEN Dat een kruidentuin traditioneel bij een landgoed hoort, was toentertijd de reden voor het openen van de tuin. Vanouds onderhielden monniken de tuin en was het een levende apotheekkast. Of dit bij Huis Kernhem zo ging, is niet helemaal zeker, maar het landgoed had vroeger wel een moestuin. De kruidentuin heeft nu de functie van showtuin en is openbaar toegankelijk. Je kunt genieten van de aanblik en rondwandelen, plukken van de kruiden mag niet. Dit is ook een van de redenen dat er geen naambordjes staan bij de kruiden.

Vrijwilliger Auke Bootsma: ,,Zo weten mensen niet precies wat wat is en nemen ze het minder snel mee. Zouden we er bordjes bij zetten, dan worden zowel de bordjes als de planten meegenomen."

In het deel waar de perken met steentje omrand zijn, staan keukenkruiden. Tussen de buxushaagjes staan de medicinale kruiden. Hier staat ook gevaarlijke giftige kruiden tussen. Florijn (68) weet vanuit haar achtergrond als apothekersassistente veel van medicinale kruiden en giften. ,,De natuur heeft giftige planten wel uitgerust met een bittere smaak, maar toch. Niet zomaar meenemen dus", waarschuwt ze.

PROEVEN Enige ervaring en kennis van planten is dus handig om te werken in de kruidentuin. Bootsma (72) vindt het werken nooit een opgave en krijgt er veel voor terug. ,,Een gezellige groep mensen, een verrijking van je plantenkennis, goede beweging en een fijn samenzijn in de natuur."

Wie geïnteresseerd is, kan zich opgeven via de site: ede.groei.nl. Wie wil proeven van de kruiden, kan zich opgeven voor de 'afternoon tea' op zaterdag 17 juni vanaf 14:00 uur. Vanwege de ruimte wordt dit gehouden bij 'In Goede Aarde´ aan de Doesburgermolenweg 8. Voor vijf euro kun je een 'thee complet' bestellen. Opgeven kan via annemarie@adleones.nl of telefoonnummer 0318-610240.