• Vrijheidsfestival

Vrijheidsfestival sluit af met maaltijd voor vijfhonderd gasten

EDE De eerste editie van een nieuw cultureel Vrijheidsfestival, op de voormalige Johan Willem Frisokazerne in Ede, vindt plaats op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur.

Het festivalprogramma is voor jong en oud en bestaat uit een feestelijke mix van muziek, historische films, exposities, sport, kunst, zang, dans en workshops. Het programma is geïnspireerd op verhalen van veteranen, Molukkers in het Nederlandse verzet en de Canadese zomer van 1945. Er zijn ruim 1.000 veteranen uit Ede uitgenodigd. Bezoekers krijgen volop de gelegenheid om met hen in gesprek gaan.

ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld tegels maken voor de 'Walk of Freedom', softballen met de Moorfielders, legeroefeningen, meerijden op militaire voertuigen, kazerneterrein ontdekken, vlaggen maken, schminken of praten met veteranen die zich ergens op de wereld hebben ingezet voor veiligheid en vrijheid.

EREN VAN VERZETSTRIJDERS Gerard Gijsbertsen van het Platform Militaire Historie Ede (PMHE): ,,Ede gedenkt al sinds 1945 haar gevallen verzetsstrijders met het Mausoleum op de Paasberg. En binnenkort ook met straatnamen op het terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne. Die namen staan symbool voor allen die zich in de oorlogsjaren hebben verzet tegen onrecht, willekeur en terreur. Met een kleine tentoonstelling vertellen we hun verhaal. "

Het dagprogramma eindigt om 16.45 uur met een pop-up parade, een voorproefje van de grote parade waarmee de volgende edities van het festival geopend worden.

JAN TERLOUW Britt Kannegieter, organisator van het Vrijheidsfestival: ,,Het is gelukt om in een vrij korte tijd een geweldig festivalprogramma samen te stellen. Er hebben zich veel mensen aangemeld met goede ideeën en initiatieven. Ook voor het slotgedeelte, de Vrijheidsmaaltijd, dat vanaf 18.00 uur zal plaatsvinden in de festivaltent. Geweldig dat de Jalafusi Big Band meedoet en de het saxofoonduo Farber. We wisselen muziek af met gastoptredens van Jan Terlouw, stadsdichter Harry Oonk en nog vele anderen", aldus Kannegieter. ,,En tussen de optredens door serveren we een bijzondere driegangenmaaltijd met gerechten uit het verleden, heden en de toekomst."

Het festival vindt plaats bij Akoesticum op het voormalige militaire terrein van de Johan Willem Frisokazerne in Ede. Tot 18.00 uur is het festival voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor meer informatie & kaarten voor de Vrijheidsmaaltijd (25 euro per persoon) kijk op www.vrijheidsfestivalede.nl.