• Twitter @AnsBoersma

Voormalig CHE-docent Ans Boersma uitgezet uit Turkije

EDE (ANP) Ans Boersma (31) is donderdagochtend uit Turkije gezet. Boersma was tussen 2012 en 2017 docent op de Christelijke Hogeschool Ede op de opleidingen Journalistiek en Communicatie. Tegenwoordig woont en werkt ze in Turkije als correspondent voor het Financieele Dagblad en Trouw. Volgens een woordvoerder van de Turkse president Erdogan heeft Turkije informatie gekregen van de Nederlandse politie waarin Boersma in verband wordt gebracht met terrorisme. 

Verder zijn er geen details over de beschuldigingen. De Turkse politie hield Boersma woensdagochtend in Istanbul aan toen ze zich meldde bij de immigratiedienst voor verlenging van haar verblijfsvergunning. Op een politiebureau kreeg ze te horen dat Turkije haar het land uitzet. Dat zou om 'veiligheidsgerelateerde' redenen zijn. Verdere toelichting hierop kreeg de Nederlandse correspondent niet. ,,Ans deed haar werk verstandig en verantwoord. Deze maatregel is een flagrante schending van de persvrijheid. Het is buitengewoon triest dat journalisten in Turkije niet ongestoord hun werk kunnen doen", zo meldt hoofdredacteur Jan Bonjer van het FD.

,,De deportatie van mevrouw Boersma was op geen enkele wijze gerelateerd aan haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben onlangs van de Nederlandse politie vernomen dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie en een verzoek gekregen om informatie te geven over haar verplaatsingen in en buiten uit Turkije'', zo staat in een verklaring. Om welke terroristische organisatie het zou gaan, is niet gezegd.

OPENBAAR MINISTERIE Het OM houdt zich vooralsnog op de vlakte over de situatie. Volgens een woordvoerster is Boersma niet op verzoek van Nederland uitgezet of uitgeleverd. Het OM wil niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek loopt. ,,Het OM zegt hier nooit iets over".