• Archief BDUmedia

Vijftal veroordeeld voor ontvoeringen en mishandelingen 14-jarige jongen

EDE De rechtbank veroordeelt vier jongens en een meisje uit Ede voor de ontvoeringen van een veertienjarige jongen uit Ede. Op 25 april en op 1 mei 2017 werd het slachtoffer meegenomen in de kofferbak van een auto. De jongen werd beide keren meegenomen naar een bos in Ede en daar in elkaar geslagen. De opgelegde straffen variëren van een werkstraf van zestig uur en voorwaardelijke jeugddetentie van 34 dagen, tot een gevangenisstraf van 123 dagen en een werkstraf van 200 uur. De rechtbank spreekt de zesde verdachte - een toen achttienjarige jongen uit Ede - vrij. 

Op 25 april 2017 is aan het slachtoffer verteld dat hij naar een flat in Ede moest komen. Vervolgens is hij in een kofferbak gestopt en meegenomen naar een bos in Ede. Daar is hij geslagen, gestompt en getrapt, ook met stokken. Sommige jongens waren bekenden van het slachtoffer. In ieder geval een verdachte was boos op het slachtoffer.

Een week later, op 1 mei 2017, is het slachtoffer opnieuw meegenomen in de kofferbak van de auto. Deze keer werd hem door zijn vriendin gevraagd of hij naar de kinderboerderij wilde komen. Daar is hij door twee van de jongens, die ook bij het eerdere incident waren betrokken, opnieuw in de kofferbak gestopt en in het bos opnieuw mishandeld. De twee jongens wilden het slachtoffer 'een lesje leren'

De rechtbank vindt het zeer ernstige strafbare feiten. De verdachten hebben het slachtoffer veel leed aangedaan. Uit de slachtofferverklaring van de jongen blijkt dat de incidenten een grote impact hebben gehad op zijn leven, zowel lichamelijk als psychisch. Hij is zijn onbevangenheid als het gaat om het kunnen vertrouwen van mensen, kwijtgeraakt. De rechtbank legt aan alle vijf verdachten voorwaardelijke jeugddetentie of gevangenisstraf op, die hoger is dan de eis van de officier van justitie. Daarmee wil de rechtbank de ernst en impact van de feiten benadrukken.

Twee jongens hadden een groot aandeel en waren betrokken bij beide feiten. De toen achttienjarige jongen die de auto bestuurde, krijgt een gevangenisstraf van 123 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijg hij een werkstraf van 200 uur. De toen vijftienjarige jongen krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden, naast een werkstraf van 160 uur.

Sommige verdachten hadden een beperktere rol in deze zaak. Het toen veertienjarige meisje – de toenmalige vriendin van het slachtoffer - krijgt een werkstraf van zestig uur, naast een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie van 34 dagen. De toen zeventienjarige jongen krijgt een werkstraf van 90 uur, naast een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie van 33 dagen. De toen zestienjarige jongen krijgt een werkstraf van 55 uur in combinatie met een leerstraf van 35 uur, naast een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie van 31 dagen. 

De rechtbank spreekt een toen achttienjarige jongen vrij, omdat er geen bewijs is dat hij een wezenlijke rol heeft gespeeld.

Bijna alle verdachten krijgen daarnaast bijzondere voorwaarden opgelegd. Zo geldt voor vier verdachten een contactverbod met de andere verdachten en moeten sommige verdachten behandeling ondergaan. Ze komen allemaal onder toezicht van de (Jeugd)reclassering. 

Tot slot krijgt het slachtoffer een schadevergoeding van de verdachten. De vergoedingen variëren van 2.005 euro tot 4.655 euro. De vergoeding bestaat uit materiële kosten, maar ook uit smartengeld.