• Ted Walker

Verhulst verbaasd na plaatsing IS-kinderen bij 'radicale opa'

EDE De gemeente Ede is verbaasd over de beslissing van de Kinderbescherming om kinderen van een teruggekeerde Edese Syriëgangster bij hun opa en oma te plaatsen, zo meldt de NOS. De opa in kwestie is naar verluidt zelf een IS-sympathisant. ,,We waren verbaasd omdat we informatie hadden dat het gezin geradicaliseerd was", zei burgemeester René Verhulst op Radio 1.

Eind 2017 kwam de Edese jihadverdachte Senabel al-N.  terug uit het IS-gebied met twee jonge kinderen. In maart werd bekend dat deze vrouw voor ruim anderhalf jaar de cel in moet. Voor deze periode worden de kinderen bij de grootouders geplaatst. Volgens Verhulst is dit een onverstandig besluit, maar ,,blijkbaar heeft de Kinderbescherming een andere afweging gemaakt", legt hij uit. 

KINDERBESCHERMING De Raad voor de Kinderbescherming geeft aan dat de kinderrechter in dit soort gevallen het laatste woord heeft. Verhulst geeft toch aan voorstander te zijn voor een betere informatie-uitwisseling. ,,We zouden een bindend kader moeten krijgen waarin de gemeente de bevoegdheid heeft om informatie van alle partijen te mogen ontvangen". Ondanks alles heeft hij geen aanwijzingen dat er iets mis is bij de kinderen. ,,Maar goed, niemand kan achter de voordeur kijken", besluit Verhulst.