• Living Room Heroes

Velvet Music Ede doet mee aan Record Store Day

EDE Bijzondere releases op vinyl liggen op 21 april 2018 tijdens Record Store Day in de winkel van Velvet Music Ede aan het Maandereind 40. Eigenaar Joep Siepman doet net als in andere jaren weer mee aan Record Store Day. In Nederland wordt Record Store Day voor de negende keer gevierd. ,,Met name meisjes vinden muziek tegenwoordig helemaal geweldig. Vroeger waren van de tien bezoekers negen jongens en één meisjes. Dat is nu helemaal veranderd, dat is gelijk", merkt hij.

Jan de Boer

Intussen komen meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op één dag wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Record Store Day, waarvan de Amsterdamse rockband Claw Boys Claw in 2018 de ambassadeurs zijn, is voor iedereen vrij toegankelijk en laat de bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product. Bij Velvet Music Ede treden dan vier vaderlandse groepen op. Het begint 's middags om 12.30 uur met de folkgroep Scrum. Om 14.30 uur is de hiphopband Traudes aan de beurt. Een uur later is de vierkoppige Utrechtse trip rockband Mango Zabba aan de beurt. De Nijmeegse Southern soul- en rockband Living Room Heroes sluit de optredens om 16.15 uur af.

OPBLOEIING VINYL De opleving van vinyl, de 'oude' langspeelplaat, gaat maar door. ,,De verkoop van vinyl is echt stijgende. Daarentegen worden er wel echt minder cd's verkocht. Wat de verkopen betreft houdt het elkaar nu in evenwicht. Vorig jaar hadden we een actie op de cd meer onder de aandacht te brengen. Hoe je het ook wendt of keert, de cd is gewoon een goed product," vindt Siepman. 

FEESTDAG Record Store Day is volgens hem echt een feestdag. ,,Fans proberen op deze dag net dat ene singletje of elpeetje te krijgen van hun favoriete groep." Er komen op Record Store Day veel bijzondere items uit. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes. ,,Ik heb er wel gauw 250 verschillende items besteld heb. Dan moet je denken aan iets van Dave Bowie, Creedence Clearwater Revival en Bruce Springsteen. Te veel om op te noemen."

MEER HIPHOP De 'platendag' is voor een gemêleerd publiek, aldus de man van Velvet Music Ede. ,,Het valt mij wel op, dat er heel veel materiaal van de sixties, seventies en tachtiger jaren op vinyl uitkomt. Het zou leuk zijn als er wat meer muziek op vinyl uit deze eeuw uitkomt. De verhouding is een beetje scheefgetrokken. Het zou mooi zijn als je wat meer hiphop, De Jeugd van Tegenwoordig op vinyl zou hebben. Er is wel wat op vinyl te krijgen, maar veel minder."

BOXEN Veel ouderen, die vroeger geen geld hadden, vinden het weer mooi dat er de laatste tijd veel Cd-boxen van oude Nederpopbands zijn uitgekomen. Bijvoorbeeld vorige week een box van de Haagse groep The Motions. ,,Op de box staat muziek waarvan ik zelf de Elpee niet meer heb," verklaarde Rudy Bennet, de zanger van The Motions in een interview. ,,Ik verkoop deze muziek alleen aan de oudere jongeren, de nederpop is gewoon hartstikke leuk," vindt Joep Siepman.