• Boa Victor Nuijten controleert hek waarlangs eerder een auto, tegen de regels in, het bos in is gereden.

    Danny van Zeggelaar

Veel asociaal gedrag in natuurgebieden

EDE In de natuurgebieden van Ede gebeurt heel wat asociaal gedrag. Aan Victor Nuijten, boa bij de gemeente Ede, de taak om daar tegenop te treden.

Danny van Zeggelaar

Langs de N224 richting Arnhem, grofweg tussen Juffrouw Tok en restaurant Planken Wambuis, is een weg die naar het bos leidt. Afgesloten met een klein hekje en een bord dat vertelt dat voertuigen hier niet welkom zijn. De verbazing bij de Edese buitengewoon opsporingsambtenaar Victor Nuijten is groot als hij de bandensporen naast het hek ziet. ,,Daar is gewoon iemand langs gereden", zegt hij. Vermoedelijk heeft iemand de auto wat verderop geparkeerd om zo het bos in te gaan, en dat is niet de bedoeling. Auto's hier parkeren namelijk rechtstreeks op het wortelpakket van de bomen, hierdoor raken deze beschadigd en gaan de bomen uiteindelijk dood.

MOTORCROSSERS Het is een van de vele voorbeelden van asociaal gedrag in de Edese natuur. Nuijten, die het grootste deel van de dag in of rond de natuurgebieden toezicht houdt, kent nog veel meer voorbeelden van asociaal gedrag. Zoals motorcrossers. Begin deze maand rende een gepanikeerd hert zich dood tegen een boom, toen drie motorcrossers op de Valouwe bij Wekerom aan het crossen waren. ,,Motorcrossers stoppen per definitie niet", zegt Nuijten. ,,Ga je daar achteraan, dan gaan ze met blinddoeken op overal dwars doorheen. Dat levert gevaarlijke situaties op en dat willen we niet."

Nuijten ziet veel meer in het gesprek aangaan. ,,Als er veel zijn, dan zoeken we uit wie het zijn en halen we ze uit de anonimiteit. Dan komen we bijvoorbeeld bij ze thuis en zeggen we: Ho, stop. We weten dat jullie bezig zijn."

PARKEERPLAATS Het gesprek aangaan is sowieso iets wat Nuijten liever doet dan bekeuringen schrijven. ,,Als je het verhaal vertelt, dan begrijpen mensen het vaak wel. De meeste boetes die ik schrijf zijn voor mensen die gewoon maar ergens gaan parkeren. ,,Dan zeggen mensen dat ze niet in de weg staan. Maar het heeft een aanzuigende werking: als er één auto staat, staan er zo tien. Dan heb je straks in het bos een parkeerplaats."

De toezichthouder wijst vanuit de auto op een rustgebied voor dieren. Verboden toegang, staat er nog op het bord. Het schijnt sommige mensen weinig uit te maken. ,,Rond de bronsttijd heb ik extra toezicht gehouden in het voormalige hertenreservaat. Dat leidde er in drie weken tijd tot tien fotografen die ik er met een boete uit heb moeten halen."

LOSLOPENDE HONDEN Het wordt volgens Nuijten ,,een stuk gezelliger" in het bos als iedereen een beetje rekening met elkaar zou houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor hondenbezitters, die hun hond los laten lopen waar ze juist moeten worden aangelijnd. Nuijten: ,,Mensen moeten zich realiseren dat andere mensen in die gebieden lopen omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor honden. Er zijn wel loosloopgebieden voor honden. Maar ook daar geldt: de baas moet de controle houden over zijn hond."

Nuijten is zelf is een van de dertig boa's binnen de gemeente Ede. Hij is de enige namens de gemeente die vooral in het bos is, al werkt hij wel intensief samen met boa's van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. ,,Het leuke van mijn werk is dat je buiten bent in de natuur, die wel kwetsbaar is. Ik lever er een bijdrage aan om dat te behouden. En als iedereen daar rekening mee houdt, dan zijn er zoveel gebieden waar we mooi kunnen fietsen en wandelen."