• De organisatoren hebben er zin in. Van links naar rechts: Arjan van Bruggen, Corine van Ruissen en Edwin van den Oever.

    BDUmedia

'Van friet tot zalm en oesters'

EDE Lekker eten en drinken in combinatie met muziek en theater, dat is wat bezoekers voorgeschoteld krijgen tijdens Heideweek Culinair én Uitmarkt Ede. Dit evenement in Ede is op vrijdag 30 augustus, waar zo'n achttien horecaondernemers en veertig artiesten uit de culturele wereld aan meedoen.

Freek Wolff

Heideweek Culinair werd zes jaar georganiseerd door Jan van den Berg. ,,Hij heeft dit altijd keurig neergezet op de markt of rond de Oude Kerk. Nu hij stopte, hebben Edwin van de Oever en ik het stokje overgenomen. Edwin is daar met zijn horecaervaring en Edes Proeflokaal natuurlijk uitermate geschikt voor", zegt Arjan van Bruggen. Het is intensief vrijwilligerswerk, maar de Edenaar vindt het erg leuk om te doen. De bekende fotograaf wil met de driekoppige werkgroep nu graag iets nieuws neerzetten en daar komt zijn creatieve talent goed bij van pas.

WASTE FREE Het wordt geen foodfestival, maar een evenement in een hoger segment, vandaar de naam Heideweek Culinair. ,,Maar het is voor jong en oud gratis toegankelijk. En de prijzen voor de gerechten zijn niet hoog, variërend tussen vier en acht euro."

Van de Oever zegt dat er dit jaar rondom het gehele kerkgebouw culinaire presentaties zijn, met nu al zo'n achttien deelnemers. Hij weet dat exploitanten van twee nieuwe Edese restaurants ook mee zullen doen. ,,Arjan is heel goed in het creatieve deel van het evenement. Want we willen niet een kopie van andere festivals worden." Hij wijst erop dat er waste free gewerkt zal worden, waarbij een Edese bedrijf biologisch afbreekbaar servies zal leveren. ,,Daar zijn we trots op."

,,De gerechten gaan we goed monitoren, zodat je niet overal friet, saté en hamburgers ziet. Die zijn prima, maar tegelijk kun je ook terecht voor verfijnde gerechten met bijvoorbeeld oesters. Het worden kleine porties, zodat je niet meteen vol zit en meer kunt gaan proeven. De variatie wordt dit keer heel groot."

Er komen twee bars, twee podia met muziek, theater en een silent theatre. Lokale kunstenaar maken mooie tafelbladen voor het eten. ,,We vinden de samenwerking een hele logische, want culinair en cultureel is natuurlijk een prachtig combinatie", zegt Corine van Ruissen, werkzaam voor het Cultuurfonds. ,,Er is in Ede zoveel cultureel talent. Je ziet en hoort hier stukjes uit voorstellingen voor het nieuwe seizoen op het gebied van zang, dans, muziek, theater, cabaret, exposities, erfgoed en storytelling. Er zijn ruim veertig optredens die per keer 20 á 25 minuten duren." Op het gras van het Raadhuisplein zal een grote tent verrijzen, waar onder meer workshops worden gegeven. Naast lokale optredens, geven de artiesten Joris Linssen en Robin van Assen (drummer van rockband Navarone) acte de présence.

HEIDEWEEK Gilbert Meurs is als voorzitter van Stichting Heideweek zeer in zijn sas met de nieuwe opzet. ,,De deelnemers zijn heel gepassioneerd. We kiezen er bewust voor om de toegang gratis te houden, zodat je ook met een klein budget een paar fijne uurtjes (16.00 tot 23.00 uur) op het Oude Kerkplein kunt vertoeven, met lekker eten en muziek", aldus een opgetogen Meurs.