• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Tumbado en Je t'aime sieren centrum op

EDE Het Harmsen van Ameshoff (HvA) Cultuurfonds heeft Ede twee kunstwerken geschonken: Tumbado van de kunstenaar Juan Ripollés en Je t'aime van de kunstenaar Klaas Gubbels.

Freek Wolff

Chico y Chica is een vrolijk duo dat al jaren het Raadhuisplein opfleurt. Vanaf donderdag heeft het koddige duo er een vriendje bij, van dezelfde Spaanse maker Ripollés. De figuur Tumbado ligt er alleen wat relaxter bij. ,,Zoals je weleens voor de televisie chillt, zoals mijn zoon dat noemt", aldus burgemeester René Verhulst. Hij nam de overdracht in ontvangst uit handen van Dirk Janssen, voorzitter van het HvA Cultuurfonds.

KLEUREN Tumbado is gemaakt uit brons en door de kleuren is de verwantschap met Chico y Chica duidelijk. ,,Dat kunstwerk is eenvoudig te omschrijven als joie de vivre (levensvreugde). Het is een tastbaar eerbetoon aan de nalatenschap van de schenkster Anna Ameshoff", aldus Janssen.

WAARDERING De voorzitter benadrukte dat er een brede maatschappelijke waardering is voor het kunstwerk Chico y Chica. Dit was voor het HvA Cultuurfonds aanleiding om een meerjarenplan voor het realiseren van een stadsbeeldentuin in het centrum op te stellen. ,,De tuin is openbaar, altijd toegankelijk en brengt de kunst dicht bij de mensen. Voor de stadsbeeldentuin zoeken wij kunstwerken die een wisselwerking aangaan met de openbare ruimte waarin ze staan. We zoeken naar kunstwerken die de toeschouwer nieuwsgierig maken, zodat de plaats waar het kunstwerk staat op een andere manier wordt beleefd. Kunst is een onbegrijpbaar fenomeen, gemaakt door vrije geesten, bij wie de creativiteit het technisch handelen overstijgt. Het zet aan tot kijken, er is aanleiding tot dialoog en verrijkt ons geheugen met een herinnering", aldus Janssen.

STRAK Volgens hem onderstreept Tumbado de recreatieve functie van het plein, omdat het gaat om een liggende figuur. 'Je t'aime' van Gubbels is daarentegen strak en stylistisch. Het kunstwerk bestaat uit twee koffiekannen op een tafel en is gemaakt uit corten-staal. ,,Ze benadrukken de stilte op de hoek van het kerkplein."

STILLEVENS In verloop van tijd zijn de kunstwerken van Gubbels abstracter geworden, al is hij het meest bekend van stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. Het valt in eerste instantie te bezien als eenkennig, met weinig visuele thema's. Maar dit is ook de kracht en charme van zijn kunstwerken, volgens sommigen. Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal.

Het HvA Cultuurfonds is ervan overtuigd dat beide beelden ,,een aanwinst zijn voor de stadsbeeldentuin, die de inwoners van Ede verblijdt en die in fysieke zin de nalatenschap van de schenkster tastbaar en tijdloos maakt. Het is voor ons een eer om Tumbado en Je t'aime aan de gemeente over te dragen", besloot Janssen.

AANWINST De burgemeester bedankte Janssen en vindt dat de kunstwerken het plein opvrolijken. ,,De stadsbeeldentuin is echt een aanwinst tegen de wat grijzige overheidsgebouwen." Hij bedankte de dochter van Ripollés voor haar komst en kunstenaar Klaas Gubbels.