• Wethouder Leon Meijer (archieffoto) laat zien hoe het moet.

    BDUmedia

'Te veel restafval in containers voor plastic'

EDE Inwoners van de gemeente Ede maken een potje van het afval scheiden. Er is sinds de introductie van het nieuwe afvalsysteem al behoorlijk wat vervuiling aangetroffen in de nieuwe oranje containers voor plastic, metaal en drankkartons, zegt afvalinzamelaar ACV.

Danny van Zeggelaar

In de gemeente Ede heeft iedereen met kliko's sinds dit jaar de beschikking over een PMD-container. Daarin mag plastic, metaal en drankkartons. Voor het legen van die kliko betaal je niets extra: alleen voor het restafval moet per keer worden betaald.

MOET ECHT BETER Het gaat volgens ACV in veel gevallen goed, maar er worden veel meer stoffen in de kliko's aangetroffen dan alleen het PMD-afval. ,,Dan moet je denken aan harde plastics zoals speelgoed, landbouwplastic en zeil uit het buitengebied en ook restafval", zegt woordvoerster Karin van Beek van ACV. ,,Het moet echt beter, het is te veel vervuild nog."

KOSTENPOST De vervuiling zorgt ervoor dat ACV ook extra kosten moet maken voor het verwerken van het PMD-afval. Een vracht wordt namelijk afgekeurd door het bedrijf dat het afval voor ACV verwerkt, als er te veel rommel in de vracht zit. ,,Dat betekent dat je geen inkomsten van de vracht hebt, want het kan niet gebruikt worden als nieuwe grondstof. Alles moet dan naar de verbrandingsoven", zegt Van Beek.

CONTROLE Om het probleem aan te pakken, houden mensen van ACV de kliko's goed in de gaten. Tijdens het legen van de kliko's kijken de vuilnismannen- en vrouwen al of er rare dingen in de vuilniswagen belanden. En dat gebeurt bij het leegstorten van de vuilniswagen ook weer. Bovendien lopen er 'schone buurt coaches' rond in verschillende delen van Ede, die kijken wat er in de kliko van mensen zit. Gaat het mis, dan wordt een bewoner daar bijvoorbeeld op aangesproken.

GEHEUGENSTEUNTJE ,,Het is best wel lastig", erkent Van Beek. ,,Maar we proberen mensen bewuster te maken van het scheiden van afval. Er is een handig geheugensteuntje: is het een verpakking, komt het uit de keuken of de badkamer en is het leeg? Als je die vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan kan het bijna altijd in de container met het oranje deksel."

INSTINKER Uitzonderingen daarop zijn er overigens wel, zoals chipszakken en cupjes van het koffiezetapparaat. ,,De chipszak is in een instinker, zoals wij dat noemen. Het is gemaakt van twee materialen die aan elkaar zitten, aluminium en een soort plastic. Dat kan de verwerker niet uit elkaar halen."

DOORZICHTIG Van Beek raadt mensen aan om het afval in de PMD-container los of in doorzichtige zakken te doen. ,,Als je het in zakken doet, dan klemt het in de kliko. Het is heel licht afval. Als de kliko op z'n kop hangt, dan heb je kans dat het er niet uit gaat." Bovendien doen veel mensen hun PMD-afval in een zwarte vuilniszak. ,,Op zo'n moment kunnen wij niet zien wat er daadwerkelijk ín de zak zit. Als je het in een zak wilt doen, zorg er dan voor dat die doorzichtig is."

ACV kan nog niet zeggen of er bepaalde 'hotspots' in de gemeente zijn waar mensen hun afval goed of juist heel slecht scheiden.