• Lex van Lieshout ANP

Subsidieverhoging voor winkelgevels centrum

EDE Het wordt voor pandeigenaren in het centrum van Ede aantrekkelijker om hun gevel op te knappen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een verdubbeling van het zogenaamde gevelverbeteringsfonds. Pandeigenaren kunnen ook meer subsidie krijgen.

Dat meldt de gemeente in een persbericht. Het fonds is bedoeld om lelijke gevels in het centrum op te knappen. De voorbije jaren zijn al zeven gevels in het historisch lint van het centrum opgeknapt. In plaats van 25.000 euro komt nu jaarlijks 50.000 euro beschikbaar. Per gevel kunnen pandeigenaren voortaan 10.000 euro in plaats van 5.000 euro subsidie krijgen. Het opknappen van een gevel kost gemiddeld tussen 25.000 en 40.000 euro.

,,Zowel inwoners als pandeigenaren zijn enthousiast over dit fonds. Het centrum van Ede knapt er zichtbaar van op en dat willen we graag. De ervaring leert dat de subsidie pandeigenaren over de streep trekt om daadwerkelijk te investeren in de uitstraling van hun pand'', aldus wethouder Willemien Vreugdenhil.