• Op de Woutersweg in Ede werden in maart dit jaar op twee locaties vaten met drugsafval gevonden.

    Politie Ede

Stijging aantal drugsdumpingen in gemeente Ede

EDE Er zijn in 2018 tot nog toe vijf dumpingen van synthetisch drugsafval aangetroffen in de gemeente Ede. Alle drugsdumpingen vonden plaats in maart van dit jaar. Er is sprake van een stijging: in 2017 waren er vier dumpingen, in 2016 waren dit er twee en in de jaren 2015 en 2014 zijn er geen dumpingen geregistreerd. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op raadsvragen van het VVD-raadslid Bart Omlo.

Het drugsafval werd gedumpt in afgelegen, dun bevolkte gebieden. Voorbeelden hiervan zijn de gebieden De Kraats en Doesburgerbuurt. In een aantal gevallen was er drugsafval uit de gedumpte containers gelekt. Doordat de dumpingen goed te identificeren waren als drugsdumping werd er snel opgetreden door de diverse instanties. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan hoe medewerkers van de gemeente, brandweer en politie moeten handelen in een dergelijke situatie.

HUISARTS Er zijn twee situaties geweest waarbij toezichthouders na het aantreffen van een dumping ter controle naar de huisarts moesten. ,,De wijze waarop zij in contact kwamen met de middelen was in beide gevallen niet te voorkomen, omdat de verontreiniging niet direct zichtbaar was en deze daardoor te laat ontdekt werd", legt het college uit.

KOSTEN In 2017 heeft de gemeente Ede in twee gevallen de kosten voor het opruimen van drugsafval op zich genomen. De kosten waren toen 12.750 euro. Voor 2018 zijn er nog geen kosten bekend. Volgens het college zijn er geen aanhoudingen verricht.

PLAATS DELICT ,,Net als in 2017 is er voldoende mankracht om de zaken op te pakken. De afspraak is dat iedere dumping van synthetisch drugsafval wordt behandeld als volwaardig plaats delict. Afhankelijk van voldoende aanknopingspunten voor de opsporing en prioritering in het totale aanbod van zaken wordt vervolgens een onderzoek ingesteld naar de criminelen of criminele netwerken achter de dumping. Daarnaast zullen wij in de toekomst geurkaarten verspreiden wanneer er een drugslab wordt aangetroffen," reageert het college.